Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Tuesday, August 3, 2010

WHYS and BECAUSES

Salam.



The 'whys' to your acts always lead to the 'becauses' and when you cannot find the perfect 'because' that suits your doings, you will invent one. So, our life is full of the 'whys' and the 'becauses'.

For instant, when your teacher asked for your homework that you hadnt done, you would probably say;
ah.. forgot to bring la teacher...

The real thing is you purposedly 'forget' to bring the book. You didnt care how lame your excuses were as long you had your reasons. During my time, we were told to stand on our chairs for the whole period if we gave such excuses.



Why do yo put this photo when it has
no connection to the things
that you're bebeling here

because

I just want to put it




Our days are filled with chores and errands apart from the job that we are attached to. We will be amazed if we manage to get them all done. Most frequently the things that we are supposed to do are left unattended for reasons that we create.

Why havent you filled up the forms. I gave it to you months ago.

Havent got the time

What have you been doing

I work. I cook for the family. I babysit my granchild.


Reasons. Excuses. No matter how lame your 'becauses' are you have to have them. You have to have your reasons to conceal the fact that you spend the extra time you have, on bed watching your favourite sitcoms or sittting unguiltily infront of your laptop browsing recipes for you ramadhan's menus.

Actually, I am trying to give you reasons for not updating my blog.
Will busy and tired do?


kakpah

32 comments:

ejaMaria said...

emmm... tengah fikir ape alasan dah lama tak tinggal komen...

julietchun said...

bukan senang nak bagi alasan :P

ain said...

salam kak pah. blog sy pun lama dah tak update sebab busy campur malas.hehe

Ena said...

tetiba teringat pulak zaman ena kena denda berdiri atas kerusi KERANA kesalahan org lain yg dah curik buku latihan sy pastu tukar nama dier.. pd hal dier yg tak bawak buku dier.. sob sob sob.. masa tu tak pandai menjawab & nak terangkan apa sebenar yg berlaku.. huhu

cantik la picture tu..

kakpah said...

ejamaria, bizi buat giveaaway ahaks..

juliet, ya.. apa alasan nak bagi kalau malas nak masak ek..

ain, pandai ko bagi alasan.

ena, ala siannya. ha.. tu kena ajar anak2 tu supaya pandai defend diri.

Yunus Badawi said...

Alasan tak kukuh. Kakpah kena berdiri atas kerusi sampai Prof balik nanti hehehe

kucingorengemok said...

ok la, kita terima... syaratnya bulan puasa nanti kena tunjuk hasil menu tu, kalau tak sila berlatih untuk diri atas kerusi!

kak ina kl said...

pun tgh berfikir nak buat menu apa bulan puasa ni..kueh tak buat..beli ajer..blh dapat macam-macam

tasekM said...

saya pulak asyik hapdet blog akaun melambak2 ni tak siap2. ha ha.


.

kakpah said...

yb, kematu le kaki aku...

kog, bukan setakat tengok menu je. dengan hasilnya sekali kakpah tunjuk haha..

kak Erna said...

kak pah..bulan poso nanti..raso e pun samo la..memang susah nak cari maso..nak baco atau tulih blog..

kakpah said...

ina, hehe.. orang pandai masak takkan cari kue kat kedai ...

tm, ko saja cari penyakit kan?

kakpah said...

erna, bulan poso dapek bukak duo tigo kali okay la kot..

Ms.Lilies said...

xkisahla apa reason pun kak....
janji gambo faris ado..

aaahhhhh kiuttttttt

iina said...

ok yo kak.. bulan poso leh nahan nafsu berblog kak.. tapi adakah akak berjaya mengawalnya?/ kita tggu dan lihat ;)

AZANI said...

salam hajjah
saya dah putus excuses....

Insan Marhaen said...

I have no 'because' to answer 'why' I comment your posting. But you have no reason to read my comment.

kakpah said...

lilies, ekau bilo nak deliver ni. akak pulak yang excited

ina, bulan poso lagilah takdo maso nak bukak blog hehe..

azani, hehe.. tu pun alasan gak tu

IM,haha.. tegolak den.

Nizam.Ariff said...

Kalau lamba sampai opis sebab tunggu kucing melintas jalan.. itu kira excuse gak kan?

Kalau betul-betul kucing melintas, sapa nak caya?

kakpah said...

nizam, kalau tunggu kura2 melintas mungkin ada yang percaya

aNIe said...

Kak...apa2 pun alasan akak itu cuma untuk menyedapkan hati...heheheh

kakpah said...

anie, alasan tetap alasan kan? hehe

lupekanje said...

sajer la nk interfrem dak Faris dlm entry kak pah nih..hehe
Kak..I also trying to look for the answer, why I rarely update my blog now...huhu..

Bcoz of I'm getting older?...less activities? No idea? No story? No no no...thats not the reason...
Coz, there's a Will, there's a way.. relate tak? hehe..

KAKTINY said...

hahaha... terror kak pah... create reason on the reason... great job.. ok tu kakpah..

jemahat ni ada kat umah tak??.. nk ngantor pentol akak.. kalau takder, tiny sangkut jer kat gate tu hah! kehkehkeh.. kalau tiny tak pegi, si tijah tulung jadik delivery girl nya.. hihihi...

kayteeze said...

Tak kisahlah kakpah, tak perlu ada sebab pun... :)

mamawana said...

Salam...salam kakpah
cakkk cakk cakk

mamawana said...

salam....yuhuuuu

kakpah said...

acik, haah kan.. akak pun perasan acik dah tak baper ligat update macam dulu. banyak kojo ek cik

kakpah said...

tiny, jemahat ni ado sobolah potang. tapi ko jangan datang masa akak tengah bekuntau kat dapur. tengah pakai uniform tu. nanti bau bawang jek hahaha...

mamawana, salam.. hehe apa kabau..

Zaitun said...

Nak soal why... senang kakpah tapi nak bagi reason... agak susah.

kakpah said...

zaitun, kena pandai reka hahaha

Kunang-Kunang said...

Salam Kak Pah,

Saya masih ingat ketika masih bekerja dulu, bos saya jenis yang tak suka diberi jawapan 'saya tak tau' bila dia bertanya sesuatu, jadi alasan, sebenar bukan alasan, jawapan yang diberi "Saya cek dulu". Ini menunjukkan kita akan berikhtiar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...