Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Thursday, August 19, 2010

KLASIK

Guk ugai
pang alang
ambil air
asah parang
buat apa parang
ambil buluh
buat apa buluh
kait bulan


Kedengaran abah aku menyanyikan puisi lama turun temurun ini semasa dia bermain-main dengan faris. Abah duduk di kerusi dan faris didudukkan di hujung kaki abah yang dilunjurkan. Abah mengangkat kedua kakinya seolah jongkang jongket. Abah mengulang-ulang puisi tersebut dan faris tersenyum lebar keseronokan.

Banyak puisi 'kampung' yang klasik dan tidak dibukukan. Mungkin anda juga ada puisi klasik yang hanya anda saja yang mengetahuinya?





Ini projek hari raya kirin dan imah. CHOC CHIPS COOKIES. Nampaknya banyak juga mereka dapat oder. Ada sesiapa yang berminat? RM27.00 untuk 50 biji. Kalau minat bolehlah oder. Aku tolong ambil oder je. Membuatnya aku tak masuk campur. Hari raya ni pun malas nak buat biskut. Beli pun malas.


Salam

kakpah

19 comments:

kak Erna said...

kak pah..kalau dah dua2 malas..camane tu..masak nasi je la ye kak pah..
saya pun dah cadang nak masak ketupat banyak2..

ain said...

salam kak pah..nampak sooo crunchy cookies tu!!!

psst..sy pun mcm akak gak, nak buat kuih sejak azali lg malas campur tak reti, nak beli pun mcm malas gak.hehe

iina said...

Nak order.. tkut krg sampai sini tinggal serbuk jek kak sebab hancur huhuhu.. thn dopan yolah den dtg umah akak makan kuih rayo kek umah tuh..

Puisi lamo tuh kan kak.. elok bonarlah dibukukan.. tidak syg kan kak tak tau dek generasi mudo.. den pun tak ponah donga puisi tuh.. kalau bukukan mesti best kan kak.. den boleh jd tukg beli buku hehehe ;) (bkn takat tukg boli chip choc yo)

ejaMaria said...

dulu masa adik2 kecik ade gak dengar mak nyanyi puisi2 mcm tu... tp tak lekat la kat kepala kite... tak ingat pun... huhuhuh

aNIe said...

Kak pah...anie pun order je...tu pun order sikit je...nanti order bebanyak...sampai lemau bebudak tak makan...memula aje diorang teruja nak makan pastu terbiar je dlm botol tu..

kakngah said...

nenek saya.. tiap kali mandikan cucu2 @ cicit beliau yg masih dalam pantang.... akan nyanyi gurindam ini..

o bangau mintak leher
o badak mintak daging
o gajah mintak kuat

ada iramanya...
dari saya kecik saya dgr... sampai la skrg.. insyaallah.. kalau nenek saya ada umur.. next cicit akn didendangkan dgn irama yg sama...

Yunus Badawi said...

Tak jadilah nak pergi rumah kakpah raya ni sbb takde kuih raya huhuhu

kakpah said...

erna, first hariraya memang ramai adik beradik, anak buah terjah...
makan ketupat dah memang mesti. ingat nak buat laksa. haha.. sapa nak datang , mai le..

ain, jom pakat tak payah buat kueh raya tahun ni.

iina, memang gerenti jadi serbuk. Ooo.. next year ko dah balik ek. nanti kakpah tinggalkan choic chips ni tuk raya tahun depan...
puisi tu.. nak kono kumpul banyak2 hehe..

kakpah said...

anie, tu lah pasal. tak bermakan pun.

kakngah, kalau kito korek2.. banyak lagi kan? kakpah dah banyak lupo dah.

yb, ala.. ko tu memang banyak alasan.

en_me said...

malass kanns.. ihihi

yantz-yeem said...

wah lagu asli kalssik nie...

salam ziarah..
jom jenguk blog saya...Entry ini adalah untuk Giveaway 3-hari anjuran My Super Kids sempena minggu ke-2 Ramadhan. Sila tinggalkan komen anda untuk membantu saya memenangi minuman cegah dehidrasi Performance Drink bagi membantu saya kekal cergas berpuasa!

Catwoman said...

Morning Kak Pah....

Haipppppp, jgn malas....babab montot nihhhh !!!

Itu puisi lama ye, Kak Pah?? Simple je kan.....

:)

Ena said...

salam kakpah..

ena pun tak buat apa2 lagi utk raya nie.. cuma baju anak2 je dah settlekan.. yg lain belum lagi.. alahai..

Zaidah said...

klu kak pah malas nak buat biskut n malas jugak bli...nie kak pah nak masak satay kot...atau tumbang lembu...hehehe

kakpah said...

en-me, ye..cukup la malas.

yantz, memang asli hehe. ok.. nanti kpah terjah

catwoman, asli dan klasik, maca, cookies tu haha..

ena, puasa panjang lagi. masih banyak masa nak beshoping

zaidah. lembu tak tumbang. ntah2 kakpah yang tumbang dulu kepenatan.

Zaitun said...

Salam kakpah...Biskut ni sebenarnya nak menambahkan seri raya aje,kalau tetamu datang mesti kita masak menu lain kannn...

secangkir madu merah said...

sedapnya choc chip itu...hehehhee...kakpah kita pon jual cookies ni gak taon ni....lumayan...tak keje pon dpt bonus...hehehehhe...aku usahawan bermusim...

kakpah said...

zaitun, betul tu. yang 'menu lain' tu yang istimewa kan?
Ko baka lomang ko..

smm,yang 'bermusim' tu untungnya sampai musim yang lagi satu? hehe..

a kl citizen said...

nanti menantu belikan...
tak yah susah pikir2...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...