Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Monday, October 5, 2009

Bilo Nak Bayar Ni..

Orang yang ada pendapatan tetap tiap-tiap bulan, orang kata makan gaji. Bagi yang macam aku ni kerja sendiri, nak kata apa ek? Makan diri? Yang pastinya, mereka yang makan gaji tu duit masuk dah tentu dapat. Perkiraannya juga dah tahu. Banyak ke sikit ke, tergantunglah pada kelulusan dan pangkat.

Tak macam aku yang kerja sendiri ni. Duit masuk ada naik turun. Ada masa, dapat untung lebih. Ada masa, ngam-ngam. Ada masa pulak macam tenggelam timbul.

Beberapa hari sebelum hari raya tempoh hari, orang yang makan gaji ni dah dapat gaji awal. Gaji bulan lepas ada lagi belen, dah dapat pula gaji bulan berikutnya. Raya memanglah banyak nak pakai duit dan orang yang makan gaji ni amatlah mengalu-alukan gaji awal. Dapatlah menampung perbelanjaan untuk beraya.

Bagi yang berhati-hati, mereka akan beringat untuk mengenepikan sejumlah wang untuk menampung perbelanjaan sementara menunggu gaji yang berikutnya pula. Ni baru awal bulan tapi dah ada yang merungut duit dah tak ada. Nak tunggu hujung bulan lama lagi ni.

Memanglah.
Harini baru 5 haribulan.
Bagi korang yang makan gaji, harini baru 5 haribulan.
Tapi bagi aku yang kerja 'makan diri' ni,
harini dah 5 haribulan.
Ramai lagi yang masih
belum bayar
yuran tadika/taska ni
.


Ado sapo-sapo nak nolong?

30 comments:

cHeRyNa PiReS said...

ye...sha nampak dah ramai org yg mula menanggung sengsara. tp kadang2 nak salahkan mereka pon tak boleh kak pah. ada yang cukup berjimat utk diri sendiri, tp bila org dtg ke rumah, nak dijamu juga. disitulah hilangnya duit.

yang terbaik, simpan duit sebelum raya...supaya ada perbelanjaan raya utk saudara marah:)

tasikmerah said...

nasib org makan diri ye kak. sama lah kita. :)

pB said...

pB , 15hb nie baru boleh bayar duit tadika si Nurin

nurul@cokolat said...

naseb saya dah bayar yuran nursery afif last week lagi.. kalo tak harus tertusuk tatkala membaca n3 ini.. :P

jane said...

salam kakpah,

saya x kira bila dapat gaji, lambat ke cepat ke, time tu jugak saya bayar duit pengasuh. bulan 9 punya, saya dah bayar sebaik dapat gaji pada 10 september lepas. la ni memang tengah sengsara nak nunggu 8 oktober pulak untuk gaji bulan sepuluh.

bulan sebelas....haiyyo....lagi sengsara agaknya. nunggu 25 november pulak...hadeh!

NorNaza said...

haha...sian kak pah, harap2 nanti ade le yg datang bayo tu

kakngah said...

kak.. sy dh byar yo....
harap maklum.

julietchun said...

terlupa la tu nak byr sibuk gi open house,hehehehehhe.

Webmaster@Echam said...

Sabar2 yer kak pah.... ramai yg tengah tenat ni...

ashley said...

Kakpah,
yang buek buek lupo pun ado tuu..dari bulan lapan lagi dah berayo...bulan lapan, sembilan dan dah masuk bulan sepuluh!!
3 bulan tu.
nanti bila nak kutip, buek buek PUCAT!! tanya pulak soklan..
.
.

ye ke? tak bayar lagi ke??
.
.
buek surat NOTIS, kakpah!

mama kiter said...

huhuhu..oo kakpah..samo yo..makan gaji dan makan diri..kalau x bijak wak kiro kiro..tonggolam timbul yo duit tu...

kito ni..abnag makn gaji pon..kito kono yo cari sendiri kalau ghaso ghaso nak belanjo cam orang lain..

Bil tiap2 bulan pun melambong naik ehhh..samo yo kakpah oii..makan gaji dan makan diri..

xiiinam said...

....dah pencen sok,nak kerja dengan kakPah....biar terus dapat gaji!

mamamin said...

che pah...

pasal yuran ni biasa che pah!!! dorang buat liat jerk bila tiba time nak bayar...

kat rumah saya buat tuition gak.. ni pun saya mmg liat memula nak buat!! mak bapak atuk nenek sume dtg mengadu, anak cucu lemah, x pandai mengira, xleh membaca, xleh baca sifir.. alahaii... kalau jenis lembut hati ni mmg susah..

tapi tu la dia che pah!! kengkadang.. saya sampai malas nak tanye...

sabar jerk laa che pah... :)

iina said...

makan diri kak? hhehehe lain bonar bunyi ehh.. kono buek pengumuman diraja kot kak.. pembayaran yuran taska mesti dibuat dengan kadar segera hehehehe.. biasalah kak lopeh cuti rayo.. lupo sat bab2 yg kena byr nie

Tijah said...

biaso la tu kak. lopeh rayo mmg porit nak dapek payment org nih. padohal mano yg ponting tu patut di dulu'an kan...

