Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Sunday, February 13, 2011

Potret

Kursus fotografi hari ini ialah tentang bagaimana mengambil potret yang baik.  Ada empat jenis : Full potrait, Medium potrait, Close up potrait, Big close up potrait.  Meletakkan subjek dalam ruang yang betul dan penggunaan apperture, speed, iso yang betul akan menghasilkan gambar yang cantik.  Mood model akan menambah seri pada potret.

Siapa lagi model aku kalau bukan faris.  










Komen kawan untuk n3 sebelum ini kejap lagi aku balas.  Happy sangat bila dapat hasilkan gambar-gambar ini.

kakpah

38 comments:

~ Kak Azz ~ said...

Apo tocunget yoo bibir Faris tu kak... hehe...

Sian model akak tu, bopoloh2 dah haa... Mano la jurumekap ehh poie.. kann...

Kak Ezza@makcik blogger said...

kak ,anak lelaki saya kawin april ni,akak je la jadi photographer nyer..boleh la kak....

Tijah said...

kak...buking siap2 pok garden wedding cem yo. errr...pinjam garden sekali buleh ko gek eh? kiro pakej la.

anymz said...

kakpak ese nak booking akak ni..ambik gambar se pulak.eh!lawo apo ..sey jadi model akak pulak yo..hehehe

Ms.Lilies said...

cumilllllllllllllll

skali lagi...bukan kakpah yek


:))

ieda said...

alaaaa budak comey rambut kiting nie....
kak pah..nanti ajaqla sikit2 kat sini..saya ni pun masuk kategori setting auto jugak nih..

kakpah said...

azz, hehe.. harini model sungguh baik mood. Kalau tak asal kpah pogang kamera je dia nak torkam kamera. Kali ni mngikut yo pulak deh. Tu yang bopoluh2 tu.

kakpah said...

ezza,
hiiiii... lum konfiden lagi nak ambek gambar kawen. Buek e tak jadik, mampuih den..


Tijah, erk... maso tu kok idup lai tangan dah togigil-gigil. Nak snap apokobondo..

kakpah said...

anim,
buleh.. no promblemo aasalkan kjono hargo e kahkah..


lilies,
ala.. tau la ko jeles hii..


ieda,
memang nak tulis kat sini nanti untuk peringatan diri sendiri dan juga sesapa yang nak tau. nanti2 la...

kakngah said...

geng..
jom kito piknik kek garden kpah.. buleh kpah tajam kan skil.. potluck kekdahnya.. dr snap endon buek rmh sebolah tu..
hihihi!!!

tasekM said...

ko sajakan tak nak lap mulut dia...

:)



.

Kak Nora said...

Wah, hajah sudah pro lah. lovely pics! comelnya model, saya suka!

Insan Marhaen said...

waa.. cun la foto kak pah. boleh ambil gambar untuk kahwin angah bulan 6 nanti, ekk..

diskaun berapa?

AZANI said...

salam hajjah
cantek...menjadi gambar tu...saya takat hp je....

kakpah said...

kakngah,
jomm.. tapi somo bawak sondiri tau..


tm,
ha.. kat situlah seninya


kakhajjah,
banyak lagi nak kena praktis.


IM, haha.. belum berani.


Azani, memang rasa tak rugi pergi kelas ni.

Aku said...

Kak.. mood subject tu pun penting kak...

Ada life...

kak long said...

kakpah...ado sambil meniarap2 tak ambik gambar si faris tu....hahahah!!

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Kak Pah,

Tahniah, cantik2 gambar kak pah ni.

Modelnya pun apa kurang, cutenya.

SeKunTum LaVenDer said...

Cun! Bleh lulus exam. Wakaka..

Cantik...kakpah amik kelas fotografi kat mana?

Kakzakie said...

kakak tak pandai menilai gambar tapi yg kakak tahu photo Faris tu yg kakak suka. comel, geramnya, lagi dia sengih lagi geram...

rezeki said...

salam kak pah

alhamdulillah, kak pah minat fotograpi dan nak mempelajari ilmunya dan mengikuti kelas formal

utk memahirkan dgn semua fungsi yg ada perlukan sedikit masa dan kena rajin explore serta rajin "menembak"

yg penting individu blkg kamera tu hehe

lps tu sedia jelah duit utk tambah keperluan alatannya , terutama lens yg pelbagai utk keperluan tertentu
e.x utk potret sesuai gunakan prime lens

saya pun dh byk berhabis kat semua benda alah tu hehehe

utk mantapkan lagi ilmu, kak pah boleh layari http://www.fotomedia.com.my/

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Makcik tersentuh sangat ngan gambar tu, rasa sedeh dan sayu, maksudnya gambar tu dah berjaya membawa makcik nun jauh di sana. mencik , jeles. terrorlah kak pah ambik gambar.

lupekanje said...

Model eh bolomuih...tpi maintain cumil..kok org tua lah, mang org kato solekeh..tpi kok bebudak, camnopun, cumil yo . Lagi la klu teknik pengambilan eh botul... syabass inspektor sahab..!!

Kakzakie said...

nak tengok fariz lagi... geramnya...

KAKTINY said...

pergghhh... power la kak pah.. dh leh buat coffee-table album nih.. hehehe...

pasni penuh le ngan potret.. hihihi..

iina said...

Ok kak lopeh nie den belajar ngan akak lak hehehe ;)

DrSinga said...

cantik kak!!!kurusus kat mana?
menarik ni!!

kak Erna said...

kak pah..memang cantik.sampai air liur yang meleleh pun nampak..

CikSembang said...

yes ini kuasa dslr.. nampak lentik bulu mata tu..

Kakzakie said...

Hari ini anak kakak pulak nak tengok Fariz. Gambar Faris dicopy masuk pc dia, boleh tengok selalu (gambar yg last)

Ena said...

pandai kakpah shoot..
cantik!!

Zaitun said...

Cantik ya gambar,model pun comel.

kakpah said...

kaklong, haha.. landing terus ateh rumput tu kaklong..

ani,
hehe.. time kasih puji.

pak itam,
ala..malu pulak kat pak itam yang dah pro ni.
Ni pun dah nampak dah apa benda lagi yng nak kena beli. ish...
tkasih pak itam.

kakpah said...

Syirah,
minat nak belajar? Kakpah boleh arrangekan dengan cikgu tu.


kakzakie,
budak ni memang montel dan sedap dipeluk2 dicium2.


cikina,
cikgu kita cakap foto yang baik mesti ada jiwa. Nak tangkap gambar tu bukan senang sebab model asek begerak ke sana ke sini..

kakpah said...

acik,
fotografer pun brboluh-poluh cik sobab mengojar model yang taknak duduk diam.

kak zakie,
haha..


tiny,
rancangan tu memang ada. nanti2 la.. kehkeh.

iina,
ala.. ekau tu cakap yo. Kau dah terer dah kan.

kakpah said...

Dr. Singa,
Minat ke.. kalau ramai yang nak kakpah boleh uruskan dengan cikgu tu.


erna,
memang sajo tak lap..


ciksembang,
betul..betul.. tapi cikgu kita cakap kalau ada dslr jangan kita jadi hambanya. Jadikan dia hamba kita


kak zakie,
wah.. faris dah ada peminat setia..


ena,
tenkiu..tenkiu..


zaitun,
terima kasih.

aNIe said...

Kak...cantik sungguh portret2 yang kak pah ambil...

h4ni3 said...

kak pah..
belajo amik gamba kat mana?
nak ikut jugak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...