Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Tuesday, December 28, 2010

Ninety-nine point nine

Allo cigu!! Buku belum sampai la cigu..

Ayya.. apasal lambat. Aku perhatikan apek yang duduk didepannya kejap2 memandang aku kejap2 memandang ke lengan aku.

Lagi dua tiga hari la cigu mari. Mesti sampai punya..

Kasi fotostat ini dulu la. Aku hulurkan beberapa keping kertas dan nyonya itu menjerit:

Tina!!! kasi fotostat ini cigu punya dulu!!!!!

Apek itu masih juga pandang2 ke lengan aku.

Cigu! Sikarang 'a cigu, orang tak da simpan uwang lagi. Mahathir cakap 'a cigu, tak mau simpan uwang. Simpan emas. Tapi 'a cigu, emas yang cigu pakai takda untung. Kalau jual, cigu ruuuugi wo.

La, patut la asek pandang lengan aku. Rupanya nak jual minyak. Aku tengok dia dah mula buka fail.

Ini emas 'a cigu, sambil menuding kepada gambar seketul emas di dalam failnya, 99.9 punya emas. Beli seratus gram 'a cigu harga baru 17,000. Masa you beli you kasi tahu mahu enam bulan ka mahu satu tahun. (jangan tanya aku apekebendanya 6 bulan ka satu tahun ka. Aku pun tak tau.)Nanti bulan bulan you dapat untung 350 ringgit, enam bulan ka atau satu tahun ka. Katala you ambil enam bulan. 350 ringgit multiply enam bulan, sudah berapa banyak you untung.

Sikarang saya tanya you 'a cigu. You punya gelang kalau jual boleh dapat itu harga you beli ka. Aku diam terkebil-kebil.
Mana boleh maaa.... Tapi ini emas 'a cigu, you beli 17,000 kalau you jual pun you dapat 17,000 juga maaa..

Seronok juga ni kalau ada duit 17,000. Boleh beli emas seketul buat pelaburan. Ish.. merepek je kau ni kakpah. Duit nak beli buku ni pun kau korek sana korek sini.

Err.. mrs Seoh.. Nanti buku dah sampai call saya 'a....
Err.. mr... lainkali kita cerita lagi 'a. Mau cepat la.

Wokey..wokey..
Wokey..wokey..

Semasa aku melangkah keluar dari kedainya, nyonya itu sekali lagi terjerit:

Cigu!!!! kalau mau beli emas kasi tau sama saya 'aa..


Aku angguk-angguk dan teringatkan tujuh belas ribu rupiah yang ada dalam simpanan aku.


p/s
Yang pindah ke rumah baru hanyalah perihal tadika. Rumah ini aku kekalkan sebagai rumah santai dan lepak-lepak.



19 comments:

kakngah said...

apek tu.. jual buku ko?? jual omeh??
tak pun jual minyak.... :p

h4ni3 said...

hehehe
bisnes emas la pulak nyonya tu ye

Ms.Lilies said...

aiya ciguu...
itu 17 ribu rupiah talak lapat la itu emas hehehehe

kak long said...

olang cina aaaa....apa2 pun mole misnes...!
janji wang maaa...!

ibuintan said...

hahaha...cigu punya emas manyak busat..itu sebab nyonya manyak suka, dapat beli tuntu manyak untung maa

iina said...

Kak kalau dio nak jual 17 ribu rupiah.. bolehlah boli.. untungggg hehehe

~Kak AZZ~ said...

Omeh makin lamo makin mahal... Tak dapek nak boli dohhh... Lagipun bahayo pakai omeh skang ni... Baik tak payah pakai apo2...

Kak Nora said...

Saya ada seorang kawan, senyumannya sungguh mahal, ada gigi emas you! Fesyen orang lama zaman itu..

aNIe said...

Aiyaa... cigu itu tujuh belas libu lupiah talak boleh bili ini emas lah...heheheh

Cik Ina minat Do do Cheng said...

macam -macam cara orang buat duit sekarang. mulut depa pun manis-manis.

kakpah said...

kakngah, nyonya tu jua buku. Apek tu datang nyibuk jua omeh

kakpah said...

hanie, dia tu macam2 di jualnya. You tau tak kedai cps sebelum sampai jambatan tepi metro jaya tu.

lilies, ayya.. emas tipu dapaat maa..

kakpah said...

kaklong, itu macam 'a..

ibu intan, kahkah..

iina, jangan cakap ekau, akak pun boli bekilo gak

azz, botul cakap kau tu. Donga koba tahun dopan ni naik banyak lagi..Sapo yang banyak duit tu memang elok boli omeh jongkong daripado boli saham.

kakpah said...

kaknora, wa.. itu lagi mahat ma. Dah lama tak tengok orang pakai gigi emas.

anie, boleh ma.. emas tipu ma..

cik ina, orang yang bejaya dalam meniaga ni kena manis mulut dan banyaak cakap.

Kakzakie said...

Salam Kakpah,

Betul kata cina tu. Melabur simpanan emas lebih baik. Cubalah...

Halaman bertukar daun. Rindu dgn comel2 tu kena pergi blog lagi satulah ye....

kucingorengemok said...

emas m.l.m ye, ada pulak dapat duit bulan²?

rezeki said...

slam kak pah

heheheh

zaman sekrg memacam meniaga keluar, semua btk MLM mcm emas la, cacing la, ikan la, lembu la ,

sib baik kerawit takde hehehe

tapi kita lihat setiap hari, byk mereka yg masuk skim mcm tu buat laporan polis psl tertipu


pssss tentu kak pah tgh sibuk pendaftaran murid baru

kakpah said...

kakzakie, melabur beli emas jongkong ni memang untung. tapi biar betul-betul. takut kena tipu.

kakpah said...

kog, tu lah pasal. Aku nak terai dengan rupiah je dulu..hehe.. tak laku pulak.

pak itam, memang macam2. takut pun ada.
Memang tengah bizi sekarang ni pak itam oi.. budak2 sekarang kata bizi giler hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...