Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Tuesday, February 1, 2011

FREE



Meghengkek dia membawa tiga kotak sekali gus.

Tiga mana cukup Jimmy. Bawalah sepuluh.

Aiya cigu.. Tada cukup ka.  Suda habis ma..

Tahun ini kelibat Jimmy tak nampak. Entah ada entah tidak lagi, aku pun tak tahu.  Tapi sejak aku kenal dia, tiap-tiap tahun dia tidak lupa menghantar dua tiga kotak berisi limau.  Kalau dia lupa, aku tolong ingatkan.



Hello cigu.  Jasper sini  'a.  Cigu ada masa ka mari sini.

Apa hal?

Saya ada limau mahu bagi cigu.  Ada masa cigu mari angkat 'a..

Wokeh..wokeh..

Balik dari tesco, aku singgah.  Dapat tiga kotak.




Apa lah sangat yang ada pada limau ni.  Di pasaraya buah-buahan melambak-lambak. Pasar malam pun apa kurang.   Tiba-tiba saja selera berubah gilakan limau setiap kali raya cina. Makan tak habis.  Kalau buat jus banyak-banyak pun perut rasa tak tenteram.

Bagi sesiapa yang dapat limau free alhamdulillah.  Yang tak dapat, jangan susah hati. Beli saja sendiri.  Harga pun tak adalah mahal sangat.


.
.
.
Buat muffin limau sedap gak ni..

38 comments:

ita cutevirus said...

kak pah,
kat opis ita banyak limau.. tapi, dek kerana org kat opis ni ramai, kitorang dapat 3-4 bijik je sorang...

ibuintan said...

kakpah... terliurnya nengok limau kakpah, mengancam sungguh..

Kakzakie said...

Salam kakpah,

Kakak sejak minggu lepas hingga kini tiap hari ada saja supplier/agent/client yg hantar oren. Dah berkotak-kotak dalam ofis. Setiap hari bawa balik satu/dua kotak lepas tu hubby bawa ke masjid.

anymz said...

yo la kakpah,kek sini pun berkotak2 dah hah..tak tau dah nak buek apo.buek jus yo lah..

SeKunTum LaVenDer said...

Actually tak pernah buat jus limau. tapi jus oren tu mmg dah biasa buat.

agak2 kalau siapa yg ada sembelit, bleh la makan limau berkotak2. hehe.

muffin limau tu macam menarik. pelbagaikan resepi limau. kihkihkih. nnt jgn lupa share resepi muffin limau ya.. :)

Ena said...

ena dilanda batuk & sakit tekak gara2 dok makan limau manyak sangat.. huhu.. padan muka sendiri.. sob3x..

Tie-Ibu wawanisolehah said...

Ada gak dapat limau tapi takdelah berkotak-kotak, berbiji-biji jer hehe

Kaseh said...

taun ni kaseh tak dapat pun limau kak.. supplier lari bajet kot..hehe kalau tak taun lepas 2-3 kotak dapat bawak balik..

kayteeze said...

Tie pun ada limau ni... Tapi biasa tak habis makan. Nak beri kat mak, jauh sangat, jadi kita beri kat mentua je laa.. Mudah-mudahan ada orang yang beri mak sebagai ganti..

Cik Ina minat Do do Cheng said...

betul tu kak pah, bukannya makan sangat, tapi setiap kali tahun baru cina, mesti ingat limau.

ejaMaria said...

adoi la... tak selera dah tengok limau ni... dah ada 2 kotak kat rumah... tu pun dah bagi-bagi kat opismate sblum bawak balik belen dia...

makan banyak2 nnt sakit tekak...

Aku said...

Makanan yang paling sedap... makan free...

Tak mao makan limau mandarin lagi... sakit perut, sakit tekak...sakit kepala

Ms.Lilies said...

Yang free tu la yg lg sodap kak hahaha

Mak Su said...

alhamdulillah kakpah, tanda ada yg mengingati sumbangan kakpah di dlm masyarakat. bagi diri saya plaks, betahun keja kat 'sini', tak biasa org bagik limau.... nmpk sgt mereka memandang rendah kepada golongan marhaen tanpa darah bangsawan saya ini :(

DrSinga said...

batuk kang!!!!!!!!!

tasekM said...

nak puji.
gambar ko terbaek la kak.




.

SHAFIDA said...

taun nie sek saya xdapat limau..pelik pulak.selalunya berlambak2 limau free cina datang hantar...
ingtkan cina pun dh berjimat cermat..maklumlah semalam minyak ron97 naik lagi 10sen
kui kui kui

azieazah said...

