Lepas satu, satu aku ambil. Aku selak. Aku belek. Aku selak lagi. Aku belek lagi. Siti yang asek lalu lalang depan aku agaknya terperasan melihat aku begitu tekun menyelak dan membelek.
Nak buat menu puasa ke buk.
Aku mendongak dan tersengeh tanda mengiyakan.
Bulan Ramadhan kian menghampir. Bau-bau bulan puasa sudah kita hidu. Dan seperti ramadhan sebelum sebelum ini aku akan pastikan menu untuk satu bulan sudah siap aku buat sebelum mula berpuasa. Nanti senang tak payah terpikir-pikir nak masak apa untuk berbuka, nak buat kuih apa, nak sahur apa.
Contoh menu aku:
1 Ramadhan :
Berbuka :Nasi ayam hainan
Kuih : Badak berendam
Air : Soya cincau
sahur : nasi putih, telur asin, ayam goreng berlada, ulam.
Aku akan buat menu sampai 15 Ramadhan. Kemudian aku akan pusing semula menu satu sampai limabelas untuk setengah bulan kedua. Senang kan? Ada yang nak ikut?
Tapi dah puas dah aku menyelak buku resepi ni, belum banyak yang aku pekenan. Masak ni pun sebenarnya satu seni kan? Jangan terlalu terikat dengan sukatan. Yang kita campak-campak tu jugak yang sedap.
Nanti nak pegi meround rumah kawan-kawan yang pandai masak pulak.
kakpah
Berbuka :Nasi ayam hainan
Kuih : Badak berendam
Air : Soya cincau
sahur : nasi putih, telur asin, ayam goreng berlada, ulam.
Aku akan buat menu sampai 15 Ramadhan. Kemudian aku akan pusing semula menu satu sampai limabelas untuk setengah bulan kedua. Senang kan? Ada yang nak ikut?
Tapi dah puas dah aku menyelak buku resepi ni, belum banyak yang aku pekenan. Masak ni pun sebenarnya satu seni kan? Jangan terlalu terikat dengan sukatan. Yang kita campak-campak tu jugak yang sedap.
Nanti nak pegi meround rumah kawan-kawan yang pandai masak pulak.
kakpah
16 comments:
Okay, kakpah tepek menu 15 hari tu..
Kalau terdaya, saya ikut laaa..
hehehe..
kalau tak, gubah menu lain mengikut selera sendiri!
ok kak.. klau masak sodap2 tuh ingat2lah kek den ;)
Kak Pah...nak share menu boleh..
salam...nak tengok jugak menu tu kak...kak pah tulis je tajuk...resipi detail cari sendiri la...! selamat menyambut puasa kak...
kak pah..apo sal..betis gebu faris je tu..mana muka macho dia..letaklah kak pah..sebelah kaki..sebelah muka..
kak pah pah jangan lupa share menu ye..tapi saya hari sabtu dan ahad je la..kalau la..bulan puasa dibenarkan balik pukul 4...bahagianya..boleh masak2..
Ooo... bagus juga idea kakpah tu. Mana menunya ? Nanti Tie nak copy paste nak tepek kat peti sejuk ni, hehe...
Kak Pah... Sy taim bulan pose ni baik masa berbuka ataupun sahur, selalu beli pajeri nenas je... Kuih2 ni sy kurang sikit, pastu air lak mesti neskepi panas... hehe... simpel je kann...
Kdg2 tu beli jugak ayam golek... Lepas tu konpem tergolek punya laa.. hahaha...
harini ofs kosong.. duk surf resepi jek kojenyer.. ops!
plan ramadhn tahun ni, blk rmh dulu.. sesiap msk baru amik bebudak.. xder la terkocoh2 nk berkuntau kat dapo. kang.. jam tu la nk buka, jam tu la baru nk menghidang..
ashley, ayoyo ama.. aci tongah poning lalat lagi ni nak cari menu yang sesuai dengan tokak semua orang.
iina, bulan poso tokak moragam.
anie, kakpah share menu ko je lag haha..
sonata, hehe nantilah bila dah siap
erna, sajo nak tunjuk botih yo.
kakpah ni kalau bulan poso anak2 mesti nak makan air tangan mak dorang. konolah masak sodap2..
tie, erk... tu tie kena carik dan tampal sendiri hikhik..
azz, ek ele.. takkan sebulan ko makan pajeri yo.
kahkah.. kalau ko tak makan ayam golek pun ko pasti togolek punyo.
kakngah, wakakaka... dah tau bona lah tu. samo lah dongan omak budak kek neseri ni. memang kompem bulan poso amek anak dah dokek nak magrib.
Salam Kak Pah...
Itu yg d`namakan p`siapan rapi !!!
Rajin sungguh Kak Pah buat p`siapan ni.....kagum sy dgn Kak Pah.
Dah la pandai masak.....rajin pulak. Ni yg sy sayang nihhhh.....
:)
Hilang kata-kata tertengok betis gebu tu...
Kak....bln pose jgn tepek gmbo makanan yg lazat2 itu....nnt abih keyboard den basah yo terlio bona lak nnt ;)
catwoman, ekau jangan muji melambung na. nanti akak jatuh terkemek haha
cklah, biar hilang kata-kata jangan hilang idea
lilies, bulan pose kak ke ko dalam pantang.. haha.. makan je.
Post a Comment