Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Wednesday, March 17, 2010

Tak Reti Duduk Diam

Dah tak larat nak kejar sana kejar sini.

Dulu lapan boleh.

La, dulu muda lagi.

.
.
.
.

Faris dah sebelas bulan. Walaupun belum pandai berjalan tetapi merangkak bukan main laju. Semua benda nak diusik. Semua benda nak dicapai. Lepas tu testing dalam mulut. Hiasan aku atas meja semua dah naik atas. Itupun nak dicapai juga.

Lebih separuh masa faris dihabiskan di rumah aku. Pagi-pagi emaknya akan menghantarnya ke mari. Masih busuk bau air liur basi lagi tapi busuk-busuk pun aku cium sedut dalam-dalam. Aku mandikannya dulu sebelum ke tadika. Aku yang nak mandikan dia sebab masa tu aku boleh bercakap-cakap dengannya. Kemudian baru aku lepaskan pada ros. Ros akan menjaganya sehingga aku balik dan sehingga emaknya balik.

Kadang-kadang ros terpaksa ke taska bila ada pekerja yang cuti. Kalau kebetulan emaknya juga ada kelas di UM , akulah yang menjaga faris. Penat melayan keletahnya yang tak reti duduk diam.










Tapi bila melihat parasnya yang comel, aku ketepikan rasa penat. Malah aku sentiasa ternanti-nantikan kedatangannya setiap pagi.




Diamnya dia hanya ketika nyenyak tidur.....




Orang kata sayang cucu lebih daripada menyayangi anak sendiri. Betul ke? Tunggulah sehingga korang bercucu.


kakpah

27 comments:

Cik Anie said...

betul la kak.. tgk mak saya pun gitu.. sayang anak lain..sayang cucu lain...

Ena said...

alala comenyerrr.. tu la kan.. time nie sumer nak dicapai nyer.. sumer nak masuk kat lam mulut.. hu3x..

time tido tu la mase nak buat keje umah yg tertunggak or nak join sekali anak tido.. eheheh..

sangat suci kan bile tgk anak sedang tidur..

Mak sy pun cenggitu.. bile dengan cucu nye dimanja2 kan sungguh!

pB said...

bahaya kalau plug plug tu dok kat bawah ...


rasanya pB setuju dengan pendapat kak pah ...

sayang anak lain..
sayang cucu lain ...

Wan Anis Sorfina said...

comei sgt ~

NenekPenne said...

comelnya...
orang kata kalau budak lasak maknanya pandai....
tapi i dunno lah sebab i tak ada anak....

dulu my niece pun sama, pantang nampak menda, terus nak masuk mulut errrr termasuklah menda yang tak sepatutnya....

Sierrauniform said...

rambut ikal..bulu mata panjang..comelnye la cucu kak pah nie geram tgk..

macam saya ni ada anak sendiri sekarang tgk anak orang pon geram gak lagi..suka laa tgk baby..:)

Yunus Badawi said...

Betullah tu kakpah. Syg cucu ni tak sampai hati nak marah kalau cucu tu buat salah.

Contohnya emak Adam tu kalau Adam dah nakal sgt dia marah juga budak tu. Tapi kalau cucu mungkin dia tak marah hehehe

Kak Nora said...

Betul hajah, tapi jangan over. Nampaknya cucu dengan wannya sama sibuk.

Wansteddy Tales said...

comeynya! aksi test plug dlm mulut xhengat tu kui3...
suka tgk boy2 rambut kerinting cm faris. kalau xsebut nama tadi wan sangka bb gurl dah sbb gebu sungguh :)

Mak Su said...

hihihi, tak menang tangan layan cucu.... geram sy tengok, dgn rambut keritingnya ;)

DAMAI IMPIAN D'BANGI said...

Ayo..yo ganazz nyer si faris, cuti sek ni biar dia dera skit ninda dia.

Nampak cam rajin jer Faris tu, nak cuci baju, susun buku, kemas rumah, dan ada gaya nak join jadi blogger la pulak. Tu suka main-main wayer dan plak eletrik tu nak kerja TNB besar nanti kot!

pak long said...

salam baut kak pah...
betul la kata kak pah...sayang cucu ni lain dari sayang anak...comelnyer cucu akak..

