Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Monday, August 9, 2010

Air lam bosi. Potik topi tongah monyalo... ........ Kok tau jawab.

Salam.


Pagi ini basah dan lembap.
Aku terasa sejuk.

Teringat zaman kanak-kanak ketika tiada air mengalir di dalam besi. Pagi-pagi ketika mandi untuk bersiap-siap ke sekolah, pasti aku akan mencangkung dahulu di depan perigi memerhatikan air yang pastinya sejuk hingga masuk ke tulang som-som.

Kadang-kadang aku hanya mencucukkan jari jemari ke dalam air dan menenyehnya kepada dua biji mata sahaja. Celup lagi jari jemari dan mengusapnya ke rambut. Gosok gigi pun tidak.

Dah mandi?

Dah!!!

.
.
.
.
.

Haih!!!!... malasnya nak ke tadika pagi ni. Penat kenduri bakso semalam belum reda.


kakpah

19 comments:

kak long said...

salam kak pah,
jawapan eh 1;air paip
2;lampu


yo la kita dulu mandi kek pigi...
lampu pun kok ada lampu geslen tu dah kiro sonang la tu...
koko guno pelito...pagi sok jelago la lubang idung...he3

kakcik said...

Salam Kakpah..

dalam pukul 2 pagi tadi, hujan turun dengan lebat. Pagi ni mandi punyalah sejuk, macam timba air dari telaga.. :)

kakngah said...

uwan sapo nih.. poei tadika tak mandi...????

Nizam.Ariff said...

err... masak air..?

kucingorengemok said...

alah nak basuh apa pun... kalau malam sejuk, badan bukan berpeluh, hehe... buang taik mata n air liur sudah la

kak Erna said...

kak pah..sambong sikit yo..betomin dahi e..angkek tangan..bodeghet keto beghonti..

Zaidah said...

hujan2 nie memang sedap titun....kenapalah tak mandi n berus gigi lagi ...hehehe

tasekM said...

macam la mak tu tak tau yg kita tak mandi, kan...? :)


.

Ms.Lilies said...

haaa....mandi x pagi ni kak
hihihhi

en_me said...

ada api air teww negara dah maju kanns.. ehehe

iina said...

Akak mandikan pg nie?? petang tengahari pun mandi kan kan kan hehehe.. Tulah kak.. kono pasang shower air panas gerenti xsejuk kak ;)

Zaitun said...

Kakpah... sekarang ni hujan lebat macamana pun takde alasan tak mandi... kan ada water heater,zaman dah berubah.

KAKTINY said...

sama lah kita kak.. berkenduri bakso seharian..

pagi ni liat noi nk bangun tido.. pakal kena kerja.. ngantuk..

kat opis lak buat in house training.. the whole day.. (pasai tu ada miss call tuh.. hihihi... sorry eh..)

Catwoman said...

Salam Kak Pah.....

Alahaiiiiii....t`kenangkan zaman dahulu kala ye!! Zaman kanak2 lah yg paling best & tak mungkin dpt d`lupakan.

**Sy pernah sumbat kacang hijau dlm hidung sendiri. My parents bawa ke sepital utk keluarkan biji kacang hijau tu. Sebiji je.....**

:)

kakpah said...

kaklong, hah.. botul lah tu... yo lah kaklong. dulu2 banguntido pepagi lubang idung bejelago.

kakpah said...

kakcik, sejuk sejuk ni sedap nak masuk dalam selimut balik.

nizam, dulu2 mana ada nak masak air dah tu bw air panas pulak ke perigi..

kog, akak cukup sokong ko haha...

kakpah said...

erna, hahaha.. lawak orang nogori yo yang paham.

zaidah, takyah mandi.. gosok gigi pun tak yah... hehe

tasik, bau peluh kat ketiak tak ilang, mak boleh hidu..

lilies, mandi ar.. itu cerita dulu

en-me, kita bangga dengan negara kita..

kakpah said...

iina, ekau jangan nak perli aku ina.. sok tak dapek mee kari..

zaitun, betul..betul.. bayar je lah duit letrik bulan2 kan?

tiny, akak tau lah ko bizi. jadi gi melaka?
bakso tu sodaplah...

catwoman, zaman kanak2 akak dag berlalu berpuluh2 tahun tapi masih ingat lagi.
err.. hidung tu kena belah ke.

Kunang-Kunang said...

Salam Kak Pah,

Selamat menyambut ramadhan. Semoga kita diberikan kekuatan dan kesihatan untuk menjalankan ibadat di bulan yang mulia ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...