Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Wednesday, August 26, 2009

BERDIALOG DENGAN DIRI SENDIRI

Hampir jam sebelas aku keluar rumah. Mula-mula pergi seksyen 8 nak masukkan duit sikit kat CIMB. Dekat-dekat dengan bank aku tengok ada satu petak parking kosong. Di sebelah kanan jalan, bersetentangan arah dengan kereta aku ada satu kereta tengah bagi signal ke kanan, menunggu aku lalu.

Kat sini pulak kau nak buat turn. Ish.. tunggu aku parking dulu.

Sebaik aku membelokkan stereng untuk masuk ke ruang kosong kedengaran
'Tiinnnnnnnnn....'

Aku memandang ke arah datangnya hon itu. Oo.. kereta yang bagi signal tadi. Drebarnya menunjukkan tangannya ke arah tempat parking. Nampak muka macam nak baham aku. Pahamlah aku. Rupanya dia menunggu aku lalu sebab dia nak parking kereta dia di situ.

Maap pakcik, eh bang, eh dik.... Aku ingat ko nak pusing tadi. Tak baik marah-marah bulan puasa ni. Kang kurang pulak pahala.

Aku mengundurkan kereta. Di depan, betul-betul di hadapan bank ada dua tempat kosong. Aku ambil satu.



Selesai urusan aku ke Warta pula. Aku dah tinggal di bandar baru bangi dah dua puluh tahun lebih. Sampai sekarang tak ada shopping kompleks yang glemer. Buatlah JJ ke, Alamanda De' Bangi ke. Aku dah boring lah pergi warta yang tak ada keglemeran ni. Kompleks PKNS lagilah tak ada benda.

Aku berpusing-pusing dua tiga kali mencari tempat parking. Semua penuh.

Ni apasal pagi-pagi belum pukul sebelas setengah lagi kereta dah banyak ni. Diorang ni semua pakat camping depan warta ni lepas subuh ke.

Dah tu pula ada manusia yang suka letak kereta sewenang-wenangnya. Kiri kanan dah ada orang parking. Dia nak menyelit pula di celah-celah. Kan dah terjulur ekor kereta kau tu.

Aku nak lalu kan susah. Kalau aku bawak lori, mau aku gesel je bontot kereta ni.

Puasa. Puasa.
Aku lalu perlahan pandang kiri kanan. Hah, boleh pun.

Akhirnya dapat juga mendaratkan kereta. Sebaik keluar dari kereta budak india yang selalu berlegar di tempat parking tu meluru ke arah aku mempromosikan pengilat kereta.

Ish.. taknak..taknak. Aku menggoyang-goyangkan tangan tanda tak mahu. Dia masih juga tak paham.

Aku cakap aku taknak, taknak lah dan aku cepat-cepat blah.

Masuk saja dalam warta hidung aku sudah diterjah dengan bau kfc.

Nak beli ke.
Ah, tak payah. petang ni kan menu nasi lemak.
Nasi lemak pun boleh makan dengan ayam goreng per.
Tak payah. Kan dah tulis dalam menu nak buat ayam goreng ungkep.
kfc tak payah susah-susah nak goreng lagi.
Jalan..jalan.. Misi datang sini bukan nak beli kfc. Lagi pun, la.. belum pukul duabelas da.

Aku masuk pasaraya. Cari bahan untuk masak petang ni. Done.
Suami pesan suruh cari bunga kembang semangkuk.

Mana aku nak cari ni.

Cari di rak rempah. Tak ada. Cari di rak kekacang. Tak ada. Cari di rak ikan masin. Sah tak ada. Cari di rak bahan kueh muih. Aku terjumpa pula puding segera.

Petang ni buat puding bagus juga ni. Mangga ke jambu. Jambu ke strawberi. Ambek je la mana pun. Sama je.

Aku ambil peris mangga.

Bubuh whipping cream atas puding ni sedap ni.

Pergi tempat yang letak whipping cream. Belek satu, letak. Belek satu, letak.

Mana tanda halal ni. Takde satu pun yang ada tanda halal. Pergi singgah Yummy la kejap lepas ni. Kat situ ada jual.

Sudahnya aku tak dapat cari bunga kembang semangkuk. Bunga lawang banyak. Maap je la bang ye. Tapi adik tak lupa belikan abang kurma tunisia tu.

Selepas membuat bayaran di kaunter aku keluar warta menuju ke Yummy. Aku ikut jalan di celah bangunan. Ada Mamat menjual burger di situ. Bau burger menusuk hidung.

Apakejadahnya kau jual beger tengahari ni. Sapa nak beli. Jual lah petang-petang sikit.

Aku tenung mamat tu dengan ekor mata. Aku tengok mata dia juga melerek ke arah aku. Agaknya dalam pikiran dia mintak-mintak makcik ni belilah berger aku ni.

Sorry lah Mat ye. Kang datang pulak pitnah kalau orang tengok aku beli berger tengahari buta ni.

Sampai di Yummy aku terus rembat satu tin whipping cream. Mission accomplished.

Jom balik. Dah nak zohor ni.
Penatlah.
Tau pun penat.
Kang lepas zohor kang nak landing lah barang dua tiga menet.

Pukul dua terus masuk bilik nak landing kejap. Ya Rabbi... sampai pukul empat?


22 comments:

iina said...

uih kak.. den yang baco nie pun raso lotih lah kak..ado raso2 nak landing gak nie.. hehehehe.. selamat berbuka poso yo kak.. ptut akak boli yo kfc tuh.. pos kek den hehehe

xiiinam said...

