Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Thursday, March 17, 2011

Gadang

Mak!! tukar lah tv.

Mak buat-buat tak dengar.

Mak!! tukar lah tv.  Tv ni dah out dated.

Mak pura-pura cungkil telinga. Tapi ayah tolong jawab.

Tv tu takde apa salah nya.  Tak rosak pun. Gambar okay je.

Yelah.. tapi orang dah guna tv hd. Eee.. bilalah tv ni nak rosak.  Meh kita rosakkan nak!!


Dulu masa tv plasma mula-mula keluar dan budak-budak ni masih gila-gila main game PS, Man sibuk menyuruh aku membeli tv plasma. Masa tu harganya lebih sepuluh ribu.

Nak buat apa beli tv mahal-mahal.

Main game gambar bagus mak..

Tapi aku tak kuasa nak layan.  Kau nak main game, pakai je lah tv yang ada.
Lama-lama bila game PS dah tak berapa nak laku lagi dan anak-anak aku dah berpindah main game kat komputer pulak, mereka dah tak merengek nakkan tv plasma lagi. Selamat duit. Kami pun terus guna tv yang gedabak itu sampailah sekarang.  Dah tak rosak, buat apa membazir-bazir beli yang baru.

Mak, decoder kat luar tu dah rosak.  Bila bukak, lamaaaaaaa baru keluar gambar.

Masih keluar gambar kan?  Kira okay lagi lah tu.

Ala..belilah astro beyond.

Tv lama, pakai astro beyond pun tak guna.

Ala.. boleh lah mak.. Boleh lah.

Entah macamana,  satu hari orang astro telefon aku buat satu ofer untuk pasang astro beyond. Lama dia explain.  Macam-macam aku tanya. Akhirnya aku setuju untuk tukar dua2 dekoder ke astro beyond. Ada beberapa sebab.  Pertama: untuk menggantikan satu dekoder yang dah rosak.  Kedua: memang aku senang kena kelentong dengan salesman.

Bila aku bagitahu budak-budak ni tentang hal itu, mereka semua kata yea..yea..

Tapi mak, kena tukar tv.

Pakai je tv yang lama.

Colour bencah.

Tak apa. Nanti mak merengek mintak dengan ayah korang.


kakpah

29 comments:

Deliah's Deli said...

anak2 dh bosa gadang kak..sabar aje la :)

h4ni3 said...

tv plasma dah murah skrg kakpah
tv besa godang tu, bagi kat cucu2 pulak buat main game.. hihi

Kak Ezza@makcik blogger said...

samo lah kak...sini pun mokak jo srh tukar tv baru..den buek pokak ji..tv gedabak ni elok laie,buek apo nak tukar...

Aku said...

Boli jo lahh...

gitu ek cakap nogori?

hahahaha

Marina Monroe said...

A'ah, beli jer yang baru...
Mentara ado duit..he he he

pak long said...

salam buat kak pah...
sekarang ni org semua pakai tibi nipis dan lekat kat dinding kak....tukar jer kak....tibi lama bakor jer...hehehehe

adeebsyahir said...
This comment has been removed by the author.
kakngah said...

kak..
jangan dibakor tibi gedabak tu.
buek hadiah hit 90009
kehkehkeh!!!

mamawana said...

Hehe... samolah cam mama, pakai jo tv gedabak lamo tu selagi gambar dia elok2 laei. Watpo membazir. Tapi kebetulan mamawana menang lucky draw annual dinner Dec lepas dpt tibi plasma 32 inci, jimat pitih.

AZANI said...

salam hajjah
saya pun astro beyond, tv akira...jenama rm 350 dulu dari makro..ok je,cuma tak boleh beza bila HBO HD dengan tak HB..tapi still leh nonton.
teringat lagu
bergadang jangan bergadang kalau tiada artinya...

kak long said...

kak,skrg tv dah nipih2,boli yo la kak...bilo laie...kaklong boli LCD yg 32inci tu,poie umah org tgk laie bosa,40inci..sampai 60inci pun ado...ayio lahai...nyosa tak boli yg bosa sikit!eh yg gadang...

lupekanje said...

tv acik yg cam anak gajah tu gak kak. Aritu dah rusak...bekolip2...sakit mato nengok eh.

