Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Monday, October 10, 2011

Orang bijak kadang-kadang rugi

Lampu isyarat di depan berwarna merah.
Kereta dari simpang kiri sedang bergerak.
Dia kona ke kiri, buat u turn untuk masuk dalam kumpulan kereta yang sedang bergerak.
Tiba di depan lampu isyarat, lampu bertukar merah.
Lampu yang tadi merah kini sudah pun bertukar hijau.

Dia duduk sambil ketuk-ketuk stereng.
Aku duduk di sebelah sambil senyum-senyum.

Apa?
Tak cakap apa pun.
Ala.. dah tahu dah apa nak cakap.

Aku rasa 'smart alex' ni bukan dia seorang.

ibundo

22 comments:

Acik Erna said...

kak pah..kak pah kato orang bijak kadang2 rugi..kek opis tu pulak budak mudo cakap..orang tamak selalu untung..

kakngah said...

nak u turn kek no tu kak??

Kaktiny said...

hahahaha..

lawak lawak..
dia sendiri 'bijak', dia sendiri terasa kan kak pah kan.. kehkehkeh..

.. lagi best kalau kita buat senyum senyum sumbing sambil kata 'tak nak cakap apa-apa'.. perghh.. makan dalam ooo.... hahaha

iina said...

Tak rugi jadi org yang sabar kan kak.. kalau tak sabar tuh kan dah rugi ;)

AZANI said...

hajjah
dia nak cepat langsung jadi lambat

ibundo said...

erna,
haha..memang botul tu erna. Orang tamak ni asek dio yo yang untung kehkeh..

kakngah,
dah banyak kali dio buek kek traffic light. tadi di buek e lai kek tanjung malim ni ha.

tiny,
hehe.. kita takyah cakap apa dah.

iina,
tu lah pasal

azani
tau tak per.

Aku said...

tu namanya 'risk appetite' yang tinggi...

sanggup ambil risiko untuk dapat kesempatan yang lebih.... hahaha

ckLah said...

Rugi tak sengaja...

kakcik said...

Hehehe... dia terasa sendiri, ek? :)

ibuintan said...

hahaha... silap jangko

Tijah said...

ala jgn la kak. sey salu buek centu. eh terngaku plak.

Citarasa Rinduan said...

hahahhahaha

ayu selalu tahan gelak bila perhatikan orang yang mmg terlebih bijak...

buat panduan bersama sebenarnya kan ibundo

S..U..D..@..I..S said...

boleh tak kata yg dikendong berciciran yg dikejar tak dapat hehe

Ms.Lilies said...

kehkehkeh....kono tggu jugakkan

aNIe said...

Heheheh... memang kadang2 cik abang anie pun jadi 'smart alex' tu...hehehe

~ Cik Azz ~ said...

smart alex tu apo kak..?

tak faham lak entry akak kali ni.. huhuhu...

ejaMaria said...

hehehe...
sabar sebahagian dari iman... hihihihi...

*Bundo - sapa smart alex tu?

tasekM said...

bijak ke tak sabor tu kak...?

:)


.

h4ni3 said...

kehkehkeh...

memang bijak! :D

ibundo said...

nak balas ke tak balas ni. Macam citer dah basi je nak balas komen tu haha..Anyway.. thanks for dropping a few lines. Keje manyak lak harini. Adei..

Zaitun said...

Itulah kalau tak ada sifat kesabaran banyak ruginya.

Anaa said...

kak pah, langkah dia tu memang le smart tapi subject to kena buat kira-kira... dia patut kira, berapa lama lampu tu merah, berapa laju lak dia boleh gerak dalam keta yang ramai2 tu bila buat u-turn. ha, pastu tolak... kalo jawapannya positif, maka bijaklah tindakan nya tuh. .hihi... kalo rasa susah bebeno nak mencongak, beratur je lah dalam barisan, lagi smart ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...