AZANI said...

sLm hajjah
sayang anak tangan tangankan
sayang cucu ?

Erna said...

kak pah, comelnya..tompang syang bolih..rasa sekarang juga nak pi jumpa faris..nak dokong dia..geramnya tengok..sayang faris..

ita cutevirus said...

kak,

mak saya cakap, sayangkan anak tangan² kan, sayangkan cucu manja²kan... sebab, kalo nak tangan²kan cucu takot mak pak die marah pulak...

ahahahahhaha.... tp, memang betul tau kak... cam arwah nenek saya dulu kan, kalo ayah saya nak pukul je saya, saya lari kat die.. die jadik benteng saya... die siap cakap ngan ayah saya.. "kalo ko nak pukul die, ko pukul aku dulu"... mane ade anak nak pukul mak sendrik kan?? (dulu takde.. skang ni nenek pon di belasahnyer... ishh. ish.. ishh..)

kakpah said...

cikanie, dah ada cucu barulah tau.. dulu dengar2 cakap orang je.

ena, kalau nak buat keje buat masa anak tido. kalau anak tido mak pun ikut sama tido tunggang langgang la hehe..

pb, selalunya plag tu kena sorok dengan beg ke hape ke. Tapi pandai je carik..

kakpah said...

wan anis, kembang idung mak dia hehe..

nenekpenne, orang lasak ni memang panjang akal kot.. mak kakpah dulu bagi petua kalau anak kuat mengutip ni taburkan halia kat atas lantai. kalau dia masukkan dalam mulut dan terasa pedas dia tak kutip lagi.
tapi... tak berkesan pun dgn anak2 kpah.

sierra, lama tak singgah. anak dah besar?

kakpah said...

yb, dulu2 masa kakpah marahkan anak2, takde rasa papepun. Tapi sekarang kalau dengar mak dia marahkan faris, haha.. berdesing je telinga.

kaknora, sibuk mengacau nak bloging tu yang tak tahan kehkeh..

wan, semua dapat dia testing lam mulut..

maksu, memang dah tak menang dah ni..

yati, wakaka.. jangan ko tak tau. tulah keje dia mengemas. besar nanti jadilah anak soleh.

paklong, baru satu ni paklong. kalau dah sepuluh? haha..

azani, haha.. ko je lah bagi jawapan.

kakpah said...

erna, kalau ke klo tu, mehlah singgah bangi.

ita, haha ko dah jawab dah soalan azani kat atas tu.
wakaka.. memang tepat nenek ita tu sebagai benteng.

ashley said...

ala bucuk bucuk cangatttt..

Kunang-Kunang said...

Salam Kak Pah (layak ker saya panggil kak Pah, orang panggil saya kak ani)

Sama satu clublah kita. Saya dah ada 3 orang cucu.

Memang tengok mata cucu, hati susah jadi senang.

iina said...

Kak.. mesti syg cucu lobih nie kan hehehhe.. syg anak lain.. syg cucu lain kan kak.. yolah den konolah tggu ado cucu sok..

kakpah said...

ashley, nasib baik bantal bucuk tak de. kok tak lagi bucuk..

kunang-kunang, tk kerana datang menjenguk kakpah. dah 3? satu kelablah kita cuma kakpah kurang member je.

ina, mestilah....
ha, sok sok kau rasolah yo..

Ejamaria said...

ala comel nye... sepesen jer mcm luqman... kanak2 mmg kupu2 dari syurga kan kak, sbb tu bucuk pun kite cium... hehehe... ni rasa cam nak tambah anak lagi nih tp tak larat masa pregnant teruk... huhuhu... tunggu luqman besar sket lah...

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

betul tue kakpah..mama kina pun ckp mcm tue. kalau dah ada cucu..lebih syg cucu dari anak sendiri.

kakngah said...

boto kakpah..
ayh ayo tu.. dulu kemain gaghang mo ank2. ank2 pn takut. tp ngn cucu.. siap buleh yo main kudo2...

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

comel la dia...rambut cantik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...