Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Wednesday, May 4, 2011

Dua Dalam Satu

Tengahari tadi aku ke warta.  Biasalah orang tua macam aku selalu terkucil. Aku tolak pintu toilet dan langkah aku terhenti seketika sebab aku lihat ada lelaki berdiri di sinki. Dalam hati aku tertanya-tanya adakah aku tersalah masuk toilet atau mamat tu yang masuk toilet perempuan.  Kemudian aku tengok dada dia berisi.

Orang lelaki nak jadi perempuan. Orang perempuan pula nak jadi lelaki. Susah nak faham sebab kita sendiri tidak mengalaminya.

Masa aku ke beijing haritu, group leader kami perempuan.  Tapi bukan perempuan tulen. Walaupun bukan tulen mesti ramai yang keliru sebab muka tersangatlah lawa dan body kalah perempuan asli.


Aku anak beranak selalu tertanya-tanya dia ni kalau masuk toilet dia masuk toilet lelaki ke atau toilet perempuan.  Sepanjang-panjang kami di sana tidak pernah sekali pun aku ternampak dia masuk toilet. Tapi yang sahnya, dia tak bersolat. Bukankah susah hidup macam tu. Hidup macam tidak ada halatuju. Yang ke akhirat itu pun menjadi tunggang langgang.

Ada sekali aku ke ekonsave, semasa beratur dikaunter pembayaran terdapat satu kapel berdiri didepan aku. Kemudian aku amat amati yang lelaki itu adalah perempuan.  Seorang perempuan yang berlagak sebagai lelaki.

kakpah

38 comments:

kucingorengemok said...

makin banyak couple macam tu sekarang, yang jelas-jelas melayu/islam

Acik Erna said...

kak pah..tak terkata..rasa takut pulak ..

ckLah said...

Astaghfirullah al 'adziiiim..

Chik Mimi said...

ye la kak sekarang ni dunia dah akhir zaman

AZANI said...

assalam hajjah

akhir zaman...kita berlindung dari fitnah

ibuintan said...

kesian mereka... tapi mereka tak kesian kan diri mereka


suka hati je menukar fitrah diri

Sang Kelembai said...

Salam kakpah,

Aku konpius la kak....
tapi aku minta sisih dari keturunan aku...

iina said...

Nasib baik tak jerit maso masuk toilet tuh kan kak

kakpah said...

kog,
dekat dengan restoren z n i tu selalu nampak perempuan macam lelaki. Agaknya dorang tinggal kat tingkat atas tu kot.

erna,
kesian kat dorang ni.

cklah,
semuga dorang insaf

cikmimi,
takut, kan.

azani,
nampaknya begitulah.

ibuintan,
entah apa lah yang dipikirkan diorang ni.

kakpah said...

sang kelembai,
ya.. jauhi dari keturunan kita

iina,
akak tengah imagin ni kalau menjerit apa yang berlaku agak e..

Rash said...

Salam kak~

biase sgt skang ni jumpa couple pengkid + pompn.. xsegan silu dh diorg skang ni.. xtau la ape yg diorg pikir kn..

Nieda said...

Dunia akhir zaman.Lawa btul yg jadi group leader tu. Mcm tak caya 2 alam.

~ Cik Azz ~ said...

Entah la Kak Pah.. Kalau kat fb tu ramai sangat yang letak relationship sesama jenis...

Risau jugak dgn anak2 buah sy ni sbb dorang ni mudah sgt mengikut kata kawan2... huhuhu...

Zaitun said...

Dunia dah akhir zaman,macam2 benda pelik berlaku.

hairul392 said...

Dunia-dunia...

zino said...

bahagian masing masing....

S..U..D..@..I..S said...

dunia hampir kiamat....pelik2 ada

ADAMSYAQ said...

yg herannya..
ramai org kite yg songsang gitu...

lupekanje said...

kalu khunsa musykil cam dlm cerita Waris Jari Hantu tu kak?

Semoga perlakuan kita atau mereka yang tersasar dalam hidup itu, akan mendapat pertunjuk Allah, untuk kembali bertaubat dan mengikut jalan yang benar... amin.

Ena said...

tu la kan.. makin menjadi2 skrg ni..

Dinar said...

Dunia ini penuh dengan cerita yang mewarnai kisah perjalanan hidup manusia...
harapan agar kita dilindungi daripada mewarnakan dunia ini warna kegelapan....

kak long said...

dah banyak jumpo orang yang macam tu kan kak?

tak heran langsung deh pandangan sinis orang!

pB said...

cantik


kesian ibubapa mereka

Kakzakie said...

Astaghfirullah... kakpah, mati-mati kakak ingatkan tour guide kakpah tu perempuan. Cantik....

Sedih bila hidup tak ada hala tuju. Rugi dunia & akhirat.... Na'uzubillah himinzalik jauhkanlah dari kelauraga kita....

julietchun said...

ada pasangan yg bercerai berai sebab suami gilakan lelaki, isteri gilakan wanita, takut.

Kaktiny said...

