Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Friday, October 5, 2012

Chu Chi tunnel day 3

Pagi-pagi lagi dah hujan.  Aku dan kirin sudah beringat-ingat dari rumah lagi supaya membawa payung sebab telah dijangka bahawa kami akan bertemu dengan hari-hari yang lembap.

Hari ketiga kami mulakan dengan melawat chu chi tunnel (sila gugel kalau mahu keterangan lanjut tentang terowong ini) dan sila baca di sini untuk cerita lanjut. Aku tempel gambar saja di sini sebab dah malas nak bercerita banyak.


* hujan sepanjang perjalanan
* drebar dan tourist guide Jackie, veteran perang.




* Lubang untuk masuk ke dalam tunnel.  Muat-muat untuk badan kecik.  Patutlah tak ada orang yang gemuk di hcmc ni. Agaknya dah terbiasa kurus hehe.
* Tunnel ni beratus kilometer panjangnya. Dug by hands. Menempatkan VC dan civilians untuk bersembunyi dari tentera amerika dan south vietnam.  Ada dapur, tempat merawat orang yang tercedera dan perempuan yang melahirkan etc..etc.
* Ada tiga levels 
* Sila gugel


Di antara jerangkap. Kena pasti mati punya.



 * Hujan.  Dalam kumpulan kami ada 14 orang. 
Malaysia 5 orang.  Yang lain-lain british, german, korea. 
Kami gunakan khidmat hotel. Untuk ke sini bayar 10 usd seorang.  Entrance fee 90,000 dong seorang. 
Okaylah kalau nak dibandingkan dengan agen yang kami hubung dari malaysia.  Dia nak 90usd seorang. Mak datuk ai....


Becak.  Tapi jalan tak licin. Tanahnya keras macam batu.




Masa balik hujan sudah pun berhenti. Keluar hotel pukul 7.30.  Sampai hotel semula pukul dua lebih. Bas berhenti depan ofis agency ni.  Melilau gak nak cari jalan balik ke hotel dan on the way tu terjumpa muslim restoren ni.  Terus berhenti makan tenghari.




Lepas solat, keluar lagi shopping last kopek ke ben thanh.  Shopping sampai bentan.  Mau taknya.  Malam kena pergi urut kaki di sini.





Antara gambar yang curi-curi ambil. Tak cantik sebab tak dapat nak fokus lama. Diorang ni macam tak mau gambar mereka diambil.








Sekian.

ibundo

17 comments:

Nizam.Ariff said...

foto akak semuanya cantik2!!!!

setiap foto ada mood, ada cerita yang menceritakannya...

cHeRyNa PiReS said...

semuanya menggembirakan dan nampak hidup...suka betul kalau gambar2 yg live macam ni.

cuma...seram sikit bila ingat thunnel tu. macam2 cerita teringat:)

Acik Erna said...

assalam kak pah..mato se ni nampak manggo..manggo sodap kak pah..manih..se ponah raso kawan boli bawak balik

kakngah said...

cekik darah betul ejen memula tuh!

S..U..D..@..I..S said...

pic last tu jual apa kakpah...

Hjh Noralenna Abbas said...

Saya suka juga ambil gambar 'the locals'. Tapi harus hati-hati, takut-takut kena hambat!!

kakinakl.com said...

wah ibundo gi jalan-jalan lagi ek..seronok tgk gambar cantik kat sini

ibundo said...

nizam, susah nak ambil gambar curi curi ni.

sha,
kpah tak berani masuk. Fobia dengan tempat yang macam tu.

erna,
osah manih e na.

kakngah,
haah botul

sudais,
ntahlaah.. tak berenti nak tengok pun hehe..

kak nora,
diorang ni selalunya tak suka. kena curi2 ambil gambar diorang,

kakina,
jalan-jalan tengok bumi Allah..

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Bestnye akak berjalan.. Dapat rasa mcm2 kan..

Kakzakie said...

Kalau ada sakit jantung tak kuat semangat boleh mati dlam tunnel tu kakpah. Menakutkan aje..

Terpikat dgn topi tudung saji mereka ada kain bawah dagu. Anak kakak kata kalau gerimis boleh pakai tak basah (kakak baca dgn anak kakak sekarang ni sebenarnya).

ASH said...

berat mata memandang, berat lagi pengalaman orang vietnam dengan amerika...kan?

amerika memang sedari dulu begitu...

Ezza Muffinbiru said...

Kak..raso nya kalau saya ni gerenti tersangkut kat lubang tu kak...adeiii

sal said...

pengalaman menarik pergi ke sana..banyak sejarah..ngeri sungguh..

lupekanje said...

agak2 eh saiz sey ni muat tk masuk kat tunnel tu kak??

deqlis said...

bestnyer kak pah... photo semua cun2x...

Mohd Pk said...

jelajah tambah ilmu..

Karisma Merah said...

salam minta izin share artikle ke private page saya d fb ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...