Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Wednesday, May 5, 2010

How Sincere Are We

Salam.


Dulu semasa zaman muda, aku selalu juga baca majalah MAD. Aku rasa GILA-GILA dapat idea dari majalah humor ini. Antara isi yang aku masih ingat hingga ke hari ini ialah bayang-bayang yang berkata-kata. Badan berkata begini dan bayang-bayang pula mengatakan apa yang sebenarnya yang tidak terluah oleh si badan.

Walaupun yang disampaikan dalam MAD itu dalam bentuk humor realitinya memang ramai di antara kita tidak meluahkan perasaan kita yang sebenar. Banyak sebabnya. Antaranya untuk menjaga perasaan orang yang kita lawan bercakap, membodek, memang suka berbohong dan sebagainyalah.




Badan:
Akakkkkk!!! apo kobar kak. Lamo tak jumpo.
Eeeee dak Jah.. Osah lamo e tak jumpo kau. Mudo yo nampak kau ni.
Bayang-bayang:
Apo tuo bona kau nampak e Jah. Congkung plak tu



Badan:
Maaplah rumah bersepah. Tak sempat nak kemas.
Takper.. takper.. biasalah tu.
Bayang-bayang:
Umangai.. rumah macam tongkang pocah. Kucing baru lopeh beranak apo ni.



Badan:
Sorilah ek. Air teh bujang je. Minum lah.
Ala.. susah-susah je. Aku pun kejap je ni.
Bayang-bayang:
Ni teh ko, kupi ni. Raso somacam yo. Takkan takdo biskut pun beb..



Badan:
Kak, ekau masuk program ni gerenti kau dapek duit hari-hari kak. Boleh jadi jutawan.
Kau bia botul Kiah. Jutawan indon koh..
Bayang-bayang:
Peeegi ra.... ekau pun pakai kancil yo Kiah oi. Sok kau dah pakai Merc kau datang jumpo aku balik.




Badan:
Aduiyai.. Kaki aku ni sakit dah sebulan tak baik-baik. Bilo mijak, raso macam mencucuk-cucuk.
Ekau dah pogi klinik lum kakpah. Pogilah cek doktor.
Bayang-bayang:
Ekau memang dah tuo dah kakpah. Badan dah lamo pakai. Skru banyak yang longgar. Ovehaul pun tak gerenti baik punyer.



Cuba-cubalah kita tanya diri sendiri, How sincere am I...



Salam sekali lagi,
kakpah

20 comments:

ejaMaria said...

Badan : eh... eh... sihat nko skrg, senang hati yek, gaji beso, umah beso, pangkat pun beso...
Bayang : badan pun beso!

kucingorengemok said...

dalam sesetengah kes, takpe kot, untuk menjaga kedamaian dan ketenteraman hati semua pihak :)

KAKTINY said...

badan : laah... dh mei rupanya kan..
bayang2 : KORANG TAK PAHAM KE, MEI NI HARI IBU.. TAK RETI2 NAK "BERINGAT-INGAT" APA YANG PATUT!!...

hahahaha..

betul kak.. pasai tu nanti kat akhirat, mulut kita ni terkunci rapat kan.. sebab MULUT NI MMG ASYIK NK KONA BARING JER.... kehkehkeh...

p/s: kalau ikut 'bahasa' bayang2 nih... alamatnya wartawan jenayah tak cukup rehat nak lapor berita.. iye tak kak?.. hihihihi...

julietchun said...

lutut ada rasa sakit tak kakpah? kena cek berat badan ni :P

DrSinga said...

bayang badak itu cantik...

DrSinga said...

bayang badak itu cantik...

ita cutevirus said...

rasernyer utk menjaga hati, memang kite kene ikut bahasa badan... tp kan kak kekadang tu kite kene gak gune bahasa bayang.. sebab, kalo kite asek nak kaber line jerk pon da kire menipu la pulak kan...


p/s: kak, akak dapat award.. meh ar amek...

CikguIna said...

salam, kak pah.
blogwalking di blog akak dan terus jd follower kerana isinya yang bernas itu...
2 orang rakan saya...iaitu tuan tanah xiinam(super senior SERATA saya) dan azie_ramli turut mempunyai link blog akak di site mereka..
saya pernah lalu-lalang di depan tadika aulad BBB tatkala menghantar adik ke rumah sewanya suatu ketika dahulu...

salam perkenalan, kak Pah

Zaitun said...

Badan: kaki sakit,lutut lagi sakit.

Bayang: Tak ada pula sapa2 yang dengar atau buat2 tak dengar.

kakpah said...

ejamaria, haha badan bosa tak po
bayang2 cakap: camano tak bosa, makan yo kojo.

kog, bohong sunat kata orang ek..

tiny, sapa2 yang makan cili api tu cepat2 le terasa pedas hehe.. hari ibu dah tak berapa hari je lagi ni..
tapi kan tiny, ada masa2 kena kona baring gak..

juliet, lutut maintain lagi ar..ngehngeh.

kakpah said...

dr singa, memang kelabu asap.

ita, kedua2 boleh guna. Ikut masa dan keadaan la kot.
Ada award? Nanti kakpah gi amek. tk.

cikguIna, salam kenal. Terima kasih le sebab sudi datang ke teratak kakpah yang tak sepertinya ini. Dulu ada lalu lalang depan aulad ek.. tapi masa tu kakpah pun belum join jadi makcik blogger ni.

Zaitun, Orang buat2 tak dengar je kalau komplen pasal sakit kaki dan lutut. Nak buat camno ek..

kak Erna said...

kak pah..macam tu la manusia kan..kebenaranya..depan lain..belakang lain..

xiiinam said...

Kakpah:
Badan: Cakkkkk!!!


Bayang: Apa khabar kakPah?

iina said...

Badan
Kak pah nie nampak cerga cam orang mudo yo kan

Bayang2
Uihh apa ekk petuo dio.. awet mudo yo kan.. takpo puji bebyk sok2 nnti nak mintak mee kari anytime yo dio buek hehehe

Main bayang2 mmg best apa kak ;)

Kunang-Kunang said...

Salam Kak Pah,

Seronok baca cerita badan dan bayang kak pah ni.

Kadang-kadang terpaksalah berbuat demikian demi menjaga hati dan tak dikatakan mulut laser.

kayteeze said...

Hahaha.....

Memang kekadang terfikir yang bayang-bayang tu.. tapi mungkin juga bisikan yang bertanduk tu kan.. hehe..

Tak pe laa.. kita selalu cuba ingat yang baik-baik je. Cuma yang selalu berkata dalam hati tu kekadang susah nak kawal.

kakngah said...

sy pn selalu cam bdn ngn byg2 kak..
mulut kata lain.. tp di hati lain

dia : nah.. bateri baru. xyah beli tpon.
saya : thanks.. jimat dh kan..
(bdn : nak gak tipon baru. hrtu kn dh janji nk beli tipon baru)

sy sependpt ngn kunang2. perlu buat camtu demi menjaga hati si dia.

Ku Tak Sempurna said...

ada masanya takleh jujur sgt kak pah... kang tak pasal2 kena tenyeh mulut tu dgn cili api :D

kakpah said...

erna, hehe sesekali kena cover2 gak

cklah, waha.. main cak cak plak ek.. baik2 je la cklah..

iina, kau memang na. nengok bayang2 ko yo dah tau dah apo kau nak cakap..haha

kakpah said...

kunang-kunang, mulut laser pun orang tak suka ek..

tie, ada masa memang elok dipendam apa yang tak sepatutnya terkeluar.

kts, betullah ko cakap tu. Kalkau kena tenyeh dengan sambal belacan takper gak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...