Ada satu resepi mak aku yang memang aku suka. Emak aku kalau masak memang tak lari dari masak lemak cili api. Hari-hari masak lemak cili api. Jadi, bila dia masak lain daripada yang lain, memang aku tibai sampai dua tiga pinggan.
Dulu bila aku tanya apa nama resepi yang dia masak, mak aku cakap;
Ontah!!.. Buh yo lah apo-apo.
Sampai sekarang resepi yang emak aku cakap Ontah, buh yo lah apo-apo itu aku bagi nama
TENGGIRI MASAK KICAP BERSANTAN
Semasa aku berlegar-legar di rumah Kak Zakie aku dapati dia menyertai kontes main masak-masak yang dianjurkan oleh SINAR RAUDHAH. Tergerak pula aku untuk sama-sama meraikannya. Lagipun sudah lama juga aku tak buat acara masak-masak di rumah aku ni. Dengan terpampangnya banner kontes ini, maka dengan resminya aku join.
TENGGIRI MASAK KICAP BERSANTAN(Resepi ori dari emak aku)
Empat keping ikan tenggiri sederhana besar
Santan dari sebiji kelapa
2 biji terung (di potong ikut suka) atau bendi
1 atau 2 biji tomato dibelah empat
3 biji cili hijau dibelah dua
1 biji bawang besar di belah empat
4 ulas bawang kecil dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
Halia secukupnya, dihiris
2 kuntum bunga lawang, kayu manis, beberapa biji buah pelaga dan bunga cengkih
1 sudu besar cili kering yang sudah dikisar1 sudu besar kicap pekat
4, 5 sudu besar kicap cair (boleh tambah sekiranya perlu)
asam keping
Cara:
Lumurkan ikan yang telah dibersihkan dengan sedikit garam dan kunyit. Goreng tetapi jangan sampai garing.
Ketepikan.
Ambil sedikit minyak menggoreng ikan tadi, tumiskan bawang kecil, bawang putih, halia dan rempah 4 sekawan. Kacau sehingga naik bau. Masukkan cili kering. Tunggu sehingga cili masak. Masukkan kicap pekat dan kicap cair. Kacau. Masukkan santan. Tunggu sehingga mendidih baru masukkan ikan. Masukkan pula terung atau bende. Apabila terung atau bende hampir empuk, masukkan asam keping dan bawang besar.
Bila sudah hampir masak, masukkan tomato dan cili hijau. Kacau sebentar dan matikan api. Jangan lupa rasakan garamnya semasa sedang masak tadi.
Kalau ada belimbing buluh, gantikan asam keping dengannya. Rasanya lagi terangkat.
Sekian.
21 comments:
salam kak pah..
First amy nak ucapkan terima aksih coz sudi join contest sinar raudah. Penyertaan memenuhi syarat yang sinar raudah inginkan.Good luck kak!
p/s: amy tak pernah dengar lagi sebelum ni.so seharusnya lepas ni boleh cuba hehehe...
salam hajjah
perlu dicuba resepi ini...terimaksih kerana berkongsi.
fuhh.. sodap nampak eh
tak penah pulak makan kicap bersantan
good luck kakpah.. ado yo hajat nak main masak-masak ni
sodap ni, nengok gambar yo dah buleh monang ni
dulu kawan skolah ada bawak boka. omak eh cakap tu ikan masak soya asin. skang bilo ingat balik. halahhh. ikan masak taucu yo kosan eh.
salam kak pah...
sedapnya....takde lauk lain pun takpe...yg ni dah cukup dah
oooo rasanya baru saya tahu ayam masak ape m.i.l saya kasi haritu hehe
lega bila baca stetmen kakpah lepas kawen baru pandai masak :D
Bolehlah kakcik cuba bila balik nanti. Kebetulan kat esbok tu ada ikan tenggiri yang kesejukan. :)
sedapnya...
cantik ah.. buleh try resepi nih.. hihihi..
ya.. yg tiny ni, ayah tak bagi anak2 dara dia masuk dapur, sebab nanti kalau menyibuk masuk itu ini, rasa original air tangan mak akan "LARI" - jadinya, kami memang tak masuk dapur.. (hanya kena basuh pinggan je.. hihihi).
so, bila dh kawen baru 'perderas' belajar masak.. hihihi..
Nampak menyelerakan. Emak Adam tak baca blog. Kalau tak, boleh juga suruh dia buat resepi ni huhuhu
Sojibik mcm omak sey punyo resepi...
Sey ni kadang2 masak berio2 la sukat bagai, tp ghaso ehh... hmmmm... huhu...
Boleh buek nie kak.. bab2 lotak santan nie mmg pakwe den gomar bonar kak..
Amy,
kakpah join suka2. Menang tak, lain kira..Tkasih dataang jenguk.
Azani,
tak rugi mencuba
hani,
yang tak penah tu dipenahkan hiii..
ibuintan,
gamba memang dah sedio ado. Apo lai.. tingga tenyeh yo.
tijah,
wahaha.. namo mosti glemer.
kamsiah,
salam. kalau kena kat tekak la kan.. tak semua orang suka.
Bitt,
ye.. ayam pun boleh buat masak ni.
juliet,
uhuk..uhuk.. kau janganlah buat aku terbatuk-batuk..
kakcik, dah cuba ke belum
tiny,
ekau pun pandai masak. Macam2 kau masak kan? hehe.. dah kawin baru lari laju2 eh. Macam sekapal je kita.
yb, mak adam tak masak, ekau je la yang masak sebab ekau yg baca blog ni.
azz,
ontah2 samo guru kehkeh..
iina,
kau kek sanun pakai santan kotak ko.
salam kak... baca resepi pon sy da boleh feel sedap. kena cuba ni. hehe
boleh ke saya cuba kak? hehe
Makcik akan mencuba resepi ni , pasti pasti. Sebab selama ni mamang tak tahulah resepi ni.
Memandangkan makcik nak masak ikan rempah.cam nak tiru resepi.i love u lah kak pah.
Terliur plak tgk resepi nih..:)
Kakpah punya main masak-masak bukan sebarang main nie. Kakak nampak gambar je dah terliur. Air tangan professional mengasuh 8 anak mana nak sama kan....
org2 tua kalau masak, main campak campak tu yg sedapkan kakPah? kita klu masak siap bersukat itu ini pun, kengkadang tu tawarlah .. cairlah.. nak nak dapat housemate yg reti nak komplen je kan... kompelen macam macam tapi semangkuk hidang habis gak dia telan...hehehehehe
ajee,
salam. ha... cuba lah. memang nak suruh cuba lah tu
cikina,
dah masak ke belum
azzey, hehe
kakzakie,
ala u.. janganla cakap macam tu. kita masak pun belum gerenti sedap.
smm,
akak masak jangan sesapa berani komplen. nanti kena masak sendiri haha..
Post a Comment