Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Tuesday, March 27, 2012

Meriah dan Sedih Berbaur

Lama sangat rasanya cerita ini tertunggak.
Pokoknya:
Aulad melangsungkan acara sukan tahunan pada hari ahad 25 Mac.  Ada yang bertanya kenapa cepat sangat buat sukan sebab selalunya buat pada bulan April. Kalau dicongak, antara 25 mac ke bulan april tidaklah sampai beberapa hari sangat.  Lagipun kami perlu mengejar masa yang asek nak lari saja.

Intinya:
Di dalam keghairahan bersukan kami satu keluarga dikejutkan dengan sesuatu yang tidak kami jangka kerana datangnya cukup mendadak. Kakngah@umi Maryam dimasukkan ke wad pada tengah malam ahad kerana disyaki sakit apendiks. Bayangkan aku, hasben dan anak-anak ke hulu ke hilir atas padang sedangkan hati dabdubdabdub mengenangkan dia. Doktor bercakap melalui telefon dengan hasben aku mengatakan kakngah perlu dibedah segera. Yang menjadi pikiran tak menentu hala; kakngah sedang mengandung 7 minggu.

Sebaik lepas sukan anak-anak mengerah aku dan hasben pergi dulu ke hospital. Keadaan padang biar mereka yang uruskan. Di hospital aku lihat kakngah terbaring menahan sakit. Zubir sedia menunggu di situ.Surat izin membuat operation sudah pun ditandatangan. Cuma kakitangan hospital mempunyai kesulitan untuk berkomunikasi dengan mereka.  Maklumlah.. mereka oku yang bercakap menggunakan bahasa isyarat.

Petang jam 5, kakngah selesai menjalani pembedahan.  Cuma mengikut doktor bius, kandungannya mungkin tidak dapat bertahan kerana ubat bius yang kuat.


Berikuta adalah gambar yang sempat dirakam menggambarkan kemeriahan sukan kelmarin.

acara anak-anak


semangat ibu bapa


excitements


Petugas yang sudah tua-tua (melainkan yang atas kiri). 
Sudah berbakti lebih kurang duapuluh tahun dengan Aulad.  
Kalau dulunya rancak berlari keliling padang, 
kini ke hulu ke hilir berjalan berlenggang kangkung saja.




Yang mencuri perhatian di padang. 
Jangan ada yang buat spekulasi pula dengan gambar bawah kanan.  
Sebenarnya dia sedang bercakap dengan seseorang yang terlindung oleh perempuan bertudung hitam.  Kebetulan wanita-wanita itu berada berdekatan.


Sebenarnya ada lagi gambar yang mahu aku paparkan di sini tetapi tiba-tibanya saja encik bloger ni memberitahu bahawa quota aku untuk meng upload gambar sudah penuh.  Aku kena beli space kalau aku nak.  Adei!!!!


Konklusi:
Alhamdulillah satu acara tahunan tadika sudah dilaksanakan.
Kakngah sudah balik ke rumah petang semalam.  Babynya masih ok di dalam rahim.  Minta doakan kebaikan untuknya.

ibundo


24 comments:

ejaMaria said...

wah... popular tadika Bundo... ada artis gitu... ;p

kakcik said...

Semoga Allah merahmati dan melindungi KakNgah dan kandungannya dari sebarang kemungkinan yang tidak baik.

marinahunny said...

sian kak ngah, semoga Allah menjaga baby dan kak ngah..insyaallah

Kunang-Kunang said...

Salam Kak Pah,

Alhamdulillah kakngah dah balik rumah dan kandungannya masih selamat. Semoga kakngah sihat dalam selamat melahirkan bayinya nanti.

Syabas kak pas, seronoknya melihat sukan tahunan sekolah kak pah ni, berwarna warni dan ceria.

Semoga terus maju.

kakngah said...

kakngah doakan kakngah dan baby ok sampai masa melahirkan...

hhmm.. anak eh tu ko kak??
comel.

