Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Friday, October 10, 2008

TANDAS TAKDAK SUARA AIH...

Hidayah cerita pasal toilet. Aku nak tumpang lah sekaki sebab aku pun phobia jugak nak masuk toilet awam ni. Eh, apasai toilet sekolah hang dulu teghuk sangat. Hangpa semua dok sumbat dengan benda yang hangpa pakai tiap bulan tu kot. Yang ni satu lagi masalah nak mendisiplinkan budak-budak perempuan. Bukan takat budak sekolah saja, yang dah nak jadi mak budak jugak (tak ketinggalan jugak mak budak sekali), buat perangai ni. Bungkuslah elok-elok, buang dalam tong sampah. Premis aku kat Taman Mesra dan Taman Jasmin pernah sekali tersumbat teruk. Bila panggil tukang paip, tengok-tengok ada benda alah tu. Takkanlah dah besar pun tak faham-faham lagi.

Aku kalau masuk toilet mesti aku sembur dulu lantai dengan air. Agak-agak dah hilang bau, baru masuk. Tu kalau toilet yang ada pasang paip. Kalau yang macam mid valley tu, air terpancut dari lubang jamban, nak buat camane. Kalau toilet duduk lagi satu hal. Ee.. geli geleman nak duduk. Kalau dah terpaksa sangat sebab tak ada pilihan, ha.. ni aku bagi petua. Mula-mula basahkan tisu , kemudian lap tempat duduk. Lepas tu lap dengan tisu kering. Kemudian ambil tisu yang kering, alas tempat duduk yang agak-agak punggung hang akan landing kat situ. Barulah boleh duduk dengan selesa. Kalau toilet tak ada tisu? Pastikan sebelum masuk toilet hang bawa tisu banyak-banyak.

Di Singapura, toilet agak boleh tahan bersih. Tukang cuci kat sana tiap kali selepas orang gunakan tandas, dia cuci. Kat tempat kita ni tukang cuci mengelamun lebih kot. Tapi aku nak habaq kat hang, toilet depa kat Singapura tu tak pakai ayaq. Ee tak tahan la aku buang ayaq kecil besaq main dedat.

Walau macamanapun keadaan tandas awam kita, kalau dah panggilan alam tu terlalu mendesak, mahu tak mahu terpaksalah kita mengalah. Masuk juga lah. Kita sebagai pengguna juga mesti memberi kerjasama. Pastikan kita tidak meninggalkan kotoran. Ingat lah, ada orang lain yang akan menggunakannya. Tugas tukang cuci memanglah mencuci tandas tu. Tugas kita, gunakan dengan berhemah. Kepada AJK masjid-masjid, upahlah tukang cuci. Duit tabung tu banyak-banyak, ketepikanlah sikit untuk mengupah pencuci tandas. Cakap pasal tandas masjid ni teringat pulak. Banyak masjid yang ada arahan seperti ini: Dilarang memakai kasut di dalam tandas. Kalau disediakan selipar ke, terompah ke, tak apalah. Kalau alas kaki tak disediakan, hang tergamak ka nak masuk tandas kaki ayam?

1 comment:

hidayah said...

kak Pah..
macam tak dak kerja ja dok cakap pasai toilet lak ni..
ha ha ha ...

pssstt...

kalau surau Assobah tu, dia tak bagi bawak selipar tang tempat wuduk..(apa sebab tak tau)

Tang pintu toilet lak dia tampal sila guna selipar... pakai jer ler..

tempat lain saya tak tau la!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...