Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Wednesday, April 22, 2009

Naik Pangkat

Ramai orang mengidamkan gelaran. Kalau bukan kita, orang. Setiap kali ada nama yang naik untuk menerima anugerah datuk, ramai yang berkata kenapalah bukan nama aku yang naik. Gelaran itu membayangkan prestij, kuasa, pendabik-dadaan (is there such a word?), kepura-puraan. Again, this is a general statement. It does not apply to everyone.


Semalan 21 April suami aku menerima anugerah. Suami aku dianugerahkan dengan pangkat datuk setelah sekian lama menunggu. Dan aku melihat dia terus terusan tersengeh lebar. Seperti juga aku yang mengikut tersengeh sampai ke telinga kerana dengan secara langsung aku sekarang telah menjadi Datin Pah.


Gambar SRK ni sengaja aku tepek di sini dan sampai sekarang aku masih tak puas hati kenapa Melaka begitu bermurah hati sangat memberi gelaran datuk padanya. Padahal ramai anak-anak melaka yang telah menabur bakti (termasuklah suamiku).





Inilah anugerah yang dikurniakan kepada suamiku:

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.










Anakku kaklong telah selamat melahirkan anaknya pada jam 10.04 malam. (Baru lagi rasanya aku menggendong kaklong). Baby bernama Muhammad Faris Hafizin. Dahi tu merah sebab kena forcep.



Kalau suami aku Datuk, aku datin lah kan? kan? kan?
Kau jangan ngengada nak panggil aku nenek, tijah....


30 comments:

Mak Su said...

datin Pah = grandmama Pah.

tahniah.

Mas said...

pangge grannypah okeh tak? Manja gile bunyiknya. Kak pah, saya pun tak paham cemana SRK leh dapat Dato. Apa sangat jasanya tu? Kalu tanya pasal melaka dia bole jawab ker? Konfem tak bole....sedangkan saya yang lahir kat melaka pun belum abis pusing satu melaka lagi.

Kak Ezza@makcik Blogger said...

wah kak pah..

dah jadi datin nek laaa.....

syukur alhamdulillah kak long dah bersalin..tgk tu comel nya....cucu ni menangis tak memalam..

Ms.Lilies said...

hehehe....Nanny pah the great...

lupekanje said...

tahniah kpah..
tk per...saya tetap panggey kpah..tk panggey nekpah dooohh....
bio ler dah Faris tu jer yg panggey nekPah ko..uwann ko...hehe..
bilo nk kenduri dpt cucu nih????

ashley said...

Tahniah
okay
nenek tak sedap bunyi nya
tukar jadi Nanny..
eh, semalam baru buat entry anak rusa nani..

hari ni kakpah dah jadi NANNY!!
Nanny Pah..err okay per?

Okay..
buat kenduri panggel all the bloggers SERANG rumah kakPAH!!
he he he

yuyee cap limau said...

thniah acik pah..hehe..xnk pggil nenek nk panggil acik je..xnmpak tua.

ku tak sempurna said...

nek,
baru je nak tanya nape dahi baby tu..
nasib nek dah ckp awal2...
hehehehe
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

adoiiiii...

k la.... datin pah :P

Tijah said...

cucu: uwannnnnn!!!! nak susu!!!!

wan pah : iyooo!! kojap la haa...uwan nak baleh komen dulu.

hahahhahaha!!!!! lopeh ni uwan seminggu 1 entry la nampak eh...

Tijah said...

NANNY?

kak ashley..mano leh nanny. kok centu kak pah kono la pakai skirt pendek cam fran lam cito the nanny tu..

ashley said...

Jah,
Kasut 3 inci dia tu ada lagi..suit per..
( ngumpat jap..sebab Nanny Pah terbongkang tidor...lotih bebnor nemankan cucunya malam tadi..ki ki ki)

lariiiiiii
.
.
.
.
.

pB said...

dah agak dah masa baca ....
he he he


apa apa pun , pangkat Datuk ini lebih bermakna dari pangkat Dato' tu ....

aNIe said...

