Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Wednesday, May 18, 2011

Carrrot Walnut Cake

Sesekali terasa macam lubang telinga kiri aku berdenyut. Aku letakkan kesalahan pada budak yang buat facial aku ahad haritu.  Tak pasal-pasal dia memberi cadangan supaya aku membuat ear candling.

Ada ofer kak.  Selalu 60 ringit.  Harini 19 ringgit 90 sen.

Aku ni malas nak bertekak.  Aku jawab okay je.  Dan kemudian dia rodok lubang telinga aku sampai aku mengenyet sakit.

Sakit ke kak.

Tak!......... geli.  Padahal mahu saja aku sepak tangan yang merodok telinga aku itu sampai terpelanting.

Dalam sesekali terasa berdenyut itulah aku terpusing-pusing dua tiga kali keliling bangunan itu mencari tempat parking. Memang susah nak cari tempat parking kosong di situ.  Sudahnya aku parkir di lorong celah dua bangunan. Sekejap je pun.

Aku masih berpikir-pikir sama ada mahu membuat muffin, cupcake atau kek. Tapi sebaik masuk ke dalam kedai yummy itu aku terus menuju ke peti ais besar dan mengambil cream cheese dan juga butter. Sah, aku nak buat carrot walnut cake.  Memang dah lama tak buat.


Sampai di rumah aku mulakan projek. Di antara acara berebut-rebut barang dan perkakas dengan si faris, akhirnya siap juga kek aku.  Kebetulan tijah datang.  Dia datang bawa empat kaki extra.  Hehe.. empat kaki payung prudential yang besar gedabak boleh payungkan  pesenjer kiri kanan depan dan belakang.  Terima kasih jah. Cukup berguna di musim hujan dan panas. Siapa yang belum ada insuran kesihatan, baiklah ambil sebab kita ni tak tahu bila kita jatuh sakit dan masuk sepital.

Aku nak bagi resepi ni pada tijah tapi kalau sesiapa yang nak, copy sajalah.  Resepi ni original tak main tipu punya.  Kalau buat tak menjadi, maknanya bukan salah aku tetapi salah korang tak pandai buat kek.

Bahan A
250 gm butter
300 gm castor sugar

Bahan B
1 tsp esen vanila
5 biji telur gred B

Bahan C
340 gm tepung super fine
1 tsp baking powder
1/2 tsp cinnamon powder

Bahan D
150 gm kacang walnut , dipanggang sekejap dan di cincang kasar
150 gm pineapple cubes - di dadu kecil
350 gm carrot diparut dan diperah airnya
100 gm chocolate chips

Untuk cream
250 gm cream cheese
100 gm butter
80 gm gula icing

Cara:
Pukul A sehingga creamy.  Perlahan-lahan masukkan B.  Fold in C dan masukkan D. Gaul rata.
Masukkan adunan ke dalam dulang empat segi bersaiz 9 inci atau 10 inci kali 7 inci. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suku 175 deg C selama satu jam. Bila masak, sejukkan.

Untuk cream.
Pukul semua bahan sehingga kembang dan ringan.  Sapukan di atas kek apabila kek sudah sejuk.


Kalau tanyakan pendapat aku, aku akan katakan kek ni sedap sebab aku yang buat. Tapi pendapat aku ini diperkukuhkan lagi oleh kata-kata tijah; weeee.. sodap e kak.


Malah semut ni pun kata sedap.

kakpah

30 comments:

anymz said...

confirm buek ni kakpah..feveret sey nih tapi kono masuk dlm waiting list dulu..senarai bukan main panjang dok dlm draft tu..hehe

secangkir madu merah said...

sedapnya kakPah carrot kek itu...nak sikit..


besok aku nak buat kek ni ....


.

Tijah said...

memang sodappp. sazah yang cerewet memilih2 makanan tu kok koba sodap mmg sah la tu. dia bukan buleh kek koring sikit nak2 kek yg ada buah2 ni.

kem salam kit kek dak faris tu kak. osah sombong eh deh hari ni. kihkihkih

kakngah said...

kakngah pernah buat sekali jek kek carrot walnut ni beberapa tahaun nan lalu. jadi tu mmg jadi. cuma tak berapa laku. tak lalu nak ngabih an sorang. itulah kali pertama dan terakhir hihihi!!

rezeki said...

kak pah

psl kami tinggal berdua, jadi buat kek kat dapur secret recipe je hehehe

cikmanggis said...

sah sedap ni kak pah:)..harap harap satu hari nanti kita terserempak kat dalam kedai Yummy tu..tempat Cm hiburkan hati jika sedih ke..marah ke..

iina said...

Wah kak.. bolehlah den try.. buek kek nie time rayo pun musti licin.. kalau kat umah tuh yg laku kek pisang yo kak.. kek2 coklat ko apo ko.. tak berusik pun.. klu bwk balik kg time raya confirm licin..

