Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Friday, September 4, 2009

INGATAN BUAT DIRI YANG ALPA




9 mimpi Rasulullah saw

Daripada Abdul Rahman bin Samurah r.a berkata, nabi Muhammad saw bersabda : "Sesunggunya aku telah mengalami mimpi-mimpi yang menakjubkan pada malam aku sebelum diisraqkan"..

  1. Aku telah melihat seorang dari umatku telah didatangi oleh malaikatul maut dengan keadaan yang menggerunkan untuk mengambil nyawanya , maka malaikat itu terhalang disebabkan oleh KETAATAN DAN KEPATAUHANNYA KEPADA KEDUA IBUBAPANYA.
  2. Aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur yang amat menyeksakan , diselamatkan oleh BERKAT WUDHU' YANG SEMPURNA.
  3. Aku melihat seorang daripada umatku dikerumuni oleh syaitan-syaitan dan iblis-iblis lakhnatullah, maka ia diselamatkan dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS kepada Allah.
  4. Aku melihat bagaimana umatku diseret dengan rantai yang diperbuat daripada api neraka jahannam yang dimasukkan dari mulut dan dikeluarkan rantai tersebut dari duburnya oleh malaikat ahzab tetapi SOLATNYA YANG KUSYUK DAN TIDAK MENUNJUK-NUNJUK telah melepaskannya dari seksaan itu.
  5. Aku melihat umatku ditimpa dahaga yang amat berat, setiap kali dia mendatangi satu telaga dihalang dari meminumnya , ketika itu datanglah pahala PUASANYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT memberi minum sehingga dia puas.
  6. Aku melihat umatku cuba menghampiri kumpulan para nabi yang sedang duduk berkumpul-kumpulan, setiap kali dia datang dia akan diusir, maka menjelmalah MANDI JUNUB DENGAN RUKUN YANG SEMPURNANYA sambil ke kumpulanku seraya duduk di sebelahku.
  7. Aku melihat seorang dari umatku duduk dalam keadaan gelap gelita di sekelilingnya sedangkan dia sendiri di dalam keadaan bingung, maka datanglah pahala HAJI DAN UMRAHNYA YANG IKHLAS KERANA ALLAH SWT maka mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang benderang.
  8. Aku melihat umatku cuba berbicara dengan kumpulan orang-orang mukmin tetapi mereka tidakpun membalas bicaranya , maka menjelmalah SIFAT SILATURRAHIMNYA DAN TIDAK SUKA BERMUSUH-MUSUHAN SESAMA UMATKU lalu menyeru kepada mereka agar menyambut bicaranya lalu berbicaralah mereka dengannya.
  9. Aku melihat umatku sedang menepis-nepis percikan api ke mukanya, maka segeralah menjelma pahala SEDEKAHNYA YANG IKHLAS KERANA ALLAH SWT lalu menabir muka dan kepalanya dari bahaya api tersebut.

BERSABDA RASULULLAH SAW "SAMPAIKAN PESANANKU KEPADA UMATKU YANG LAIN WALAUPUN DENGAN SEPOTONG AYAT"



Aku copy entry ini dari rumah mamasal dengan izinnya untuk dikongsi bersama rakan yang lain.

21 comments:

Insyirah said...

Kakpah, thanks for sharing. Tazkirah di pagi Jumaat, alhamdulilah.. :)

Ms.Lilies said...

Peringatan yg sangat terkesan di hati saya kak :) thanx for sharing

pB said...

salam Ramadhan ...


balik ni nak kena buat check list , wuduk , solat , mandi junub ...

takut tertinggal benda benda yang halus tuuuu

Yunus Badawi said...

Setiap amalan kalau dilakukan dgn teliti dan ikhlas akan membantu kita di sana nanti.

Terima kasih berkongsi ilmu.

kayteeze said...

Terimakasih, kena perbaiki mana2 yang perlu.

NorNaza said...

Salam kak pah,thanks for sharing..sangat penting!!kerana kadang2 kita suka ambik mudah..

Webmaster@Echam said...

Terima kasih Kak Pah...

Best info ni.

tasikmerah said...

thanx kakak

Mak Su said...

terima kasih kakpah dgn ingatan ini

tasikmerah said...

thanx kakak

mamarempit said...

Ya Allah....sesungguhnye utk masuk ke neraka itu amat mudah...untuk masuk syurga juga mudah...tpi bekal apekah yg kite akan bawa???

zai said...

Salam Kak Pah..

Terima kasih atas N3 peringatan yang sangat baik utk kita semua..semoga setiap amalan kebajikan yang kita lakukan sentiasa mendapat limpahan rahmat dariNYA..

ummi humaira said...

nie yg kena muhasabah balik diri sendiri , setakat taraf mana kedudukan amalan kita.

Kak Ezza@makcik Blogger said...

thanks kak

cuci mata dan telinga dan hati pada hari jumaat yang mulia ni....

lupekanje said...

banyak tanggungjawab yang tk dijalankan nih...

adeiiihh...rajin tul kpah hapdet bebulan poser ni.

deeja said...

thanx..kakpah..dlm kesibukan seharian kekadang kita ni alfa jugAK.Kena perbetulkan mana yg terkurang...

xiiinam said...

ckLah simpan entri ni...

Dida... said...

Salam...

Alhamdulillah.. syukran atas tazkirahnya... moga iman kita semakin mantap apbila sentiasa mengisi rohani kita dgn bhn2 ilmu agama spt ini..... :)

ashley said...

tq kakpah..

aktibiti bergambor cukup meletihkan lah..tak dapat bayangkan kalau kat center gena..

kakpah said...

kepada sahabat yang meninggalkan komen di atas.
Terima kasih kerana meninggalkan komen dan bersama-samalah kita memperbaiki kelemahan diri kita. Maaf tak dapat balas satu-satu SEBAB semalam sampai ke malam kakpah flat. macam kata ashley.. sesi bergambar memenatkan...

relaxjom said...

thanks ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...