Followers

jom klik

TADIKA AULAD HAS BEEN MOVED TO ANOTHER LOCATION. CLICK HERE IF YOU WISH TO GO TO TADIKA AULAD

Tuesday, May 25, 2010

dapat jagung pling..pling.. jadi soya jagung

Salam.

Harini tak pergi ke tadika. Cuti. Budak-budak tengah exam dan aku minta nani jaga kelas aku. Kebetulan jugak malam ni suami ada usrah. Jadi pagi-pagi lagi aku ke pasar mencari bahan. Nak buat nasi daging, kena beli daging, daging cincang ramli. Bahan lain ada di rumah. Nampak petai, beli. Boleh buat cincaluk masuk petai. Beli itu ini, melayang 80 ringgit.

Balik rumah, berketuntang di dapur. Daging kena rebus dulu empat lima jam baru empuk. Pressure cooker entah ke mana lesapnya. Beginilah kalau banyak tangan. Bila ditanya mana letak, semua cakap tak tahu.

Lepas tu aku belek buku resepi nak tengok apa benda yang boleh dibuat untuk dihidangkan pada Tijah. Takkan nak hidang biskut kering je kan. Aku tengok resepi untuk cream puff semua bahannya cukup. Aku tung tang, tang tung lagi di dapur. Bila semua siap aku terlepak atas katil. Omak ai.. ponek e.


Tijah on time. Datang-datang hulur jagung satu beg plastik. Dia cakap jagung tu tanam di belakang rumah dia kat seremban nun (hehe..). Jah, buek bubur jagung sodap tu jah. Campur kacang hijau sikit. Campur gak dongan sagu mato ikan. Umangai.. meleleh air liur.


Sekian update untuk hari ini. Mata dah melekit nak lelap.
(hanya tijah saja yang paham maksud tajuk n3 kehkeh..)

kakpah

16 comments:

kak Erna said...

amboi kak pah..sakan beketuntang kek dapor,,nak menjamu dak tijah tu..tapi tijah kan pemalu..lalu ke dio makn..jangan marah jah..akak gurau yo...

Ena said...

a'a la kakpah nie.. utk kak Tijah aje ker? sedap tu.. nak la seketul dua.. hehehe..

Tijah said...

SIRIYES SODAP UOLSSS!

mmg rugi sapo tak raso. puff eh lombut. cream dlm eh sodap. ponoh lak tu tak cam kodai punyo. lawan lak ngan soya jagung cincau ais time paneh2 tu kan! pergh!

errr...jagung tu org tu koba 1st gred tapi kok rongak mintak maap yo kak...

aNIe said...

Kak...rajin bebeno kak pah ni...

Nizam.Ariff said...

Wuiyooo.. Tijah bawak Jagung... Tijah tanam Jagung??? hmmm....

iina said...

Wah kak best yo tgk nie.. musti sodap hinggo menjilat jari kan.. ok kak selain dr mee kari.. esok den dtg bueklah utk den cream puff tuh sekali yo hehehe ;)

kakngah said...

mggu dopan sesajo sosek BBB....

Zaitun said...

Salam kakpah

Kalau dapat sebiji dua cream puff tu sedap juga,pekena dengan hot coklat lagi bertambah comel hehehe....

KAKTINY said...

TIJAAAHHHH.... ooo... o tak bawak pon jagung kat aku noooo!!!! (sambil cekak pinggang mcm mak dara.. kehkehkeh)..



eh eh.. silap.. ni umah kak pah. ampun kak!!... hehehe...
comei puff tu kak.. kalu tijah kata sedap.. KOMPOM BEST OF THE BEST la tuh!!.. lenkali bila balik umah kakak kat bangi, nk roger kak pah laa... hihihi..

Tijah said...

tiny...

aku nak jawab jugak nih..

aku kan pegi opis ko. caner nak bawak jagung weh. kang bulu2 dia terabur kat bilik tan sri amacam?

wakakakaa...

kakcikseroja said...

Salam.

cream puff tu nampak betul2 mengancam seleraku.. :)

ashley said...

Jah,
aku merajuk..rumah aku ngan kakpah sepelaung tauuu..sampai hati..

aku bawak diri..
.
.
kakpah MEMANG!!
SAJOO JO!

tasekM said...

kak ash... biar la dia org makan jagung. esok ai bawakan yu stroberi yek...? aku tgh tanam stroberi dalam pasu belakang umah...




.

kakpah said...

erna, erk.. tijah pemalu la sangat. sampai tak luak pun..

ena, nak berketul2 pun boleh. meh lah..

tijah, jah.. jangan la ko jek lobeh2 bona jah. malu la ai..

anie, masak ni kena ada mood. mood takdak.. tak masak ..hehe

nizam, naper. ko tak caya ke. cuba ko tanya dia untuk pengesahan

iina, ekau kalau nak datang, ekau kobaan yo. akak bokotuntang plak kek dapor. sodap tak sodap lain kiro kan..

kakpah said...

kakngah, wakaka.. sobolum kau sosek ekau cakap kek akak dulu yang kau nak sosek, okay!!

zaitun, wow.. sodap tu dengan hot choc. Tapi semalam panas la. kakpah tengok dak tijah tu bopoluh-poluh..

tiny, ko ada kakak kek sini ek. Nak datang, roger.. jangan main terjah. alamat akak bagi kau biskut kering je..

tijah, mekasih lah ko dah tolong jwb komen si tini tu. Baidewei.. jagung kau tak rongak do. Masih maintain....

kakchikseroja.. mintak maap cikseroja.. datang2 je dah kena pow air liur.

ashley, tijah asek tanyo rumah kau kek mano. jauh tak.. Tapi dia pomalu nak datang umah kau takdak apoinmen...hehe..

tasek, aik!!! merajuk jer bunyik nye. nanti ar... aku bagi kau jagung..

julietchun said...

bila nak buat bubur jagung tu kakpah? saya pun nak buat2 sesat tem tu,ehehehehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...