Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Monday, January 11, 2010

THREADING

Anak-anak muridku
belum pandai menulis.
belum pandai mewarna.
belum mengenal huruf.
belum mengenal angka.

Kena pulunlah nampaknya.

Pagi tadi ajar arah,
up.. down .. up.. down... sampai dapat.
Kemudian beri pula tali seorang seutas. Tali pelbagai warna. Sambil memegang hujung tali, praktis lagi up.... down.....up.....down.
Diberi pula kad yang telah di tebuk lubang-lubang seorang sekeping. Ala, buat sendiri . Bukan susah sangat. Kalau rajin, warnakan kad itu tapi semalam aku malas. Aku lukis, potong, dah. Malas nak warnakan. Kemudian masukkan tali melalui lubang-lubang. Up...down...up...down lagi.







After the lesson,
anak-anak dapat menyebut up down
anak-anak dapat menunjuk arah up, down dengan betul
anak-anak dapat memasukkan tali melalui lubang-lubang mengikut arah up down up down.

Rasa-rasanya objektif aku tercapai.

10 comments:

xiiinam said...

Gambar no 2 tu....
Ada gaya wakil rakyat tu...

Kak Nora said...

Very effective, hajah

kakngah said...

boleh sy praktikan teknik ni kt anak2 sy.. teme kasih kakpah berkongsi ilmu..

kakpah said...

cklah, memang ada gaya.

kaknora, diorang pun suka.

kakngah, boli manila kad yang tobal. Kpah pakai boxcard macam yang guna untuk buat flashcard tu.

pB said...

so cute ...

lepas ni

left right

left right

NORMI BINTI HAJI MAT YUSOF said...

tengkiu kakpah....
nanti kongsi le tips lagi, boleh saya ngaja ameen di rumah.....

Mak Su said...

teknik mengajar yang betul utk anak2 yang ummi.... good effort. nanti boleh saya cuba ajar kat baby w

julietchun said...

khusyuk sungguh anak2 tuh.

Azita said...

"...saya budak baru belajar...
kalau salah jangan marah2 ya!!"

rasanya mereka2 tu mesti seronok sgt dpt belajar sambil bermain cam gitu. budak2 mmg cepat boring bila tiba bab belajar ni. jadinya cara kakpah tu mmg amat berkesan...

kakpah said...

pb, tunggu... time sukan tak lama lagi hehe

normi, sehat ke normi. nantilah, dari masa ke masa kakpah bagi beberapa tips lagi

maksu, ibulah guru paling layak. baby w tu tengah nak blajar tu hehe

juliet, petir berdentum pun tak sadar

ieta, nak elak boring lah tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...