Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Wednesday, May 13, 2009

BERJUMPA SULTAN

Assalamualaikum,


Mari kita jumpa sultan. Joni memberi tau saya. ok, kata saya. Kami pun naik van kecil yang buruk milik Joni. Kami pusing pusing di lorong lorang Paya Kumbuh, dan sambil menjengahkan lehenya keluar, Joni kata sultan tiada.

mana istana sultan, tanya saya. Itu, kata Joni. Mana, kata saya; itu, yang ada pagar tu... ooo, saya kata, walaupun sebenarnya tidak dapat memastikan mana satu istananya.


Nov. 2006, kami sekeluarga pergi ke tempat asal usul isteri saya, Hajjah Latifah Hanim Bt. Hj. Muin, di Baruh Gunung, Paya Kumbuh, Sumatra. Joni ialah suami kepada adik kepada ipar Latifah. Dia punyai sebuah kedai hardware dan terlibat dengan beberapa projek construction.

Oleh kerana usaha tadi tidak berjaya, maka Joni mengajak saya jumpa sultan sebelah petang. Pada pusingan yang pertama melalui lorong yang kami lalui pagi tadi, Joni kata, ha, ada. Lalu dia keluarkan satu fail daripada begnya.

Dia menunjukkan kertas dari fail tersebut. Bila saya tengok, apa yang terkandung dalam kertas tersebut ialah technical details mengenai sesuatu. Saya tahu, Joni tidak berkemampuan menyediakan sesuatu seperti ini.

Saya tanya, siapa yang buat ini, dia kata sultan la.

Bila saya nilai sekali lagi barulah saya faham, bukan dia ajak saya jumpa sultan,

tetapi untuk jumpa consultant.

hamirdin.blogspot.com

11 comments:

Tijah said...

nasib baik baca sampai habis. kalu tidak harus sy moskel disitu... hehhee

AZANI said...

he he he konsultan, he he he

xiiinam said...

Baru nak tanya...
KakPah pi istana pakai baju apa...






Tak jadila....
He..he..he..
Lawak gak Prof ni ya...

kakngah said...

memula ingt.. wah.. keturunan sultan jugak kpah ni... hihihi!!!
kalu consultant kt ofs sy dipggl gitu... lg naik lemak ler.. sdgkn xpggl sultan pn bnyk songeh..

ashley said...

"Atuuukkk..oooo..atuuuukkk"!

iina said...

mulo2 den ingat sultan mano lak.. hehehehe consultan rupo ee.. hehehe muskil kojap.. datin dan datuk udah kongsi blog yo.. hehehe harmoni gitu ;)

kakpiah said...

sepanjang baca entri tu saya tak paham..
nih kesah aper lak nih?
ade kena mengena ngan politik negeri Perak ker..??

rupa2nyer.. salah-paham..
wakakaka...

lupekanje said...

alaaaa...ni pelak Atok Prof nyer citer sosek kat sini...

consultan..pun ado daulat eehh...hehhe

kakpah said...

everibodi, ni tengah konpius ni. Nak jawab komen ko tak jawab. kik..kik..

arsaili said...

salam..konsultan jadi sultan ek...kalau pengerusi...jadi kerusi ker..ahaha

nazaTIMsuria said...

klu pengerusi jd kerusi,
engineer jd enjin la. huahuahua

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...