Ms.Lilies said...

aaaa xde yg minat kek ni kat rumah...boli yo la 1 slice kan kak hehehehe

zino said...

memang sodap la tu hehe

indahhouse said...

Salam kak pah,
bukan saja semut kata sedap... saya yg nengoknya ni pun dah terliur. masuk list dulu. cari carrot baru buat. hehe...

kak long said...

kak,kaklong maleh buek kek tapi suko makan kek...kok kaklong dtg tak bawak berkaki payung ado tak kek ea?
sian la kek sey arrr....!!!

kakcik said...

Wah! semut pun suka dengan kek kakpah. Pastinya sangat sedap. :)

Kakzakie said...

Kalau ada carrot tetap kakak kata sedap sebab kakak suka apa juga yg ada carrot.

Tak pernah buat lagi buat kek macam ini. Mesti best....

Kaktiny said...

bila la aku ni nk pandai buat kek cam kak pah ni weih?.. huhuhu..

nak kena menuntut ilmu nih.. ilmu wat kek ngan roti.. hihihi...

miloais said...

baru tengok gambo pun iols dah terliur ni...konpem sedap kek ni!

kakpah said...

anim,
ekau lagi terer hal masak memasak ni. hari2 ko masak spesel ek..

smm,
dah buat kau bagi kat akak sikit. nak rasa jadi ke tak hiii..

tijah,
dapek gak sazah tu ngaso yo.
faris tu bukan dongan ekau yo sombong. sojak kolua spital ni ngan onyen e pun nyombong.

kakpah said...

kangah,
tak somo orang goma kek yang berisi macam ni. kalau takdo sapo nak makan, baik boli yolah sokoping kek kodai tu.

pak itam,
tu yang paling senang hehe

cikmanggis,
ooo selalu datang ke yummy ye. kalau terserempak pun mesti tak kenal.

kakpah said...

iina,
bebudak tak goma makan. selalu e yang tuo2 ni yang goma ..

lilies,
haha tu yang botul.

zino,
nak sokoping ko.

indahouse,
banyak bahan nak kena beli tu.

kaklong,
cam nia lah ha.. kajang mo b.b.bangi tu sejongka yo. meh datang senia bawak pinggan hehe..

kakcik,
semut tu angguk angguk je bila kakpah tanya

kakpah said...

kakzakie,
tak pernah tu yang nak kena terai tu.

tiny,
kau ada masa ke nak buat kek tiny. Beli je lah kat secret recipe tu hiii..

miloais,
kompem.

lupekanje said...

sodap kak...nak juga la. Akak ni bukan pelawo acik pun klu masak sosodap...sajo tayang kek siniya..hehe

Acik Erna said...

kak pah memang osah sodap e tu..semut pun puji..kok tijah puji boleh terimo laie..he he

kakpah said...

acik,
kakpah pelawo pun bukan acik nak datang

erna,
itu satu lagi kelobihan kakpah. pandai cakap mo somut hahaha..

julietchun said...

apa banyak sangat dapat diskaun buat ear candling tu? :P

kakpah said...

juliet,
ntah ye ntak tidak diskaun. ntah2 aku digorengnya..

dangarumbia said...

Tak pernah merasa carrot cake ni.. punyalah kolot, hehe... Nanti nak try buat laa.. nampak sedap jer.

Tie dah lama nak snap gambor semut ni, tapi dengan camera biasa ni, memang mustahil.

Semut tu bertuah betul dapat merasa carrot cake kakpah :)

Cik Ina Do do Cheng said...

Kak pah , eeee cik ina geram betul kalau orang wat facial kasar-kasar ni.bab cik ina tak tahan , masa dia getu jerawat, memang sah dah cakap tak nak wat benda alah tu. muka naik merah dibuatnya.

proses korek telinga tu first time cik ina dengar.apa ke nama omputihnya tadi.

harus cik ina ambik resepi ni. nak buat nak buat weekend nanti.

ibuintan said...

sodap amek2 ghoman ea kakpah..

apo dayo nak buek oven dah jahanam, kono boli oven lak dulu

kakpah.. sey copi pes yo... kono mintak izin, sok kek kok tak jadi

S..U..D..@..I..S said...

dah copy kakpah tq
simpan dulu buat bila belum tau nmpak cam sedap...kalu x sedap,, resepi kakpah...hehe

kalu sedap sy pandai buat....jgn mare

kakpah said...

tie,
budak2 ramai yang tak suka kek ni sebab ada isi.. tapi tie cuba lah..

cikina,
kat tempat kakpah but facial tu takde dia main picit2 jerawat. kalau dia buat memang sah kena panampau haha..

ibuintan,
iyo lah.. ameklah resepi tu. oven takdo, sonang yo jawab e. poi boli yang baru.

sudais,
haha.. kalau sedap memang rasa bangga. yang bagi resepi pun bangga gak.

MamaLeeya said...

kak.....ni rekues dr cik abang utk b;day dia nanti..hehhe....naseb bahan sume dah ade....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...