DaliaLiyana said...

sabar kak pah...myb budget depa lari sbb raye...( maknenye dalia takde can la nak dpt wit raye dr kak pah kan??? waaaaa...TIDAkkkkkk.....)

zai said...

Bila kita jadi own bos..inilah harga yg perlu dibayar..kena senyum walaupun pahit...sabo yer kak pah..adat berniaga mmg camtu ada naik turunnya...

lupekanje said...

err..tk dapek nk nolong dho..
acik, klu dpt copek gaji...copek la bayar bil2 dulu...
sbb takut nnt abih eh pun copek...
so, langkah bejago...bayar je la bil2 yg fenting2 dulu...tk kiro lah baru bayar ke...haper ke..janji idak sakit kendian ari.

Kak Nora said...

Pah,
Pesara pula dah dapat bayaran semalam untuk bulan Oktober. Depa vali katakan.

chekdenoor said...

Salam kak pah....

Yuran september adalah yang paling teruk..... ramai yang buat tak tahu jer....... ada yang marah bila kita minta....tapi nak buat cam mana.....cikgu dan kerani nak gaji gak...so....... cari dan kejar.....ukhusss....bayar...cepat bayarrrrrr

kakpah said...

sha, cuma kena berhati2 je. Dulukan yang wajib.

tasik, tau tak per.

pB, haha.. kalau cakap takper. Yang main senyap je ni dan buat2 tak tau..

nurul haha.. terasa gak ko ye.

jane, puas nak mengeruk kat mana yang ada terselit2 tu hehe.

kakpah said...

nor,
mintak2 macam tu lah.

kakngah, haha..

juliet, duit dah abih buek open house la tu. Tak ketepikan dulu duit akuuuuu

chem, hmm..tenat ke

ashley, yang buat2 tak tau ni yang susah. hantar anak sampai luar pagar je, tak berani nak masuk.

mamakiter, tu la.. kena pandai jaga akaun ni. kalau main belasah je susah..

cklah, jauh nak berulang dari teluk intan. Cklah sampai tadika budak2 dah balik kehkeh..

mamamin, ada buat tusyen ye. Memang tahu dan pahamlah situasi macam ni kan?

kakpah said...

ina, lopeh buek pongumuman pun ado yang buek derk yo.

tijah, macam pepaham yo kau.. Ekau pun tekono ko.

dalia, duit raya untuk dalia tetap ada. mehlah datang sini.

zai, camtulah adat meniaga kan? Ada risiko..

cik, kau tak dapek nak nolong ko cik. Tolong bayakan tak leh ko...

kaknora, oo ye tak ye ek. Dipavali mari.

chekdee, ha.. memang sakit. Bila dah sangkut sebulan nanti bulan yang akan datang dia tersangkut lagi. Lepas tu tiba cuti sekolah.. diaorang akan bla macam tu saja. kakpah dah banyak kali terkena...

Yunus Badawi said...

Kakpah ada jugak yg nak diharapkan. Saya ni betul punya makan diri. Projek baru nak jalan. Tahun depan baru ada pendapatan huhuhu

kakpah said...

YB, haha.. togolak bosa den..

Mak Su said...

org mkn gaji byk mkn hati sbb kena perintah mcm2, terdedah kepada penyakit2 kronik sebab menanggung perasaan jer.. maklumlah, nak kena jaga hati coworkers, esp hati bos (depa kata depa bayar kita) dan hati sendri...so, byk tak hepi ler sudahnya...

bagi kakpah pula, bisnes ni sendiri tahu sendiri punya hal, sendiri punya target, sendiri punya plan,... you are your own boss... makan diri..ahaks...

macam itu, macam ini... semua ada risiko. ek

ku tak sempurna said...

baru je den dapat gaji hari ni.... haaaiiihhh.. tolak hutang sumer, tggl habuk...
huhuhu...

Tie said...

He he... kena antor surat peringatan la KakPah.. kalau tak depa buat2 lupa pulak!

Nizam.Ariff said...

Err... cakap kat cikgu, kira sekali bulan depan la...

(sambil tangan kelepet-kelepet dompet)

kakpah said...

maksu, kerja apa yang tak ada risiko kan? risiko untung rugi, risiko keselamatan, risiko bercakaran... taknak tanggung risiko kito duk kek ghumah yo lah kan? hehe.. (haih...)

kts, sibaik tinggal habuk. kalau bersih terus habuk pun tarak?

tie, separuh dah hantar dah. ada yang bayar dan ada yang buat2 bodo je.

nizam, bulan depan dah nak raya deepavali pulak (alasan.. alasan..)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...