Dah bekiro2 nk boli baru yg nipis kunun eh. Tpi tk do duit. Igt nk amek ansuran kat Sen Heng tu.
Ado ko patut EONS tu kato sey tk layak...baran boto dbuek eh. Acik pun lupekanje. Igt suko bona den nk buek utang ngan dio gak eh.

Alhamdulillah, skrg TV tu dh ok lak. Bulih la tgk gamba, suara pun begogar lgi..hehe..

kakpah said...

del,
turn anak-anak pulakbelikan mak tv haha

hanie,
kalau bagi je kat orang agak-agak laku tak

ezza,
tu kita cakap. kalau boleh tahan, memang nak tahan sampai dah tak keluar gambar

aku,
ha.. dah pandai dah?

kakpah said...

marina
hehe.. tengeh ngecek kat orang sebelah ni..

paklong,
dulu2 tv lama orang buat akuarium.

kakngah,
dah telopeh lagi ko!!


mamawana,
murah rezki mama. Nak tumpang sekaki rezki tu buleh ke..

kakpah said...

azani,
haah.. boleh je tengok tapi kalau dapat gambar yang sharp dan cantik lagi hati puas. Masaalah hati ni yang kita belum pandai nak jaga ni.. ishh..

kaklong,
kok dapek yang lebar macam dalam cinema tu lagi hati pueh kan? haha

cik,
sapo yang kato tak layak tu bagi yo sepelangkung. Acik ondak ko tv kakpah yang gadang godabak ni hahaha..

rezeki said...

salam kak pah

hahahhaha bapaknya juga yg kena keluar fulus

saya nak suggest satu buku yg sgt bagus berkaitan fotograpi kat kak pah, kalau kak pah pi pertama kompleks , kat tingkat bawah cari Redzuan Fotomedia , bukunya KOMPOSISI DAN CAHAYA RM 95 tapi sgt berbaloi , penulisnya Pak Wan yg bergiat hampir 50 tahun dalam dunia fotograpi bekas jurugambar rasmi kerajaan dan suratkhabar dan bekas pensyarah

byk tips yg sangat berguna dalam tu
buku ni takde dijual diluar

kucingorengemok said...

kak, bak meh sini nombor, kita nak call nak jual dusun, tayar kereta, sudip (dan apa² lagi yang boleh dijual)

tasekM said...

kak, aku pun dah tukar dekoder ke astro beyond.

adakah aku juga mudah dikelentong oleh jurujual...?

rasa macam tak nak mengaku je nih...

ha ha.




.

Kakzakie said...

Anak-anak pandai merengek kat emak. Emak pulak lepas tu merengek kat abahnya.....

Siapa yg untung?

Anak-anak juga....:)

bujal X said...

mak~~nak tv baru jugak!

julietchun said...

dekoder baru harus pasangannya pun baru,kikiki.

Ena said...

tang kakpah nak merengek ngan ayah tu yg best tu.. hihi..

kak Erna said...

kak pah..kek rumah ni kan..mulo2 tukar satu byond tu..sekali oamka e tengok best2 pulak cito korea e..tak pasal2 omak e tukar beyond samo..he he..tak yah anak2 mintak..omak yang lobeh.kacau boto kan kak pah..

secangkir madu merah said...

bestnya nak dengar kakpah merengek dgn ayah diorang....hiha!..

Ku Tak Sempurna said...

ko senang kena kelentong ngan salesman eh kakpah?

saleswoman camner?? den ada barang nak jual ni. donat ajaib :D

~ Cik Azz ~ said...

Anak2 akak dah bokojo kan... Soh yoo la dorang bolikan utk mak ayah ehh pulak.. Bilo lg nak meraso duit dorang, kannnn... hehe...

kakpah said...

pak itam,
terima kasih untuk info. kalau kpah ke kl takkan lepas peluang cari buku tu, insyaallah..

kog,
kau nak jual dusun ek haha..

tasek,
memang la kau taknak mengaku. sama macam kes siram pokok gak kan.. haha

kakpah said...

kak zakie,
anak yang untung kan?

bujal,
haha

juliet,
pandai ekau

ena,
lucu ek

erna,
tau takper. omak ngan anak pun lobeh kurang gak

smm,
haha tegolak den

kakpah said...

kts,
donut ajaib? Boleh jadi ibu duit tak!!

azz,
haha bilo lah nak ngaso agak e.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...