Allahu.. mengurut dada mendengarnya!.. huhuhu..

kita yg sah sah perempuan ni pon rasa banyaaaakkk sgt lagi dosa kiri kanan yg belum tentu taubat kita Allah terima.. apatah lagi mereka yang sah nyata terangan berdosa sedemikian.. Astaghfirullahal 'azhiim.

Semoga sahaja Allah datangkan hidayah kepada mereka dan terima taubat mereka sebelum ajal menjemput..

dan semoga juga Allah sentiasa berikan kita semua hidayah dan petunjuk... dipelihara hati, iman dan diri kita semua di jalan-Nya yang lurus dan benar.. dan dapat berkumpul di telaga khauthar utk bersama mendapatkan syafaat Rasulullah dan bersama ke syurga Allah.. ameeennn..

..hidayah itu hak mutlak Allah.. semoga mereka dan juga kita sentiasa memperolehinya.. ameen.

cahya indah said...

betul tu kak pah. kat kampus pun macam tu. kalau yang perempuan da tukar style rambut pendek, dress up pun memang macam lelaki. yang lelaki pulak siap nak bermake up, baju ketat2..jalan lenggok2 mengalahkan kita org perempuan. dunia dah terbalik

am.punk.rock said...

Saya lelaki dan saya couple ngan pengkid.

Pernah ada org cakap saya gayboy, padahal couple saya tu perempuan...hahaha

aNIe said...

Kak Pah...ramai dah yang macam tu...kita selalu jadi keliru... bukankah haram jadinya jika lelaki itu kelihatan seperti perempuan dan menimbulkan keraguan pada orang lain?

Itulah yang sepatutnya diterapkan pada anak2 sejak mereka kecil lagi...

JunAina said...

ramai budak2 muda zaman sekarang jadi macam tu, bukan salah ibu mengandung bukan juga silap ibu bapa membesarkan tetapi kalau iman tanpa amal maka kosonglah jiwa!

ejaMaria said...

kesian kat diorg tu... tapi pun tak bole nak buat ape... klu tegur karang marah... doa je la... minta dijauhkan dari keluarga kita dari jadi mcm tu dan tidak bergaul dgn kelompok mcm tu...

kakpah said...

Rash,
salam. Mungkin mereka rasa itu satu gaya ikut arus pemodenan? Dimana orang lain dah tak kesah..

Nieda,
memang lawa cuma ada satu pagi tu kalau ditenung betul2 ada tanda2 bulu mula bercambah di atas bibir dan di dagu. Mgkin terlupa nak bercukur.

kakpah said...

cik azz,
iyo ko. maun nak kono pelompang tu.

zaitun,
kalau dulu zaman kita, orang yang dua alam ni tak berapa nak tonjolkan diri. Skrang ni bukan main berani.

hairul,
ya.. dunia..

zino,
bahagian yang saja dicari. Boleh je nak cari penyelesaian lain kan?

sudais,
tu yang takut tu.

kakpah said...

adamsyaq,
betul. jarang tengok bangsa lain macam tu.

acik,
khunsa ni dia boleh pilih mana yang dia berat. Yang ada banyak ni lelaki dan perempuan normal tapi perasaan yang mengubah gaya.

ena,
mintak jauhi kita dari tempiasnya.

Dinar,
Hidup ini bagaikan kanvas putih. Kita yang mewarnakannya , bukan gitu?

kakpah said...

kaklong,
orang macam ni takdo porasaan malu lai dah. kok malu takkan dio buek gayo camtu..

pb,
kesian kan..

kakzakie,
mintak hati mereka terbuka untuk kembali ke pangkal jalan.

juliet,
ada gak kes macam tu kan? Kepala biol lah tu.

tiny,
kesian tengok diorang ni. Terperangkap dalam dua alam yang berbeza. Ternyata pilihan mereka bukan membawa kebaikan tetapi tambah menyeksakan hidup di dunia dan hidup di sebelah sana. Bukan saja menidakkan kurniaanNya tetapi juga mengabaikan suruhan. Semuga hati mereka terbuka sebelum dijemput..

kakpah said...

cahya indah,
dengar kabar di kampus ramai lelaki lembut. kalau setakat lembut tetapi tidak menukar cara hidup, boleh lagi diterima. Tapi kalau dah bermekap dan pakai baju ketat, ya ampunnn..

am.punk.rock
Sahabat yang baik akan memberi nasihat kepada sahabatnya.

anie,
ramai dah orang sekarang ni yang tak kenal halal haram. Iman semakin tipis.

kakpah said...

junaina,
Bukan salah ibu mengandung. namun tidak juga menolak kemungkinan ada kesilapan semasa membesarkan anak. Hanya DIA yanb mengetahui.

ejamaria,
Bila dah dewasa dan boleh membezakan yang benar dan yang salah, terpulang pada mereka samaada mahu mengikut jalan yang lurus atau bengkok. Semuga hati mereka terbuka.

DrSinga said...

yang tak ada burung nak bela burung.
haisyyyyyy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...