Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Monday, February 9, 2009

VALENTINE'S DAY SATU BIDAAH

February 14th bakal menjelma lagi. Maka berpusu-pusulah manusia membeli kad-kad valentine, membeli hadiah-hadiah yang kononnya membuktikan cinta abadi mereka. Tunggu. Baca dulu petikan di bawah:

When Claudius became the emperor, he felt that married men were more emotionally attached to their families, and thus, will not make good soldiers. He believed it made the men weak. So to assure quality soldiers, he banned marriage.
Valentine, realized the injustice of the decree. Seeing the trauma of young lovers, he met them in a secret place, and joined them in the sacrament of matrimony. He defied Claudius and continued to perform marriages for young lovers in secret. But Claudius soon learned of this "friend of lovers," and had him arrested.
While Valentine was in prison awaiting his fate, he came in contact with his jailor, Asterius. The jailor had a blind daughter. Asterius requested him to heal his daughter. The Catholic legend has it that through the vehicle of his strong faith he miraculously restored the sight of Asterius' daughter, a phenomenon refuted by the Protestant version which agrees otherwise with the Catholic one. Just before his execution, he asked for a pen and paper from his jailor, and signed a farewell message to her "From Your Valentine," a phrase that lived ever after.
On February 14, 270 AD, Valentine was executed.
Valentine thus become a Patron Saint, and spiritual overseer of an annual festival. The festival involved young Romans offering women they admired, and wished to court, handwritten greetings of affection on February 14. The greeting cards acquired St.Valentine's name.It was not until the 14th century that this Christian feast day became definitively associated with love.


Jelas. Amalan ini berkaitan dengan amalan orang kristian. Kita boleh menerimanya apabila yang beriya-iya mahu meraikan hari valentine ini adalah orang bukan Islam. Tapi kita tidak boleh terima apabila anak-anak muda ( tak kurang juga yang dah tua ) mahu sama-sama memeriahkan hari valentine ini.

Ya, mungkin ada yang mengatakan bahawa ia cuma lambang. Lambang cinta. Lambang cinta suci mereka. Tetapi kenapa gunakan lambang cinta seorang paderi. Kenapa tidak gunakan lambang cinta Nabi Yusuf kepada Zulaikha. Kenapa tidak gunakan lambang cinta Nabi Muhammad (saw) kepada Siti Khadijah.

Sebenarnya banyak mata yang sudah buta dan banyak hati yang sudah mati. Hentikanlah bidaah ini. Tak payahlah kita sama-sama menyibuk untuk celebrate valentine's day. Tak ada faedahnya.

12 comments:

Yunus Badawi said...

Ini yg dikatakan the power of branding. Org putih pandai mewar2kan perkara ini melalui pelbagai media sehingga org kita pun terikut2.

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

lagi la tak payah sambut jika umuq pun dah senja kan..ha ha ha

kakngah said...

mmg tak pernah smbut pun... ngabih an bogheh yo pun ado...

Nizam.Ariff said...

Macam kisah burung kakak tua dengan ayam jantan. Si kakak tua ajuk cakap ntah sape-sape ntah, si ayam jantan dengar terus berkokok bertalu-talu, heboh sekampung....padahal kedua-duanya tak tahu pangkal puncanya pun!....[komen ni ada kena mengena tak dengan tajuk tak]?

kakpah said...

YB, orang kita ni memang suka mengikut-ngikut.

cikgooden, yang dah senja ni tak payah la. dah senja dah. buatnye tak de letrik, gelap terus....

kakngah, tula pasal. eden dah kobaan tapi ado yo yang tak ghoti-ghoti.

nizam, hah? hmmm.. aku ni blur ke.
.
.
yelah. kenala komen nko tu. sume main ikut-ikut je.

iina said...

Ptut everyday is love day.. tak yah tunggu hari valentine.. saya tak pernah celebrate.. pakwe saya sendiri kata bukan ada kaitan dgn agama kita.. sebenonya bkn apa kan kak.. dah trend.. masa nie mmg semua org ambik kesempatan ler.. bunga pun jual mahal.. hadiah2 lelain lgik ahh kan ;)

Ungku Nor said...

akak..akak jangan risau.
sey tak selebret mondo cemni..tak kojo deh haii.

p/s akak, TIJAH GOJES dah sms sey kak.
akak jangan poning2 yo kak.
sey cakap mesjid ni kak, memang tak terpikir sampai ke situ langsung pun kak.
sey sian kek TIJAH yo..ponek deh tu..akak kono blanjo dio tu kak.
pehtu jangan bebuek lupo kek sey lak..ajak la skali..ahakss.

kakpah said...

ina
tu la pasal. yang kesiannya budak-budak muda ni. main ikuuuut je. takut terjebak dalam maksiat pula. nauzubillah..

ungku, hehehe..(tosongeh sampai ko tolingo niha) dak tijah tu akak kono bolanjo ko. kalau tak bolanjo tak leh ko. Pospon ghayo poso sok leh tak, hehe..

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

baguih pulak analogi kak..ha ha ha

dah senja, kalu letrik takde terus gelap..hmm..tq dapat idea satu..ha ha ha

Tijah Lawa said...

uish kak! tijah mo KU dah cam pekej kak. pesakit mo dukun mano buleh dipisahkan.

*maksud eh tu..kono la belanjo skali. wakakaka!!!

kakpah said...

cikgooden, dapat idea hang eh. nanti akak gi lawat.

Jah,
ekau ni kojo lain takdo. napau oghang yo hehe.. nanti lah yo jah. umo panjang satu ari sok akak bolanjo kau boduo.

lupekanje said...

payah biler kat tvpun sibuk dgn segala agenda2 nak sambut hari tu...maka pnonton pun teruja sama. alasan yang diberikan, "ala, sesajer..bukan aper pun...!"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...