Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Wednesday, August 25, 2010

karipap gardenia

Salam.


Dua hari lepas aku menyuruh kirin membeli roti untuk aku buat croutons yang nak dimasukkan ke dalam caeser salad aku. Kirin membeli satu buku panjang roti gardenia. Aku cuma pakai beberapa keping saja dan selebihnya tersadai di dapur. Dalam bulan puasa ni roti sandwich gardenia tak berapa laku di rumah aku.

Kemudian, semasa aku menonton tv acara masak-masak chef-apakenamanya-aku-dah-lupa, membuat karipap pakai roti high 5. Aku mengambil idea itu dan kebetulan pula inti sotong sumbat aku ada berlebihan. Aku mahu berkongsi idea ini dengan sesiapa yang sudi. Sekiranya belum ada idea nak buat kuih apa untuk berbuka petang ni, bolehlah cuba karipap gardenia ini.



Barang yang diperlukan cuma roti gardenia atau high 5 dan inti karipap. Inti karipap ni ikut citarasa anda. Kalau suka daging sama kentang, buatlah daging sama kentang. Kalau suka sardin, buatlah sardin. Kalau suka ayam, buatlah inti ayam. Pandai-pandailah.

Mula-mula ambil sekeping roti dan gelek dengan rolling pin sampai nipis dan mampat. Buang kelilingnya. Oops lupa nak cakap. Sebelum tu bancuh sesudu tepung dengan sedikit air menjadi adunan yang pekat tapi jangan pekat sangat.


Kemudian sapu bancuhan tepung tadi di tepi sekeliling roti. Gunanya seperti gam untuk melekatkan roti itu bila dicantumkan.


Bubuh intinya. Jangan banyak sangat nanti meleleh ke tepi dan roti tak boleh melekat.

Cantumkan seperti ini:




Dan tekan tepinya dengan garpu untuk securekan lipatan:


Dan goreng.



Sodap!!!!!!!


kakpah

47 comments:

mummyseri said...

Salam ramadhan kak pah..
wah best lah menu ni..tak yah susah2 uli tepung, pakai roti je kan..
boleh cuba nnt :)

Kakcik Seroja said...

Salam Kakpah..

dua tiga hari lepas, ada juga terjumpa kat blogmanaentah, pasal karipap roti ini.. terfikir nak buat, tapi sampai sekarang belum buat! :) Tengok kat sini, rasa nak buat tu datang balik...

Ena said...

wahhhhhh... bagus nya..

nak buat juga la kakpah..

thanks.. ;D

ain said...

good idea ni kak. kat umah saya ni pun, roti selalunya berumahtangga dlm tong sampah aje.

pB said...

salam Kak Pah


pB pun dah buattt
Tukang gelek roti si Nurin.

Zaidah said...

senangnyer resepi nie kak pah...blehlah cuba

kucingorengemok said...

yesss! i love u kak pah. kita memang ada sardin gemok 2 ekor leftover from sahur last week (simpan lagi) mmg tengah nak cari idea nak buat karipap/puff tapi yang segera² je :)

anymz said...

nak try potang ni lah kakpah..mekaceh yo

kak long said...

ehhhh..yo la kak,tak yah payah2 nguli topong kan,peh nak mengintil pulak...
cm ni laie sonang...hehehe

kakngah said...

kompem akan ditiru..
hihihi!!!

aNIe said...

Salam kak Pah...resepi yang mudah dan sedap ...tq kak

tasekM said...

dan2 aku rasa nk buat kak. tq bebeh.


.

Unknown said...

senangnyerrr..... nanti nak wat..... roti kat rumah sampai berkulat.....

Nizam.Ariff said...

macam tau-tau je aku beli roti gardenia petang semalam...

boleh buat ni..

Tijah said...

kok bakar pun sodap yo gek eh tu kan? selet'an mo tolo sket eteh tu...

DAMAI IMPIAN D'BANGI said...

good idea tu k.pah,bebila nak suruh anak2 buatkan utk mak dia ni sbb tak yah nak uli tepung, sonang ba itu..

HaniFadil said...

kak pah, seswai benar lah untuk saya yang dilanda kemalasan nak masak.

KTS said...

ish ish ish.... sonang yo nampak eh
.
.

camni, den pun bulih buat.. smbl tutup mato pun bulih ni...

hihihi.. kompiden.. ;D

julietchun said...

roti kat umah tu pon dok tergolek2 je, buleh cuba ni.

tumpang lalu,
kts,
sambil tutup mata pun buleh buat? aku berani potong kuku kalo ko buat.

Zaitun said...

Saya pernah buat roti macam ni kakpah tapi kulitnya saya sapu telur kemudian dibakar.

Acik Erna said...

kak pah..percayo..memang sodap..tengok rupo pun dah tahu..

iina said...

Bgus nie kak.. den baru yo lopeh buek karipap pusing ngan murtabak 2 3 ari lepas.. inti karipap dah abislah.. tapi next time leh den buek.. selain dr buat roti sardin popia den tuh.. lain kali leh buek cenggini lak ;)

Catwoman said...

