Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Monday, May 3, 2010

Salix tetrasperma Roxb.




Semasa balik kampung tempoh hari, aku dapati pokok bunga puding di tepi rumah sudah ditumbuhi dedalu. Aku teringatkan peribahasa ini:

Seperti dedalu api hinggap ke pohon kayu. Hinggap ke batang, batangnya mati. Hinggap ke ranting, rantingnya patah.


Untuk maknanya, sila tanya pakcik gugel. Hati-hatilah memilih kawan kerana kawan yang seperti dedalu ini ramai di sekeliling kita.


kakpah

14 comments:

Kak Nora said...

Hajah,
Ada juga jenis yang suka melilit "climbers', pokok asal mati dibuatnya. Ada yang menumpang!Orang lama kita pandai berkias, bukan mulut laser!

ita cutevirus said...

kak,
ita kalo baca peribahasa tu tak brape paham... tp, bile baca nasihat akak tu ita dapat paham sket² la peribahasa tu....


p/s: dulu kan, kat halaman rumah ita byk sgt pokok puding... skang ni, nak jumpe payah betul...

kucingorengemok said...

sedap bunyi peribahasa ni... kan best kalau kita skrg 'kaya bahasa' macam orang zaman dulu

ejaMaria said...

manis nye bahasa... i like....

Tijah said...

ahah!! lagi satu kono elak bungo tek ayam kak. tang jauh nampak cantik tang dokek bau busuk.

Ummi Humaira said...

salam kak pah ..

siapakah ummi humaira pada kak pah ???? he he he harap2 bkn dedalu ek.

kayteeze said...

Tie pun ada tanam pokok puding di kampung... tapi sekarang tak berapa segar sebab kemarau.

Dedalu macam gitu, ekk ? Baru kenal, hehe...

kakpah said...

kaknora,bahasa orang lama sangat indah. Memang mereka banyak berkias..

ita, orang jenis dedalu ni dia sanggup menyusahkan, mengpapakedanakan orang asalkan mereka senang.

kog, orang sekarang ni banyak guna bahasa main sedap mulut.

ejamaria, indah kan?

tijah, bungo taik ayam cantik, busuk dan tak tahan lamo... Kojap yo dah mati.

ummi, kakpah beranggapan yang ummi bukan jenis dedalu hehe..

tie, puding ni kalau tanam rapat2 dan banyak, cantik..

julietchun said...

puding ni ada jenis yang emas dan perak kan?

Ku Tak Sempurna said...

chop... dedalu ngan dedap berbeza kan?? kompius jap.. :D

Zaitun said...

Bahasa kias ada orang memang tak faham ada juga buat2 tak faham. Betul kata pah berhati2....

DAMAI IMPIAN D'BANGI said...

Ala..dedalu tu nak tumpang interframe masuk bergambar sbb dia tau mesti muka dia kuar kat blog k.pah.

Itupun sampai kena bahasa dan diperibahasakan oleh k.pah. Shiannnnn dia you..ngeh..ngeh..

a kl citizen said...

barulah kenal pokok dedalu ni kak pah...

kakpah said...

juliet, aku punye jenis tembaga.. hiiii..

kts, maap. aku pun dah konpius ni..

zaitun, bagi orang yang tak paham tu, kena cakap laser sikit kot..

yati, aku tau kau memang seorang yang pemaham orangnya kehkeh..

cikgu, kakpah ni kalau husband tak cakap tak kenal gak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...