Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Friday, July 30, 2010

kerja part time?

Salam.



Aku bertanya;

Ni bungkus-bungkus ni memang kerja customer ke

Dan dia jawab;

Kalau customer nak cepat dorang packing sendiri kak


Aku rasalah, dia tak paham nada menyindir aku tu.


Kalau tak, takkan lah scan..scan.. tolak. Scan..scan.. tolak. Bukannya dia nak tolong bungkus sama. Dah habis scan pun dia duduk melangok jadi pemerhati saja.







Weh makcik.. kalau sikit tak per lah. Ni dua troli tau.




Minggu depan aku nak jumpa manager tesco, mintak diskaun sebab dah rengankan kerja dorang dorang yang kerja kat kaunter tu. Tiap-tiap minggu macam ni, lama-lama aku jadi tukang memasukkan barang ke dalam beg plastik yang paling expert..


kakpah

32 comments:

kak long said...

salam kakpah,
samo la ayat akak tu ngn ayat along..
kaklong ontok yo dio koba cm tu..bia deh...
kengkadang along sajo yo mntk plstik bebyk...
byk tol besoping..stok bln poso ko?he3

tu tesco kek no tuh?

Wansteddy Tales said...

ahahaa... dasar casher pemalas! ada gak wat kerja separuh jln cmtu ek. tp wan bnyk kali gak terkena kalau shopping kat tesco ni. kdg2 kat giant. tp plg kerap kat tesco la. tp casher ni lepas scan2 dorg tolong packing gak. yg jenis layan customer lain pn ada jugak. padahal brg2 kita berlonggok lagi atas kaunter belum habis pack. haih... kena komplen secara besar-besaran ni. kalau dah jadi budaya kerja dorg susahkan kita lak sebagai pelanggan kan.

Tijah said...

kihkihkih. tesco tu kan...plestit eh mmg lombik & nipih ko kak? habih telambak brg2 sey aritu. lenkali kono bawak soping bag la nampak eh...

Ena said...

la ye ker kakpah?
setakatni ena ada juga masuk2 kan tapi sikit je la.. lepas dah abis scan cashier tu akan masukkan dlama plastik.. camtu suh cashier tu bg la separuh gaji dier tu.. heheh

Nizam.Ariff said...

Kak, dah cakap hari tu. Upah lori tolong bawak balik... hahaha

Catwoman said...

Salam Kak Pah.....

Amvoiiiii, sakan shopping nampak !!!

Pekerja2 Tesco mmg cenggitu kan, Kak Pah. Malas b`benor....

:)

soclose2213 said...

salam kak,
feh mmng cenggitu la tesco ni.. wah makan dalamla akak ni..=.=

depa nak save budget la tu..=.=

kakngah said...

lopeh tu..

ado hari eh.. xdapek pelestik...
osah boto ar....

kayteeze said...

Eh... biasa kat sini ada sorang lagi tukang isi dalam plastik. Tapi kat giant laa.. Mungkin tesco nak jimatlah tu..

Mak Su said...

kakpah, saya sokong akak...apa jenis bukak mall kalu menyusahkan pelanggan

tasekM said...

kalau ko tak tolong mesti sejam ko dok kt kaunter tu kan kak...?

:)



.

Kak Nora said...

Agaknya tesco di mana-mana pun kena layan diri pack barang ke dalam bag plastik. Saya biarkan aje dan tunggu cashier buat.

pB said...

salam Kak Pah


rasanya kaunter kat TEsco semuanya macam ni, kan.
Kita yang kena masukan sendiri barang yang kita beli tu kedalam plastik beg ....

AuntieYan said...

Salam Kak Pah,


Banyaknya barang sampai 2 troli?
He!he! ramai penghuni rumah Kak Pah tu kan...

kakpah said...

kaklong, tesco kat kajang ni ha..
bilo tanyo, sodap yo njawab. nolong tk yo doh..
hikhik.. tu lah potanyaan orang sotiap minggu. memang tiap2 minggu camtul. bukan stok rumah jo. stok tadika/taska skali..

kakpah said...

wan, tiap2 minggu memang kotorang yang pack sendiri sebab dia sebok scan barang...

tijah, osah nipih e plastik tesco. kalau lobeh muatan gerenti rabak punyo lah..

ena, iye.. betul..
memang nak mintak je gaji dia sikit hikhik

kakpah said...

nizam, ko agak-agak lah, pemandu lori tu boleh tolong bungkus barang2 kat kaunter tu tak wakaka..

catwoman, mulut laser pun ada gak..

soclose, patutnya satu kaunter tu letaklah dua orang. sorang tukang scan, sorang tukang bungkus

kakngah, plastik tak bagi tapi kalau boli ado pulak tu. lagi la hati bengkek...

kakpah said...

tie, patutnya macam tu lah..

maksu, mari kita pasang spanduk depan tesco

TM, weh.. ko sokong apa ni.

kaknora, sabarnya hajjah.. saya penah buat macam tu dan muka cashier tu jadi masam kalah cuka...

pb, macam tu lah nampaknya.. apa hal pulak kan?