Salam Kak Pah....

Rasanya sebelum b`salin nanti, sy kene buat jugak la karipap gardenia ni.....m`goda sungguh !!
Harumnya hingga ke Alor Setar, negeri k`lahiran sy.

:)

fuzidss said...

Salam Kunjung. Salam pengenalan.first time tengok ni. saya follow ya kak.

hentian said...

eh, kalau IM ni suri rumah, pasti IM try ni.

sayangnya IM tak cukup masa untuk kelebek semua tu...

Hjh Noralenna Abbas said...

Hjh,
Bakar dalam pembakar sandwich boleh tak? Kalau goreng tentu berminyak sebab roti serap minyak.

AuntieYan said...

Salam Kak Pah,

Syabas!!! (clap, clap, clap)!

Kak Yan ni dah tu kediri, tak panadai-pandai buat karipap, buat inti ok, buat kulitnya pun ok, yang failnya nak klim kat tepi tu...kerepot-kerepot jadinya, buat malu kompeni je...sekali sekala teringin nak makan karipap buatan sendiri, guna acuan je le....tapi rasa tak puas hati, tak ori....

Nanti boleh le cuba karipap roti ni...macam sonang je... :-) terima kasihlah berkongsi idea. :-)

indahhouse said...

Salam kak pah,
hihi. nak tumpang karipap gadenia skali. er.. tapau. ;)

ASH said...

Bagus bagus bagus...inti samosa saya ada lagi kat dalam freeze tu.i boleh try nih!

Mak Su said...

sodap ni kakpah, akanku cubo buek sendirik

Unknown said...

sib baik datang jengok blog akak, roti saya dah 2 minggu tak de orang makan, nanti saya buat ya..

Anonymous said...

perghh boleh suruh bini buat nih..

ibundo said...

mummyseri, salam ramadhan. haha karipap orang malas.

kakcik, dah buat ke belum.

ena, dah buat ke belum.

ibundo said...

ain, dah buat ke belum

pb, dah buat ke belum

zaidah, dah buat ke belum

kog, sadin gemuk ko dah kena telan ke belum.

anim, dah buek ko bolum

kalong, kacang yo.

kakngah, dah buek ko bolum.

ibundo said...

anie, dah buat ke belum

tm, dah buat ke belum

kakmah, dah buat ke belum

nizam, dah buat ke belum

tijah, bakar pun boleh..

yati, dah buat ke belum

hani, dah buat ke belum

kts, haah.. tutup lah mato kau.

juliet, apasal tak potong jari terus.

ibundo said...

zaitun, haah, bakar pun worait

erna, memang sodappp

iina, rajin e kau buek murtabak.. kalah den.

catwoman, mak oi ai.. lamanya lagi nak nunggu baru ko buat..

fuzids, salam jugak. thanks follow.. takde mende pun rumah akak ni.

IM, takper, simpan resepi ni. bila senang2 boleh buat.

kaknora, boleh. tapi goreng pun tak serap minyak banyak sebab roti tu dah mampat.

yan, haha.. tegolak kakpah ni sebab yan tak reti nak kelim tepi karipap. ala.. sonang yo..

indahhouse, nak tapau dah takder lagi dah hihi..

ashley, dah buat ke belum

maksu, dah buat ke belum

nisa, roti dua minggu dah luput tarikh hahaha..

sfaw, boleh lah ... lagi best kalau tolong buat.

ibundo said...

hahaha.. paling sonang nak jawab komen yang dah berhari2 tak berjawap.
Dah buat ke belum!!!!!

secangkir madu merah said...

kan aku kata kakpah ni mmg kreatif dlm hal masak dan makan ni...
tengok pun dah tau sodap...
kena torai ni..

*miszleen* said...

makcik pah,

ayah leen pun tengok sama resepi ni, dah try pun tapi pakai inti sardin. memang simpleee sangat! ingat nak buat ngan kirin untuk berbuka ramai2 4hb nnt..hehehe,dah terpecah rahsia nk buat kuih ni. :D

ibundo said...

smm, haha.. dah torai ko bolum.

lin, erk.. malulah acik ayah lin masuk blog acik ni..
kirin kata dia nak buat sambal cencalok je kehkeh..

en_me said...

rajinnyerrr kak pah tewww..

Dr Singa said...

roti gardenia je ya???
lain tak boleh??

ibundo said...

en-me, orang dapur kena rajin

dr singa, boleh ma...

Ms. H said...

Kak pah,
saya mohon share ye.. :)
tq..

Ms. H said...

Kak pah,
saya mohon share ye.. :)
tq..

Rafhan said...

macam best je resepi ni. nak cuba la nnti.. Tapi x masuk minyak ke bila goreng roti tu nnti?

Luna Merza said...

Mudahnya! Best juga idea guna garfu untuk bentukkan tepi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...