Rasa macam saya ada di sebelah kakPah sepanjang kakPah bermonolog itu....

kakngah said...

yo yo 0 yo kpah nk lending duo tigo menet.. jd duo tigo jam..

DaliaLiyana said...

la...kol dalia la kak..kite nyembang....hehhee...
akak jgn lupa bg wit raye tau kalau dalia puasa penuh...hehhee...

Tijah said...

bangi happening apo kak...ado byk roundabout. wakakakaa...

ashley said...

jah, bangi ada 3 roundabout pun orang leh sosat..
ha ha ha..

kakpah tengok kepci ngan berger dah gigil..macam mano tuh?

Nizam.Ariff said...

Kembang semangkuk tu cuma retorik je kak.

Rasanya Cik Abang pesan tak kisah bunga apa-apa pun asalkan saiz bunganya penuh satu mangkuk... hahahaa

Ms.Lilies said...

gigih tul akak carik bunga tu :)
penat sungguh tu sampai tak sedo2 hihihi

maiyah said...

salam kakpah, bulan posa ni mmg byk dugaan hehe

lupekanje said...

hahah...landing 2-3mt la sgt tuh..
kak..acik tk penah lagi tdo siang selama poser nih... klu tdo, fenin faler..

amvoooii...kutuk Warta ekkk...bukan ke warta tu dah glemer setanding Alamanda de Putrajaya gak...? hehhe..

tak per...nnt akak bukak la satu pasaraya yg glemer setarap Tesco ko..apo ko..iyoo kak..?!!!

Semlm acik poie mydin...tengahari..ingatkan taim org kojo tk la gamai org...sudahnye, acik masuk dan kuar balik...sbb tk leh nk mencolah..punya la gamai umat ehh.. wassalam je lah...teruih acik poie pasar presint 8...ha....baru lapang sikit..

sekian.

NORMI BINTI HAJI MAT YUSOF said...

adeh! bestnye org tak de anak kecik ni.....landing sampai pukul 4 ye....kikiki.

kakpah said...

ina, potang somalam dak faris takdo ngacau uwan e tido. Sobab tu tolajak kehkeh..
kfc tu sampai kek kau dah basi. baik tak usah.

cklah, oo patutlah macam ada orang je kat sebelah kakpah semalam. Wangi je bau dia. tapi orang tak nampak plak.

kakngah, keh..keh.. takdo orang ngacau.

dalia, gerenti nya ko tak puasa penuh. Selamat duit aku....

tijah, roundabout kek seksyen 7 tu dah dokek dah kek ghumah kakpah tu. mehlah datang.

ashley, tak gigil. pening je hehe..

nizam, aku dah rasa2 macam nak beli bunga kekwa je. Memang penuh semangkuk tu..

lilies, tak jumpa pun.

maiyah, salam. Macam-macam. Kita ni sabau tak sabau je.

Acik, dah muak nengok warta tu cik oi. Nak boli kasut pun ntah apo-apo.
Tu la, akak ingat akak nak buka mall lah satu kek sini. Kau ado cable tak cik. Nak buek loan billion2 punyo.

Normi, tu la.. sikecik semalam tak landing sama dengan uwan dia ni ha. Tu yang telajak tu.

Insyirah said...

Warta dan PKNS tu memang tak ada benda. Tapi, orang yg duk area situ balik-balik pergi juga warta dan PKNS, sebab dah tak ada tempat lain. Dulu saya selalu gi dua-dua tempat ni juga, sampai dah hafal semua kedai-kedainya. Hehe.

kakpah said...

insyirah, dah tak de tempat lain nak pegi. hehe..

Webmaster@Echam said...

Salam Kak Pah,
2-3 minit ke 2-3 jam kak pah....

julietchun said...

lenkali kena set alarm takut terlajak sampai waktu berbuka,hehehe.

Azita said...

tergelak beso baca si Nizam.Ariff tu kata "Kembang semangkuk tu cuma retorik je kak.
Rasanya Cik Abang pesan tak kisah bunga apa-apa pun asalkan saiz bunganya penuh satu mangkuk... hahahaa". dia pun dah gelak beso gak!!!
ha'ah le...knapa x beli je bunga kekwa???

Kak Nora said...

Dialog ke Monolog?

Yunus Badawi said...

Pasal parking ni kadang2 boleh jadi gaduh huhuhu

CuTeMiUt78 said...

bunga kembang semangkuk tu camne erk kak.. baru tau ni..
uish.. mamat tu jual burger tengahari buto.. pe ke halnya tu.. pose ke idak tu..

kakpah said...

echam, dua tiga jam

juliet, hehe..sebab dah target dua tiga menet. takyah la pakai alarm

ieta, sebenornya bunga kekwa boleh amek je lam pasu kat luar tu ha keh..keh..

kaknora, monolog. dialog tu nak bagi taitel gempaq hehe..

yB, sebaik orang tu tak turun tumbuk aku.

ciutmiut, rupanya macam biji sebesar buah kana. bila direndam, dia kembang macam jelly la lebih kurang. memamg le penuh semangkuk kalau dia kembang.

kuIna LadyInRed said...

comel la tajuk en3 nie.. sy pun selalu berdialog dgn diri sendiri terutama depan cermin... time jenguk2 .. ohhh ada 1 lagi..then picit...

sy tak panggil kembang semangkuk sy panggil kembang sebaldi.. sbb kecik aja tp bila kembang penuh bekas...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...