Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Wednesday, June 16, 2010

Bedtime Stories? No Need.

Salam.


Go get the umbrella

Nak buat apa

Just go get it

Ye la.. ambek nak buat apa

uh..ah..er.. he had difficulties in finding the words
uhh..err.. it is raining..


Dalam bilik ni mana ada hujan

And he dozed off again.


My other half had the habit of talking while sleeping and the words that blurted out were always in english. I would tease him by asking him questions by questions until his brain could not digest the questions anymore. He would either collapsed into his dream once again or just ignored me, feeling angrier. It's been years now since he last had this 'dream talks' and I havent the faintest idea what had cured him.

It is a joke that I shared with the rest of my family and he would tease me back.

you were snoring

mana ada

you were sleeping. How would you know that you're not snoring

Kita tau la

But how could I know?

There was a time when I slept in a hospital ward, accompanying my son who was suffering from a dengue fiver. When my son woke me up before dawn because he wanted to use the bathroom, he said;

mak berdengkur berlawan-lawan dengan makcik sebelah

And definitely my answer was

Ye ke. Takde lah.

And I blamed the chair I slept on.





When I was small, my friends and I would catch mentadak, hold it in our hands and said:

mentadak mentadu, macamana diah tidur

Certainly the mentadak would bend, twist, curl, droop its legs much to the pressure we put on to its body. We would then laughed our heads off.

hahaha.. diah tido macam ni,

And we imitated the mentadak. I havent seen a mentadak for a very long time.




I like to watch my children while they were sleeping. There were peace and tranquility on their faces. Even now when they are all grown ups, I would creep into their rooms sometimes (if they were not locked) just to look at their faces. It gives me back the moment that I had while I was still craddling them in my arms years ago.



Sleeping makes us forget about everything.
But there was that one time
when I wept uncontrollably

It was the time
when I saw my mom slept breathlessly

knowing that
she would never wake up again.



kakpah

32 comments:

julietchun said...

kecik2 dulu pun selalu tangkap mentadak pastu paksa dia tunjuk cara kawan tido,:P

ada lagi ke mentadak? kot ada pun dalam zoo ye.

DrSinga said...

hahaha... cakap omputeh tuuu...
lain kali... kalau sempat...
rekod kan...

secangkir madu merah said...

lama sungguh tak nampak mentadak? agaknya dah pupus kot...dulu2 abah saya pon selalu amik mentadak letak kat tangan dan cakap..mentadak mentadu macamana nor tidor? dan saya pon gelak sakan bila tengok aksi mentadak yg seolah2 mengejek cara saya tidor...hehehehe..itu kenangan dulu..dan kenangan kakpah memang sayu apabila melihat wajah2 kesayangan sedang tidor apatah lagi menatap wajah insan yg paling disayangi lelap dan tak bangun2 lagi....emosi lak saya tiba2..

kakcikseroja said...

Anak ketiga kakcik pun suka bercakap dalam tidur.. tapi, setakat ini dia cuma 'menggumam' dalam BM je.. :)

Lama juga tak tengok mentadak...

mamarempit said...

mentadak skang size nye dh kemetot la kak pah...salu gak msuk umah den....

pB said...

Salam kak Pah

DAMAI IMPIAN D'BANGI said...

ha..a..samalah kita. "sleeping partner" kita selalu mengigau mcm org nak gi jihad. Tak pasal2 dia bertakbir Allahuakbar sebijik mcm kapten cerita perang dan mengomel ntah ape2.

Memula dulu saspen gak, lelama dah lali malah kita suka dengar bunyi selanjutnya dan membayangkan filem ape gaknya dia tgh berlakun.

Tak yah kejutkan dan tak yah tanya soalan sebab dah tau jawapannya.. mana ada saya mengigau. Dia juga buat tuduhan yg sama kata kita berdengkur! Sbg bukti dia lg kuat berdengkur + kuat mengigau, anak2 siap rakam aksi dia. Kesian gak..

Langsung dia takut sampai nak jumpa doktor. Mujur masa dia mengigau tu tak cakap Jerman (Jawa) masalah plak kita nak faham.

Nizam.Ariff said...

Mentadak tu bukan ke sejenis kung fu Cina... tajuk kung fu tu Praying Mantis... errr.. atau Preying Mantis?

kakngah said...

adief tido lesek!
selalu omak eh kono..

tasekM said...

aku pun suka tgk muka org tidir tp kalau darren yg tidur aku kacau. hahaha...



.

Ku Tak Sempurna said...

kalau ada org kata sy tido berdengkur pun saya tak percaya...

hihihi.. klu betul berdengkur, kenapa kita sendiri tak pernah dgr... kaaan..

hihihi


psstt.. atok tak pernah ngigau sebut nama pompuan lain ke kapah??

oopppssss.. ;D

Yunus Badawi said...