Salam Kak Pah,
baca entri ni terus teringat limau yg bnyak dlm peti ais. Semalam TOKLAKI bawak balik banyak kan main...

Terus amik dan makan sambil blogging... hehehehe

h4ni3 said...

kita dah batuk makan limau!!!
tengok patient pun terbatuk2!
huhuhu

kakpah said...

ita,
okay la tu ita oi. daripada tak ada langsung.



ibuintan,
dah lama tak main kamera. Ni baru nak melepas gian balik..



kakzakie,
sama2 berkngsi kan? Kalau makan sendiri memang tak boleh habis.

kakpah said...

anim,
tu la.. orang cakap makan banyak2 nanti sakit porut. Buek sirap oren okay gak ek..


syirah,
kalau dia keluar laju je tak pe la. Dibuat mencret terus..haha



ena,
uhu.. kesiannya.

kakpah said...

Tie,
jadikla.. daripada kosong bijik kehkeh.


kaseh, tak per. kakpah kasik. Ko pergi je ambil kat giant.. tapi.. bayar sendirik ek.


kaytie,
insyaallah ada lah rezki mak tu.


cik ina,
macam dah satu kemestian pulak kan?

kakpah said...

ejamaria,
kalau dah terlampau banyak tu memang nak termuntah walaupun menengok saja. Bagi je kat orang..



nizam,
betul..betul.. Makan free tu yang aku suka makan. Bagi la apa2pun.



lilies,
haha.. limau kau banyak lagi ke..

kakpah said...

maksu,
nak buek camno kan.. dah orang taknak bagi. Ekau poi jo la boli kek kodai..



dr singa,
uhuk..uhuk...



tasek,
takyah la puji. Ko nak limau cakap je la..



shafida,
haha.. ekonomi merosot. Dorang tengah berjimat cermat tu.




aziezah,
hati2 bila makan limau sambil bloging. Takut temakan limau yang ada ehmm..ehmm.. dalamnya. haha..

kakpah said...

hanie,
Patient berjangkit dari doktor ke... doktor bejangkit dari patient...
.
.
patient tak de bawak limau ke..

iina said...

Kak hantar sekotak kak ;)

Ku Tak Sempurna said...

kat rumah den dah abis 5 kotak

.
.


bapak den penggemar limau. setakat sebiji tu, dua kali kita kelip mato yo. klu sekotak, adolah dlm 606 kelip. hihihi... tapi tak plak dia tercirit.

Zaitun said...

Kat rumah saya pun orang bagi limau tapi tahun lepas lagi banyak.

kakpah said...

iina,
dah hantar dah.
dalam mimpi.



kts,
aku kagum ko boleh kira kelipan mata bapak ko.


zaitun,
kalau dah belebih2 nak bagi orang pun tak tau nak bagi sapa sebab semua dapat limau hiii..

~ Kak Azz ~ said...

Kak, hari tu ada terbaca kat status kawan sey, dio kato tak buleh makan limau ni bnyk sangat, takut nnt kono sakit tokak.. Kok nak makan, kono minum banyak air kosong...

Sey tak boli pon limau ni.. takut tokono yang masam... kang makin masam lak muko sey ni haa... hehe...

pak long said...

salam...
amboi sedap makan limau...

Kak Nora said...

Hajah,
Orang sakit lutut, elakkan makan buah-buahan masam like limau (walaupun manis)

secangkir madu merah said...

kakpah, campak kemari dua biji..

rezeki said...

salam kak pah

alhamdulillah

saya dapat berkotak2 dari supplier , kemudian saya sedekah kat kekawan dan budak kerja

saya suka makan yg sejuk, jadi penuh tu dalam peti ais hehe

Deliah's Deli said...

assalamualaikum kak pah...bnyk betul limau tp skrang sy batuk la kak :((

kakpah said...

azz,
makan limau banyak sakit tokak. minum air kosong bebanyak kang bontuih..
muko jangan masam. nanto rojoki lari...

kakpah said...

paklong, limau free.. memang sedap.


kak hajah nora,
makan dua tiga bijik tak de hal punya.. haha..
semalam lalu depan rumah u.


smm,
tak mo la campak2. meh sini amek.



pak itam,
tentu kena leter dengan mak itam sebab dia nak letak sayur dah tak boleh.


del,
jom buat mufin limau.

AZANI said...

salam hajjah
tahun baru cina, berpakat pakatlah supplier kontraktor kilang bawak kotak...kadang kadang banyak sangat...agaknya semua dah masuk dalam budget harga barang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...