Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Wednesday, May 6, 2009

Datang Dari Mana

Aku memberi tusyen percuma kepada beberapa murid yang lemah di rumah. Aku buat sebelah malam dalam pukul 8:00 sehingga 9:00. Aku ambil berkumpulan. Ambil dua tiga orang, bila sudah pandai aku pencenkan dan aku ambil yang lain pula.

Bibik Aini aku jadikan asisstant aku. Aini ni kadang-kadang memang blur tapi dia belajar tinggi juga lah. Habis sekolah menengah. Dia belajar untuk dapatkan diploma sekerat jalan saja sebab masalah kewangan. Cakap orang putih pun bolehlah sikit-sikit.

Semalam, aku berhenti sekejap untuk solat isya'. Aini ambil alih untuk mengajar budak-budak itu. Selesai solat dan sedang melipat telekung aku terdengar;

"Three plus four, how many"

Senyap.

"Cepat. How many"

Senyap juga. Aku agak yang ditanya sedang mengira.

"Eight"

"Apa? Eight? Dari mana datangnya eight"

Senyap.

"Dari mana? Dari Arab? "

Boleh tahan juga bibik aku ni.


29 comments:

Tijah said...

dari blakang mau ke depan bukkk!!!

wakakakak...

g.nite kak pahh!!!

lukmanw@gmail.com said...

Kak Pah

Teringatkan satu meeting di antara manager di kilang lama saya. CEO tu selalu cakap; where you get all these datas? Just pluck from sky?

Satu hari itu selepas dia cakap mcm tu ada seorg engineer terus bangun keluar. Sebenarnya dia nak keluar jawab HP tapi CEO tanya dia;

OK you can check out there for any datas still remained in the sky and bring inside.

Lukmanw

Hamirdin b Ithnin said...

1jakarta!

ashley said...

Wei Tijah!
Ko tak dek kerja ke..aku NAK 1st tau!

Kalo aku jadik budak tu, aku jawab..dari ENDON!!
ngeh ngeh ngeh ngeh!!

Lukman,
Engineer tu petik BINTANG kasi sama itu CEO!
wakaka kaka..
hangen ceo tuuuu..

Ms.Lilies said...

wakakakaka......ada talent tu si bibik

Nong said...

Sudah bagus tu. Bibik pun boleh jadi cikgu tusyen... Garang pulak tu. Ada gaya. he he...

kakngah said...

dari mana dtgnya bubur itu???
dari bibik siti...
wakakakka!!!

Nizam.Ariff said...

Enggak bik!
jawabannya emang delapan kok. ibu yang bilang begitu...

kakpah said...

tijah, wakaka.. klakau .

lukman, kakpah ingat duit je yang boleh petik dari pokok, rupanya datas pun can pluck from sky? haha.

atuk, dont understand your komen la.

ashley, budak tu aku tengok tekebil-kebil je.

lilies, memang ada bakat ler tu..

Nong, Kpah dah train dia dari tahun lepas. Boleh lah ajar budak membaca dan buat mental arithmatic.

kakpah said...

kakngah, wei... jangan sobut-sobut lai bubur tu. aku phobia... hehe..

nizam, sejak bila pulak lidah ko terpeleot nih..

ashley said...

kakpah,
atuk tuuu tengah kemaruk wan malaysia.
dia tukau wan jakarta lakkk...
ish kakpah niii..

AZANI said...

apalah pulak eight, pitu lah....

lupekanje said...

agaknya budak tu pun tekelip2 bila kata dia kata eight tu dari Arab..
mesti nak tdo malam pun budak tu garu kapla mikir..kenapa eight dari Arab...
bukan dari Filipino ke..Thailand ke..
Acikpun mikir gak ni...sambey merenung bintang di langit...errr.betui kot..eight tu dari Arab...hehehhe..
kak pahhhh...jom la deting.

kakpah said...

ashley, haha.. tergelak aku.

azani, bibik aku yang sorang ni tak pandai jawa .

acik, iyo cik. Tokobil-kobil mato budak to macam mato katak makan kapur. eh katak lak. Cicak. Jangan dikobaan mo omak e eight datang dari arab dah. poning kopalo den nak jawab.
Nak poi deting cik. kek mano. Kek tasik compako ko. haha.. Moh.

joegrimjow said...

jap
xpaham...

Kak Ezza@makcik Blogger said...

nasib baik bibik tu belajar tak habis..kalau tak ntah apa apa dia cakap pulak..hehehe

NORMI BINTI HAJI MAT YUSOF said...

hehehe..lawak! boleh tahan bibik kakpah ya. saya pun selalu teergelak bila dgr hubby saya ngaja quran, kalau budak2 tertinggal baris mesti dia tanya.....ha!mana baris,tinggal di mana? di kampung?

kakpah said...

joe, kau tak paham sebab kpah cakap basa jerrman wakaka..

ezza, kalau belajar habis, dia tak datang sini kot.

normi, memang ayat-ayat selalu dipakai gitu. Saja nak menyedapkan bunyi kot hehe..

julietchun said...

bibik multitasking,kekeke.

kakpah said...

juliet, ya.. serbaboleh. Yang best skali tukang urut siap ngan lulur skali. hik..hik.. dah nak balik pulak.

Mas said...

wah.....bagus gak si aini dari yang keje ngan mak saya tu....masuk tido kul 7.30malam...lagi haru.

Mak Su said...

kah kah kah, mai dari arab, naik kapaiterbang

kakpah said...

mas, 7.30 dah tido? Mak ai..

maksu, hehe.. klaka.

kakpiah said...

wakaka..
kemain lagik bibik kakpah..

Sierrauniform said...

dia ada bakat tu...style dia..

iina said...

garang seh bibik ani.. kalah guru besar wakakakah.. cian bebudak n mesti diorg muskil pesal dr arab bkn dr indon hehehe ;)

kalau den kiro kak den musti jwb kak dari sekotlan heheheh ;)

ku tak sempurna said...

lawak betul bibik aini ni...
igtkan pandai mengurut je :D

kakpah said...

piah, boleh tahan u piah oi.

sierra, bakat terpendam.

iina, haha.. goli hati den

kts, kalau nak berurut datanglah sini.

kakpah said...

piah, boleh tahan u piah oi.

sierra, bakat terpendam.

iina, haha.. goli hati den

kts, kalau nak berurut datanglah sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...