Mimpi cakap omputih. Saya masih mimpi dlm BM. Kadang2 mimpi cakap Jawa hehehe

Kak Nora said...

Saya pun suka tengok muka orang tidur, esp budak-budak di rumah, I hope dia orang tak tengok muka saya pula.Kadang-kadang dalam kereta, while travelling, ada yang tidur ternganga mulut. Harap-harap saya tidak begitu.

kakpah said...

juliet, haritu masa pegi zoo tak de pulak jumpa mentadak. membadak ada la...oops..badak.

dr singa, masa standby dengan rekoder dia tak ngigau plak.

kakpah said...

smm, mungkin kat kampung ada lagi mentadak ni. kat bandar ni susah nakcari sebab dia takut tengok rumah batu yang berselirat..

kakcik, mungkin sebelum tidur tu banyak sangat benda yang dipikir.

mamarempit, oo iyo ko. lenkali ko snap gamba e kay?

kakpah said...

pb, salam. lama menyepi.

yati, haha.. lagi tokojut beruk tengah2 malam tepekik camtu. Mau napsu tido kau hilang sampai pagi hehe..

nizam, praying mantis. ada citer kungfu ek. manala akak tau..

kakngah, ekau kono kungfu? hehe..

kakpah said...

TM, aku dah tau dah. Kau mesti ada hasad dengki punya...

kts, haah.. saja je dorang tu nuduh yang bukan2. Sebut nama pompuan? er..er.. ada ke tak de ek..

yb, Dulu aku mimpi nampak kelam je. tapi sejak dah buat lasik, mimpi aku terang benderang hiiii...

kaknora, hehe.. dorang ni kalau tengok kita tidur mesti dorang ketawa. anak saya penah cakap saya tido muka berkerut macam mikir masalah besau.

Ms.Lilies said...

Huh...bleh korek rahsia cenggitu haha

*miszleen* said...

macik, comey ke time kirin tdo? ehehe.

ckLah said...

ckLah pernah mimpi bercakap bahasa Jepun. Tapi, bila terjaga, sepatah haram bahasa Jepun ckLah tak tau....he..he..

Catwoman said...

Salam Kak Pah......

Tenang m`lihat org d`sayangi tido. Tapi sedih bila org yg d`sayangi tido dan tak bangun2 lagi......

:(

iina said...

lawak lah atok hehehehe.. berdengkur tuh mesti penat sgt kan kak hehehehe ;)

Zaitun said...

Salam kakpah

Dulu suka tengok muka anak2 sedang tidur selepas dimarahi,sedih dan menyesal dan lepas tu berjanji tak nak marah2 lagi.

kakpah said...

lilies, cuba gak nak korek rahsia tapi kena marah balik haha..

cklah, mimpi cakap basa jepun rasanya lebih okay daripada mimpi cakap basa tamil hehe..

leen, nanti nak tangkap gambo kirin tengah tido. acik bagi kat ko ek..

catwoman, macam tu lah. tido tu pun macam mati sekejap...

kakpah said...

iina, eh.. mana ada aku berdengkur. kik..kik..

zaitun, mak mana yang tak pernah marah anak.

KAKTINY said...

ayah tiny pon suka taknak mengaku yg dia berdengkur bergegar satu rumah..

sampai satu hari tiny telah berjaya merakamkannya dgn pita perakam.. baru dia tergelak sendiri..

skrg nih, laki tiny plak.. mengigau.. cakap masa tido...
tiny pon rajin gak layan igau dia.. buleh buat dialog.. kahkahkah..

Im - mamababahworld said...

Cik Pah!

Really, i thought only me and my sibling played such mentadak mentadu macam mana dia tdo..haha..

anyway, i will be missing my kid sleeping face soon..

the time flies so fast..;)

kakpah said...

tiny, biasa la kan. Mana nak mengaku perangai buruk ni..
hehe.. bdengkur perangai buruk ke..

Im, tido bangun tido bangun... tau-tau anak dah besar. Ni dah setengah tahun dah berlalu kan..

kak Erna said...

kak pah..orang dah lena..mana tau dia berdengkor ke tidak..HB saya pun camtu..anak punya la nak buktikan..dirakamkanya..ha..kantoi...

kakpah said...

erna, so far takde plak sape2 yang rakamkan kakpah tido haha.. So, no bokti lah..

a kl citizen said...

sedih part yang last tu

Azita Zain said...

mentadak mentadu...camana kakpah mengajo???

...mentadak pun angkat tangan depan dia dan pegang tangan dia yg lg satu tu. lps tu dia angkat tinggi2....

ooooo...cam gitu kakpah ngajooo....!!

dolu2 saya pun suka nanya mentadak cam gitu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...