Tahniah buat 'datin' pah...hehehe...

Anie ni ntah bilah lah nak dpt gelaran tu kan?

Nak tunggu si along tu...baru aje kerja...nak simpan duit hantaran simpanan pun tak cukup lagik...heheheh

iina said...

Nanny Pah.. baru den kir2 nk ucap tahniah kek abg sobab dpt dato ingat dato yg special tuh wakakakah.. takpo kak datok ini pun special gak lobih special.. cam takc aye jek kak pah dah jadi uwan.. rasa baru jek kenal masih muda lagik heheheh ;)

kakpah said...

Weh..weh. kemain lagi ngumpat aku..

maksu, grandma okay gak.

mas, granny? bunyi macam dah tak ada gigi pulak kikkik..
Pasal SRK tu aku pun gerrammmm gak.

ezza, datin nik..hmm.. cam sedap gak bunyi tu he..he..

kakpah said...

Lilies, nanny pah? ish..ish..

acik, nekpah tak nakk... macam nek kebayan jo.
Cik, kalau kpah ajak datang konduri acik sudi ko nak datang.....

ashley, nanny? ish..ish..tak pokonan den. Macam nurse maid je.
Kenduri? Insyaalah. Korang semua nak datang ke..

yuyee, kau memang patut panggil acik sebab kau kelua hingus lagi hehe..

kts, aku tak rela dan tak redho kau panggil aku nek hik..hik..

tijah, Yo cu, meh sini uwan aja kau buek blog.
wei jah... blogger tegar!! mano buleh sominggu satu entry. Lagi banyak idea nak tulih ni.
tijah laii....
Tak relo pakai skirt!!!!

ashley, wo ngumpat eh. Memang aku balik spital tadi tido badak. Ponek wo tak tido somalaman.

kakpah said...

PB, datuk tu dah signal signal sama akak. Lepas ni tak dapat lagi la nak manja-manja sebab cucu dah take over heh heh..

anie, masa akan tetap tiba. Tau-tau je nanti along tu dah jadi milik orang. Pejam celik pejam celik je...

ina, la... kau tak pecaya ke yang akak ni masih muda (hikhik... ) Ni uwan muda lah ni (hik.hik lagi)

Sally said...

bestnya muda2 dah jadi Datin, pstt..kih kih:p

kakpah said...

sally.. nak harap jadi datin betul-betul tak de harapan. Yang ni pun datin gak, kan? hehe..

Nizam.Ariff said...

Tahniah!

Pangkat naik, elaun pun naik juga la...

Monkey D Luffy said...

neeeeeeeeeeeeeeeeeeeehi!

hehehe datin

kakpah said...

nizam, tu memang dah pasti...

kapten, achaaaaaaaaaa....

lupekanje said...

err...kpah...toksahla ajak acik..
sajo yo..heheh..
kang kok diajak, acik tk poie...buek dosa yo kan...baek kpah ajak2 ayam yo...heheh..acik tk kocik ati..
BUkan apo..acik ni pemalu amek org nyer...hehheh

kakpah said...

acik, kpah nak ajak-ajak lombu ni cik bukan ajak-ajak ayam he..he..

julietchun said...

Tahniah! Tahniah! Pasni bleh ajar cucu berblog,kekeke.

NONIE AZIZ said...

hikhikhik...lawakla kak pah ni...apapun Tahniah la ye Datin Pah...

cokolat said...

tahniah... dah jadi nanny ni!
:))

kakpah said...

juliet, hahah.. ko nanti je la...

nonie, nak panggil aku datin pun boleh gak. rasa glemer sikit heheh..

cokolat, tenkiu..tenkiu.. (coklaat belebih tu bagi le sini)

jane said...

kakpah,

tahniah. bermulanya satu perjalanan baru sebagai nenek yg kasihnya berbeza dengan kasih seorang ibu...ahaks!!

@LiYaNNuaR said...

tahniah kak, opssss datin... how sweet... hehehe...

habaq kat KakLong.. mai pass kat eden ni haaa... da lama nunggu... huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...