Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Monday, October 17, 2011

Photoshooting

Dah lama aku tak balik kampung. Sesekali rindu datang untuk menjenguk rumah yang banyak meninggalkan kenangan. Bila teringatkan aruah emak, aku teringatkan kampung. Bila teringat kampung, aku nak balik tetapi tiap-tiap hujung minggu semacam tidak ada ruang untuk aku ke sana.

Sampai depan rumah, kak wati kakak ipar aku sudah sedia menunggu. Dia dan abang akulah yang menolong aku menjaga dan membersihkan rumah supaya rumah tidak nampak macam rumah tinggal. Aku lihat rumah mak tua di seberang jalan sudah dipenuhi semak dan belukar. Ada atap yang terlopong kerana terjatuh atau pecah. Kalau hari hujan, pasti air hujan akan masuk melalui atap terus ke siling dan terus ke dalam rumah. Nanti lantai akan mereput. Rumah akan mereput.  Sayang..

Rumah aku nampak seperti rumah yang masih berpenghuni. Dalam dan luar kemas dibersihkan. Ada juga keinginan aku untuk menjadikannya sebagai 'homestay'.  Bagus untuk orang bandar yang ingin merasai suasana kampung. Kalau kena musim durian, bolehlah makan durian sepuas-puasnya di dusun.  Tapi berapa ramailah yang nak datang duduk di kampung dan berperang dengan nyamuk.

Aku mengambil peluang sekali sekala itu untuk meneroka keliling rumah mencari subjek untuk aku tembak. Berpeluh-peluh aku di tengah panas mengendap binatang-binatang kecil ini.


 Ini bukan binatang. Cer teka apa.











Aku sampai semula di rumah hari telah lewat petang, disambut oleh mereka ini.








Kadang-kadang bila datang mental block, tak tahu apa yang nak ditulis.  Sekian.



ibundo

26 comments:

~ Cik Azz ~ said...

Comel Maryam..

Blog sey dah dokek seminggu tak berhapdet kak..Ni tongah domam ni haa baru balik dr kenduri kek rumah akak...

tasekM said...

aku pun tgh mental block ni kak.


.

kaklong said...

kak,gambar nyamuk tak do?heheheh!

Kakzakie said...

Kampung memang indah utk di kenang tapi itulah kerana tempat kita mencari rezeki kita tinggalkan dia walau sayang kan Kakpah...

Maryam makin cerdik. Faris tetap comel.....

Ezza said...

Kak,
saya setuju 100% kalau rumah kampung akak tu akak buat homestay..den nak jadik orang pertama duduk situ..tapi time musim derian ..heheheh
kak...cantik dah akak menembak ni..nanti boleh belajar ngan akak la ya...

kakcik said...

Sangat catik dan jelas gambar2 yang Kak Pah rakam. :)

kasihibu said...

yg pertama tu putik rambutan kan? ;p

cantik gambar gambar tu
pagi pagi menghalwa mata dkt blog ni..

Hjh Noralenna Abbas said...

Sejuk hati bila cucu-cucu sambut ninda balik.

lagenda said...

cantek semua gambar2 yg diambil ibu nih

cahya indah said...

cahya pun takde idea, Bundo..hehe. kampung Bundo kat mana?

Ms.Lilies said...

waaaa maryam dah bosa

ejaMaria said...

yeay... tak lama lagi pesta rambutan... ;p

JunAina said...

gambar yang mula2 tu putik rambutan ye kak?

bestnya tengok gambar. ini yg membuatkan hati tergaru2 nak sambar DSLR...

S..U..D..@..I..S said...

kiutnya jelingan dan senyuman faris,jadi pengobat segala duka opah..

Aku said...

tu... gambar lalat sedang bergaul pun jadi? hahaha...

aku punya la cuba ambik foto catcibor tapi punya la susah tanpa lensa zoom yang bagus. asyik2 la catcibor tu lari.. eh, terbang.

Amie said...

seronoknya tengok foto tu...memang kena teliti, cermat dan minat untuk ambil gambar2 serangga kecil begini...

Acik Erna said...

kak pah..ambik gambar seranggao kek kampung yo..
comel boto la cucu kak pah ni..duo2 comel..montel..

kakngah said...

gambar no. 1 tu... putik moktan kan??

iina said...

lamo dah kak xmkn rambutan ;)

rezeki said...

salam kak pah

mental block takpe, jangan roadblock hehehe

ada gambar tak sensored tu hehehe

ibundo said...

cik azz,
ado maso e kan, ide tak datang... nak jenjalan baco n3 orang pun macm kono block gak. adei..

tasek,
ajak aku makan mee rebus kat menara condong tu tas..

kaklong,
nyamok takdo lak de.

kak zakie,
banyak kenangan kat kampung tu yg tak boleh dilupakan.

ibundo said...

ezza,
tu lah.. pikir gak camtu tapi kampung tu dah macam kampung tinggal. takot orang nak duk situ kot hehe..

kakcik,
nak asah teropong yang dah nak tumpul kakcik..

kasihibu,
haah.. rambutan berputih. Kalau semua menjadi, meriahlah kampug dengan buah rambutan.

ibundo said...

Kak nora,
penyejuk hati.

lagenda,
ada juga yang tak menjadi sebab susah sangat nak ambil gambar sikenit ni.

cahya,
bundo tengok banyak je ide cahya tu.
Kampung bundo di kuala pilah nun..

llilies,
iyo.. dan makin lasak.

ibundo said...

maria,
kat kampung ko banyak pokok rambutan? Kalau tak habis makan, buat jem rambutan..

Jun,
betul jun..

sudais,
begitulah nampaknya

aku,
spend duit sikit kalau minat tu ada. Bebaloi weh..

amie,
terbongkok tertonggeng bundo dalam semak tu mie..

erna,
iyo na.. kek kampung banyak. Cumo tak terkoja yo.

kakngah,
iyo kakngah..

ina,
yang dalam tin ado kan na..

pak itam,
hehehe..

h4ni3 said...

amboihh
gigih kakpah skodeng menatang2 kecik tu. hehe.. tapi cantik!!

ibundo said...

hanie,
hii.. bepoluh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...