Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Tuesday, June 15, 2010

When The Phone Rings



Salam.

Recently I received a call from someone who I had forgotten ever existed. I had difficulties in searching for the long-lost data which seemed to hide somewhere in my brain. She made a brief introduction of herself, expecting me to jump up with joy upon hearing her voice.

Can I come over kak, in 5 minutes time.

Wow, that's fast. I'm in the middle of something. Later, maybe?

Ala, please kak. Ten minutes only.

She was pestering, not even a word I said could stop her from marching to my house. I just shrugged my shoulders off, put the receiver down and continued with what I was doing. I was preparing lunch.

True as said, she was infront of my gate in no time at all. When she entered my house, together with another lady who I learned later was her daughter, I tried to recall the face. The voice was somewhat familiar and when she mentioned a name, it triggered my memory of someone who had been my staff long ago. She was her sister.

We sat down. She talked and I listened. Infact, from the moment she mentioned her intention of coming over I could smell what she wished for. And I was right. There, infront of me, she was mellancholicly narrating her unfortunate life. It made me feel uneasy. The ten minutes she promised had become twenty.

Upon seeing me sitting restlessly, she finally said it out.

I need money kak. My house rent is overdue. I dont know where else to go.

Bingo!!!







I am not trying to make fun of somebody's imperfects life. It's just that... it must has taken her a gigantic courage to beg for something from someone she only met once in her life.
As for me, I took it as HIS way of testing me.

kakpah

30 comments:

kakcikseroja said...

Kata orang, rezeki yang kita terima sebahagiannya adalah milik orang lain... Wallahuaklam...

Yunus Badawi said...

Tolonglah dgn ikhlas semampunya. Jika kita menolong memenuhi hajat seseorg di dunia, Allah akan memenuhi hajat kita yg lebih besar di Akhirat kelak.

DAMAI IMPIAN D'BANGI said...

Gitulah k.pah..hidup berurusan dgn manusia. Ada ada saja. Allah klu nak kasi pahala macam2 cara..

ckLah said...
This comment has been removed by the author.
ckLah said...

Mudahkan urusan saudaramu, Allah pasti memudahkan urusanmu...

kucingorengemok said...

dapat pahala mudah tu kak :)

KAKTINY said...

Allah menguji pelbagai cara.. mungkin ada sesuatu di sebalik itu...

"semakin tinggi iman seseorang hamba-Nya, semakin berat ujian yang akan diberi oleh-Nya"..

Kak Nora said...

Hajah,
Sebelum baca habis saya tak buat tekaan, ni mesti nak promote barang 'direct selling'. Bukankah sekarang ini kalau ada kawan-kawan datang, 'sambil menyelam minum air'. Tentu tetamu ini dengar hajah seorang yang murah hati, suka membantu, itu sebab beliau terus tuju pada hajah walaupun tak berapa kenal.

DrSinga said...

cantik bunga tu...
apa nama na...

Ena said...

huhu..

tak pe la.. kalau rajin membantu.. rezeki akan lebih dilipatgandakan! tapi tu la.. dah lama tak jumpa datang2 sbb nak minta utk dibantu..

pasrah jer la kakpah...ehehhe

tasekM said...

aku pernah juga alami situasi hampir serupa. aku niat gini saja kak. aku tolong kamu. moga allah tolong aku.



.

kak Erna said...

kak pah..asalnya saya juga macam kak nora...ingat nak jual barang..
agaknya dia tiada tempat nak tuju dan tiada sedara mara yang lain..

Ku Tak Sempurna said...

dah terdesak sgt dia tu kakpah.. tu yg terpaksa tebalkan muka... ada plak dia no tepon kakpah.. hurrmmmmm

julietchun said...

niat sedekah sajalah

kakpah said...

kakcik,Yang Allah bagi bukan semuanya untuk kita.

Yb, cuba juga mana yang mampu

kakpah said...

yati, macam-macam yang aku pikir...

cklah, sentiasa berdoa semuga Allah senangkan urusan didunia dan juga di akhirat.

kog, tu kira doa tu. ameen..

tiny, memang banyak ujian yang kami terima kebelakangan ni.

kakpah said...

kaknora, entah kenapa memang dari awal lagi dah menyangka demikian. selalunya kalau kawan tel memanglah nak jual barang.

drsinga, erk.. entah. kita pun tak tau.

ena, mungkin dia didatangkan dalam masa kakpah mengalami situasi begini. Hanya Dia yang tahu.

kakpah said...

TM, Hanya DIA yang tahu, kan?

Erna, begitulah katanya. Saudara ada tapi tak dapat membantu.

KTS, senang je nak dapat no tel kakpah ni. Dia pergi ke taska/tadika dan mintak drpd staff.

juliet, begitulah nampaknya

iina said...

InsyAllah kak.. nanti ada rezeki lain pulak utk akak kan.. ;)

Catwoman said...

Salam Kak Pah....

Semoga rezeki Kak Pah b`tambah2 nanti, Insya allah.

:)

kak ina kl said...

salam kak pah..sabar yer..insyallah nanti adalah lagi rezeki kak pah di kemudian hari.

kakpah said...

iina, doa tu. tq

catwoman, ameen

kakina , insyaAllah

ashley said...

Oleh sebab alasan alasan di atas..maka...
KAKPAH, pinjam doploh hinggit..
BOLEH? hhehehehe

kakpah said...

ashley, boleh.. no hal. time gaji sok aku tolak ek.
hiiii.....

pak long said...

salam...
nak paham baca yg ni...nanti mintak abg google tolong translate

kakpah said...

paklong, salam. haha.. banyak keje abng gugel tu.

Tie said...

Err... nak lari dari topik.
.
.
.
Tertarik pada bunga tu... :)

kakpah said...

tie, kakpah pun tak tau apa namanya.

Mak Su said...

cantik gambar bunga tu :)

kakpah said...

maksu, maksu pun cantik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...