Kakzakie said...

Mana hati boleh tenang kakpah bila anak masuk wad - nak operation lagi. Moga kak ngah diberi ketabahan, sembuh segera dan janin dlm rahim selamat. Allah maha pengasih terutama org-org seperti kak ngah nie kakpah...

cahya indah said...

semoga kakngah & baby sihat, Bundo.

~ Cik Azz ~ said...

Allahu Akbar...

Mudah-mudahan K.Ngah dan kandungan sihat wal'afiat.. Moga ada rezeki untuk K.Ngah dan Kak Pah sekeluarga.. Dapat la si Maryam dgn Aish kawan baru...

Rajin jugak si Zul tu join event macam ni.. Elok la macam tu... Mesra peminat... Kalau sy ado kek situ, sy pon nak gak amek gambar dgn dio.. hehe..

AzeedA said...

luor tersenyum, dalam ati Allah je yg tau kan kak..
moge KakNgah disembuhkan Allah & baby selamat dilahirkan, aminnn..

Hjh Noralenna Abbas said...

Wah happening betul event sukan di Aulad. Ada pula tarikan selebriti. Alhamdulillah, semua selamat ye hajah, sukan dan ibu Maryam.

Acik Erna said...

mudah2an kandungan ka ngah selamat..

kaklong said...

alhamdulillah selamat kandungan angah...insyallah tak do apo2 tuh...








sporting zul huzaimy tu...

mama azfar said...

InsyaALLAH adik Maryam akan selamat dan baik2 aja di dlm rahim uminya...Aminn. Doa banyak2 kakpah, sometimes miracle yg ALLAH nak bagi tu kita tak sangka.. :)

Rezeki anak tu ALLAH yg bagi, DIA yg mampu kekalkan dan bawa pergi. Tapi saya yakin, semuanya akan selamat.. :)

ibundo said...

maria,
kebetulan MILnya tinggal berdekatan.

kakcik,
amin..

marinahuny,
insyaallah.. kita pohonkan yang baik.

kunang-kunang,
salam. Banyak yang sedang bermain di fikiran. Kami mohon segalanya akan baik-baik belaka.
Alhamdulillah sukan lancar.

kakngah,
amin...
haah kakngah.. anak e.

ibundo said...

kak zakie,
nama pun ibu kan kak zakie..
Mintak2 semuanya okay.

cahya,
insyaallah dengan izinnya.

azz,
Tu lah azz. DIO yo yang tau rahsio di sebalik e.
Sporting de azz.

azeeda,
amin.. amin..

kak hajjah nora,
alhamdulillah..

erna,
minta2 begitulah. Amin..

kaklong,
omak e masih ngorang sakit kosan bodah. Yang dikandung masih bertahan..
Haah.. sporing de.

mama azfar,
amin.. things happen for reasons that we dont know. Hanya Dia yang tahu.

aNIe said...

Assalamualaikum Kak...semoga Kak Ngah dan babynya sihat...

Hehehe...minat kat Zulhuzaimy tu... macam rupa anak bujang kira...

sal said...

moga semuanya ok..mudah2an komplikasinya tak serius..amin

klcitizen cikgunormah said...

doa saya utk kak ngah dan baby dlm kandungan :)

wa said...

Saya dulu pernah gak kena operate sebab appendix, jadi saya tahu apa yang k ngah rasa, moga-moga kandungannya selamat..Insyaallah.

ASH said...

....'dari berlari dah lenggang kangkung'..

sodih den dongar stetmen nih....
.
.
.
.
setio botui petugas tu. banyak jaso eh..

barakah untuk semuo.

ASH said...

...cikgu esok esok pun..dari berlari akan duduk sepuk jer..
haha

Ena said...

salam ibundo,
mcm mn dgn kakngah?

iina said...

semoga kak ngah baik2 aje ye kak

Irfa said...

sy minat dia gak :)
kim salam kat dia yer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...