yan, salam. penghuni rumah memang ramai. yang lain2 tu untuk bekalan seminggu taska/tadika..
orang ramai anak lah katakan..

kucingorengemok said...

budak k4 bagus kak, tolong pack... dan tahu susun item ikut kategori, kalau tak kat situ jugak monk betulkan, eh, i mean kog :)

julietchun said...

jgn lupa komplen pasal troli senget gak :P

kakpah said...

kog, haah.. dulu2 shoping kat k4 tapi bila dah ada tesco kat kajang pindah arah plak. kat k4 orang pack barang tuk kita.
err.. macam nak beralih angin balik la..

juliet, hahaha.. nanti aku komplen.

ejaMaria said...

komplen je kak... diorg keje bergaji ape... klu tak nak pack barang... bagi elaun la utk customer yg pack sendiri... hehehe

Anna said...

tis service and other type of service such as maid, potong rumput, etc only still happening in malaysia.
if in uk or some part of international chain supermarket abroad incl makro diy.
the counter-tesco uk. after 930pm onwards any customer paying will have to scan the item themselves and pack it themselves. Because the counter that manned with cashier already closing/closed. The new shift will come in but mainly to do packing unpacking at the shelves.
The counter will only manned by the cashier during peak and customer is expected to pack themselves.
the helpers are no longer there for ages.
potong rumput- it costs the approximately £100 to hire org potong rumput saja. kalau nak buat garden you'd need more than that etc. attheir own term. i have seen a millionainer and the like of our super company ceo in malaysia but this is in uk and omputih cut their own grass in the garden.
do their own shopping at mark and spencer or waitrose and packthier own good esp now the recycle bag has been enforced.
They throw thier own rubbish out in the big bin, prepare their own lunch. to compare with their compatriot in msia who live like a king and behave like one..
to have a maid/nanny one will have to pay from her medical cost, salary, holiday salary, a car where the need to get the kids around, all is expected from an employeer. The rule here- you can afford to use a human service surely you can afford to pay the whole costs.

aren't we all spoilt - malaysian?
just for athoughts

Anna said...

tis service and other type of service such as maid, potong rumput, etc only still happening in malaysia.
if in uk or some part of international chain supermarket abroad incl makro diy.
the counter-tesco uk. after 930pm onwards any customer paying will have to scan the item themselves and pack it themselves. Because the counter that manned with cashier already closing/closed. The new shift will come in but mainly to do packing unpacking at the shelves.
The counter will only manned by the cashier during peak and customer is expected to pack themselves.
the helpers are no longer there for ages.
potong rumput- it costs the approximately £100 to hire org potong rumput saja. kalau nak buat garden you'd need more than that etc. attheir own term. i have seen a millionainer and the like of our super company ceo in malaysia but this is in uk and omputih cut their own grass in the garden.
do their own shopping at mark and spencer or waitrose and packthier own good esp now the recycle bag has been enforced.
They throw thier own rubbish out in the big bin, prepare their own lunch. to compare with their compatriot in msia who live like a king and behave like one..
to have a maid/nanny one will have to pay from her medical cost, salary, holiday salary, a car where the need to get the kids around, all is expected from an employeer. The rule here- you can afford to use a human service surely you can afford to pay the whole costs.

aren't we all spoilt - malaysian?
just for athoughts

kak Erna said...

kak pah..jarang sekali ke tesco..tu sobab tak tau servis e camano..kalu pi tesco pun..pusing kek dalam tu..raso macam tak do apo nak boli...keluar yo.cam tu gupo e yo kak pah..
tak yah la poi jawab e..tunggu teco baru siap lu..

kakpah said...

ejamaria, haha.. komplen tu cuma satu gurauan. maybe someone is taking it seriously.

anna, thanks for the comment. everybody has the right to their thoughts..
very sorry to say that i dont quite agree to your statement that we are all spoilt malaysians.
whatever.....

erna, kakpah memang ke tesco tiap minggu sebab beli barang banyak dua tiga troli. barang2 utk supply seminggu...

Zaitun said...

Banyak duit kakpah mengalir kat Tesco boleh bagi award macam ni.

Saya lebih suka ke Giant.

kakpah said...

zaitun, nak buat camne.. dah nak kena mengalir heee

~Kak AZZ~ said...

Mujur la kat sini takde pekerja cmtu... walaupun bukan Tesco... hehe... Cashier masokkan barang dlm plastik beg tu, kdg2 pengawal/jaga tolong masokkan barang dlm troli skali kalau dah ramai kastemer yg beratur...

DrSinga said...

bukan hari sabtu eh kak...
kang kena bayor duit beg plastik lak kang...
dah lah hangin kena packing sendiri..
(saya memang packing sendiri untuk mengelakkan kelembapan..)

secangkir madu merah said...

salam kakpah..sabar kak sabar kak....nanti kena jual hehehehhe...

seronoknya dia dpt jumpa kengkawan lama....pakwe lama takde ke?

Anaa said...

tekekek saya baca entri ni.. heee, apa lagi lepas ni boleh buat partime masukkan barang dalam plestik kat tesco.. taknak tesco, giant pun boleh, carrefour ke.. kekeke..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...