Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Sunday, October 17, 2010

Tumbangnya sebatang pokok

Inhale!!!
aku sedut napas dalam-dalam.
Mereka sedut napas dalam-dalam.

Exhale!!!
aku hembus napas lama-lama.
Mereka hembus napas lama-lama.

Aku ulang dua tiga kali.
Mereka ulang dua tiga kali.

Kemudian
Aku gerak-gerak tangan
Mereka gerak-gerak tangan
Aku geleng-geleng kepala
Mereka geleng-geleng kepala
Aku lompat sana sini
Mereka lompat sana sini
Aku lari setempat perlahan
Mereka lari setempat perlahan
Aku lari setempat laju-laju
Mereka lari setempat laju-laju sambil mengekek-ngekek


Now, stand still.. Imagine you are a tree

tree?

Yes, a biigggggg tree
Aku depang tangan.
Mereka depang tangan.

Ummu, kat pokok ni ada monyet tak?

Takde. Monyet dah masuk zoo.

Masuk zoo?
Dia pergi sendiri ke..

Ada orang tangkap ke..

Siapa yang tangkap..
Haritu kita pegi zoo kita nampak monyet kan?


Concentrate... stop talking....
(er.... elakkan membuat statement yang boleh memerangkap korang menjawab soalan yang betubi-tubi)

Okay... imagine you are a tree. A biiiiggggggg tree.
Aku depang tangan macam kepak kapalterbang.
Mereka depang tangan macam kepak kapalterbang.

There is a wind blowing...very gently...very softly..
Aku liuk-lentokkan badan mengikut arah angin.
Mereka ikut.

Then the wind blows stronger
Pokok bergoyang lebih kuat ke kiri ke kanan ke depan ke belakang.
Pokok-pokok kecil di depan juga begitu.

Whoooshhh....whoooshhh...
Whoooshhh....whoooshhh...

Then comes the hurricane...
Angin bertiup terlalu kencang.
Pokok-pokok terhoyong hayang ditiup angin.
Ke depan, ke belakang, ke kiri, ke kanan dengan begitu laju.

Wrrruuuuuuuuu............ wrrruuuuuuuuuu
Wrrruuuuuuuuu............ wrrruuuuuuuuuu
kik..kik..kik..kik..

And the tree falls onto the ground...
brruuummmmmmmmm
Aku rebah di lantai.
brruuuummmmmmmmmmm
Mereka rebah di lantai.




Haa haa haaaaaa.....
Haa haa haaaaaa...


Nak lagi ummu.. nak lagi...

Penat main dengan anak-anak ni. Sebab tu lah body maintain je (hehe).


16 comments:

mamawana said...

He..he...kakpah..

Mama pun ikut sama
Imagine u r a big tree...
Masa kecik dulu anak2 ckp mama cam Giant..now they r the Giant...
and Mama still a big tree
mendepang dahan dan dedaunan utk anak2..ihikss cam puisi lak

Nizam.Ariff said...

Kak, bila sang 'pokok-pokok' tu rebah ke lantai, dia baring terus tido ke? ... hehehe

Tak dapat nak bayangkan lentuk-liuk kakpah ditiup angin.. hahaha .. adeh.. adeh...

ejaMaria said...

betul la kak... lagi banyak bermain ngan budak... mmg bole kurus la jawab nye...

Yunus Badawi said...

Ini rupanya rahsia body kakpah maintain hehehe

ieda said...

hahaha...mcm nabila...bila kita buat sekali benda yg dia suka dia suruh ulang2 samapai kita yg semput.

Kakzakie said...

Salam Kak Pah,

Sekarang cuba pusing badan
Ummu pusing kanan
mereka pusing kanan
ummu pusing kiri
mereka pusing kiri
ummu pening kepala
mereka semua ketawa...
(anak-anak tak faham lagi yang mereka tahu keseronokan)

Alhamdulillah ada pengajaran tu

ckLah@xiiinam said...

Patutlah masa makan bawah pokok tadi teringat kak Pah....

:)

Ena said...

BEST JUGAK YEH MCM TU.. NAK BUAT JUGAK LA NANTI.. ;D

kakngah said...

kak...
nak mintak kojo ha..
nk menten body.. :p

kak Erna said...

kak pah ...penat2 pun seronok ye layan budak2...yang tak tahan tu..kena rebah juga tu..rebah ateh apo kak pah..kok ateh lantai mau sakit tu..

kakpah said...

mamawana, kita ni sentiasa mendepang untuk anak-anak. kalaulah daunan yang bergayutan di dahan itu boleh dipetik buat belanja anak-anak.. hehe

nizam, malamnya aku sakit pinggang. nasib baik ada tukang urut..

kakpah said...

ejamaria, tapi takut gak sekali tulang berderappp..

yb, haha tulah rahsianya..

ieda, budak2 ni kalau suka dorang suruh ulang banyak kali sampai kita yang semput.

kakpah said...

kakzakie, haha selalunya ummu mengadap anak2. so, bila ummu pusing kanan, anak2 pusing kiri. bila ummu pusing kiri anak2 pusing kanan. anak2 pandang kita bagai mirror image. cubalah..

kakpah said...

cklah, patutlah kakpah tersedak2..

ena, hiiii....

kakngah, nanti kakpah bukak branch kek tanjung malim dulu hiii..

erna, landing slow motion jer..

KAKTINY said...

betullah kak pah.. jatuh 'terhempap' 14 kali tu dapat menghilangkan berkilo-kilo lemak tuh..

patut akak maintain je badan.. hahaha...

julietchun said...

saya hari2 main ngan anak2 buah, tapi body makin hari makin naik, dimanakah salahnya? :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...