Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Tuesday, March 15, 2011

Pilihlah jalan yang tepat

Semasa menghantar adik ke sekolah, aku mendengar satu pengakuan yang keluar dari mulut seorang wanita melalui corong hot fm.

Saya ada suami dan saya ada boyfriend.  Boyfriend saya pula ada isteri dan ada girlfriend iaitu saya.

Aku mengucap banyak kali di dalam hati. Beraninya pengakuan itu. Apa yang lebih membuat aku terpaku adalah beraninya membuat perlakuan seperti itu yang sudah sangat-sangat jelas akan dosanya.

Walaupun dia memberikan alasan seperti:
suami tidak mengendahkannya
suami sering-marah-marah
suami sering balik lewat
tidak ada kemesraan dia antara dia dan suami

jalan yang diambil tetap salah.  Masih banyak cara penyelesaian lain.
Baginilah jadinya kalau manusia menggunakan otak udang.


Sepasang cucu yang membawa sinar kebahagian kepada keluarga kami. 




Semuga kebahagian kekal abadi.

kakpah

21 comments:

kakngah said...

moga kita dijauhi dari kemungkaran sedemikan...


kak,
samo yo bulu mato eh..

maryam masih siang mengantuk malam berjaga kah???

h4ni3 said...

saya ada kenal pompuan yg gila mcm tu kakpah
saya tak tau camne nak nasihatkan dia lagi sbb bila saya bukak mulut, dia mengadu kat orang lain kata saya busy body..
so saya cuma mampu doakan semoga dia diberi petunjuk oleh Allah Taala

AZANI said...
This comment has been removed by the author.
iina said...

Semoga bahagia hingga ke syurga kak ;)

~ Cik Azz ~ said...

Orang sekarang kak... Makin tinggi belajar, makin jauh pemikiran ehh...

Kadang2 yang tak masuk dek akal tu yang dio fikir...

Jauhilah segala kemungkaran ini dari keluarga kito semua.. kan kakk...

kak Erna said...

comel e cucu kak pah..
kak pah tak ada kemesraan tak boleh dijadikan alasan kan..nak mesra ke tidak kan terpulang pada diri sendiri..
macam mana nak ada kemesraan kalau di dah cipta kemesraan dengan orang lain..
nauzubillah..jauhi lah kita dan keluarga dari perkara2 mungkar..

kakcik said...

Kalau sudah tiada cinta
lebih baik bercerai sahaja
daripada menanggung dosa
habis edah menikahlah dengan sidia...

Ms.Lilies said...

Btl kak..kes camni dh berlambak skrg..

Skrg lak dlm list fesbuk saya dh berani buat status bangga dia as isteri diminati ramai laki2..dr bertdg tutup skrg sdh berrserkup cam tok ti je ha

kak long said...

anak adalah pengikat kasih sayang...
gek ea org tu tak do anak...ko tak sayang anak..menggong!!!!

kakchik said...

assalamualaikum kakpah. astaghfirullahalazim... hari ni kecurangan amat mudah dilakukan malah berani pula diwar-warkan kpd org ramai. manusia sudah hilang perasaan malu. kakchik teringat amaran Allah, "bila manusia hilang rasa malu, tunggulah balasan dari-Nya."

zino said...

comel cucu..

Mak Su said...

marilah kita sama2 doakan agar jodoh suami isteri tersebut kekal dan kemesraan kembali terjalin, amiinnnn

Insan Marhaen said...

IM tak berani komen. he..he..

kakpah said...

kakngah,
harap-harap macam tu lah.
Dah tak banyak lagi dah ragam e. Malam dah tido. Kok monangih yo disumbek e kek omak e susu. DUo bulan dah 5.2 kilo. Tengok la pipi tu dah montel.

kakpah said...

hanie,
orang macam ni ak dengar nasihat pun susah dah. Dia ikut kata hati dia je. Doa je lah dia jumpa jalan yang betul.


iina,
insyaallah. Kita mintak yang baik baik je kan.


azz,
yang berpikiran cetek cam ni tak kiro bolajar tinggi ko tak. Kalau hati dah dikuasi setan, camtu lah jadi e.

erna,
kalau boleh dibetulkan, betulkan cara elok. Kalau dah sah2 tak boleh nak buat apa dah, janganlah nak betulkan kesalahan dengan kesalahan yang lagi besar.

kakpah said...

kakcik,
sepatutnya macam tu lah kan?

lilies,
tu yang takut tu. Dah banyak dah dengar cerita orang bercerai berai sebab facebook ni.

kaklong,
takdo lah pulak dicakap e ado anak ko tak. apa2 pun, memang kepala tak betul.

kakpah said...

kakchik,
wksl wbt. Tak malu memang. Satu msia dengar dan dia selamba dek je cerita dengan orang. Kita yang mendengar pun meremang tengkuk..

kakpah said...

zino,
alhamdulillah

maksu,
amin

IM,
hehe...

Hamizah said...

kdg2 kita yg mencipta masalah yg timbul tu..

AuntieYan said...

Salam Kak Pah,

Ramai yang dah hilang maruah diri sekarang ni. Bangga dengan perbuatan yang menyalahi aturan hidup...nauzubillah!

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Pemanggil tu adalah perempuan paling bodoh.pendek je, sebab geram tak boleh tulis banyak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...