Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Tuesday, April 6, 2010

ROJAK PILAH PUN SODAP

Salam.

Faris semakin besar dan lasak. Untuk keselamatannya, kolam ikan yang terletak di sebelah tepi kaki lima rumah aku, terpaksa dipagar.




Semasa toke pagar tu datang untuk mengukur panjang pagar yang mahu dibuat, dia sempat lagi meninjau sana sini dan meninggalkan komen-komen tentang rumah aku. Sebenarnya cerita aku ni dah disonglap oleh suami aku. Aku taknak ceritalah apa yang dia dah cerita. Aku cuma teringatkan satu lagi komen toke cina tu. Dia kata sambil mata melihat sekeliling:

rumah u ni ciri tropika. Tak kenalah pagar (dia refer kat fence rumah aku) u stainless steel. Kena buat kayu baru cantik.

Aku sengeh saja. Dulu aku tak tahu pun NBS tu dekat dengan kajang . Kalau aku tahu dah lama aku cari dia. Dan lagipun takkan pasal buat pagar tepi kolam aku nak tukar pagar keliling rumah juga. Lainlah kalau aku join klik klik masuk juta.

Ini pagar ciri moden. Sekarang 'a.. ai tengok rumah u dah jadi rojak.

Haha.. rojak pun sedap apa.
.
.
.
Aku cerita balik komen dia di sini sebab aku nak kaitkan dengan blog aku ni. Asalnya blog ni aku nak tulis tentang hal-hal aulad tetapi lama kelamaan ia dah jadi macam rojak. Aku tulis sesedap rasa aku. Cukup dengan asam garam cili. Kalau kecantikan itu terpulang kepada mata yang memandang, samalah juga rasa sedap itu terpulang kepada lidah yang merasa. Aku suka rasa pedas cili api yang menyengat. Mungkin ada yang tak suka cili. Garam aku kurangkan sebab aku ada darah tinggi. Asam memang cukup.

Memang blog aku ni blog rojak masak lomak cili api.


26 comments:

kakngah said...

ranapfolia poket atuk..
hahhahaha!!!

Erna said...

kak pah..pilah ado rojak ko..kan yang ado cendol..
kalau nak pasang pagar..kak pah tak yah lah kato faris dah lasak..pasang aje..he he..sajo ngusik..seronok la..kak pah dah ado cucu comel...

Ms.Lilies said...

rojak mak jak...
hahahaha...
janji kak pah update den bulih baco mo cuci mato tgk makanan :))

xiiinam said...

Blog ckLah tu pulak dah jadi rojak Nusantara...tak ada konsep..ha..ha..

pak long said...

salam buat kak pah...
akak buat saspen jer....ingat ada resepi rojak kat ent3 ni....akak memang kelakor...

Yunus Badawi said...

jangan lupo lotak tolo

kakcikseroja said...

rojak pun sodap.. :)

kakpah said...

kakngah, haha.. nak cantik punya pasal.

erna, cendol memang ado. kek situ pun ado jual rojak gak.
ado cucu sorang ni bopoluh2 njago e.

lilies, kekadang tiba gak angin malas..

cklah, rojak nusantra cklah ada umph..

paklong, kalau nak makan rojak kpah pegi kedai je. leceh nak buat. hehe.. kpah kelako ke.

yB, tak lupo

kakcikseroja, haha.. nak tegolak dah kakpah ni.

kayteeze said...

Alaaa.... kakpah ni, sedap apa rojak! Tie memang suka rojak, kekadang buat sendiri bila tekak ni mula mengidam.

Tak pe la , yang penting rumah tu selesa, kan.... :)

mama_sal said...

budak tengah lasak memang bahaya tak pagar kolam tu..sesilap dio jadi ikan heheehe..

rojak ke masak lomak ciliapi ke sumo sodapp!!

tasekM said...

kalau kat teluk intan, rojak mastan ghani mmg pemes. nizam n cklah tau la kot...

:)



.

julietchun said...

cantik la pagar tu, harap faris tak panjat dah :P

secangkir madu merah said...

ayam masak lomak cili padi pon sodap!

DrSinga said...

makan rojak...
dgn cendol pulut...
sodappp...

Kak Nora said...

Hajah,
Jaga-jaga tau kalau makan rojak terlalu banyak, rojak masak lomak cili api pulak!! aduh, sakit paruit den.

kakpah said...

tie, err... ko ngidam ye tie.

sal, tu yang risau tu berendam ngan ikan.

tasek, kalau aku ke sanun, nanti nak terai lah..

juliet, sekarang ni tak panjat. Dah besau nanti kalau panjat aku lepuk je kaki tu.

smm, wa.. yang tu taak yah cakap. dag gerenti sodappp

dr singa, makan pulut banyak2 nanti lomah-lomah badan..

kaknora, haha.. kakpah pun belum terai lagi. mau terkejar2 ke tandas tu..

Nizam.Ariff said...

Rojak sodap kak...

Yep, Mastan Ghani memang bes...
Bila nak ajak aku makan, TM?

Ena said...

hehehe..

tu yg buat sedap tu..
kalo same je kanggg.. boring lak kak pah.. huhu..

KAKTINY said...

rojak pon rojak la kak pah..
janji rumahku, sorgaku...
(.. yg penting duit ku @ duit suamiku yg bayar harga nk renovate bagai, bukan kacau org lain pon.... kan kan kan... hahahhaha)..

iina said...

Rojak buah mmg best.. kalau design lelain.. itu namanya seni rumah hehehehe.. org lain xbuat.. kitalah buat dulu.. janji duk umah paling best

TOKMA said...

Apa2lah kakpah,

Blog nih blog kakpah...suka kitalah nak tulis apa..kan kakpah. (ceduk ayat tiny nih sebenarnya)...hehehehe

chekdenoor said...

Salam....heheheh..... cam sama jer kita....

Chekdee pulak...mulanya tentang tuisyen center ...family dan sekarang dah mula nak bawak masuk cookies........ rojak pun sodapppplah..... heheheheheheheh

kakpah said...

nizam, nanti aku nak cari mastan gani. Kuat punya rekomen ni..

ena, iye kan? kena pelbagai wakaka..

tiny, akak plak nak ketawa ni.. hahaha

ina, kau kek sanun buek rojak buah apo. mosti sodap kan?

tokma, macam tu lah nampak e. nak baco, baco. Tak nak baco, takyah baco hehe..

cekdee, haha.. bisnes cookies dah jadik ke belum.

Kunang-Kunang said...

Salam Kak Pah,

Bila tengok tajuk N3 Rojak Kuala Pilah cepat, singgah rumah kak pah ni.

2 tahun lepas masa anak belajar di Matrikulasi K Pilah, boleh di katakan tiap2 sabtu/ahad ke sana, tapi tak pernah singgah makan sebab tak jumpa kedai makan melainkan kedai mamak.

Seronok yer rumah kak pah siap ada kolam ikan lagi.

kakpah said...

kak ani, pilah tu pekan koboi. kedai makan poun kedai koboi gak. Kena pandai cari hehe..

kolam tu ada kap dan talipia. Talipia tu kitorang harvest 6 bulan sekali. Sedap dimakan goreng saja atau goreng belado. Berebut2 makan.

Mak Su said...

tak apo kakpah, rojak pun sodap. ese suko :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...